Canis Ludens

Juszt is strandolunk

Több tízezer tó, folyó, patak, kacsaúsztató, lábvíz, pocsolya leledzik kis hazánkban. Ahol beviheted a kutyád? 26. Ahol te is bemehetsz vele legálisan? Kb. a fele. Magyarország, így szeretlek

 

Van egy hely, ahova gyerekkorom óta járunk pancsolni kutyával vagy anélkül. Bár konkrétan kimondásra, kiírásra nem került a tilalom, valahogy mindig is szürke zónás volt, szabad-e egyáltalán bárkinek ott lennie (persze a horgászok szerint igen, de csakis nekik). Ehhez képest tucatévvel ezelőtti forró nyarakon nyüzsögtek a családok, kutyások, kempingezők, jet-skisek és az ezen körülményektől bezombult, de kitartó pecások.

Aztán valahogy egyre kevesebben lettek. Csak részemről tudom az elmaradozás okát: nincs túl közel (kocsival se, pláne tömegközlekedéssel vagy bringával) és a bevált bejáratokat sorra lezárva találtam. Messziről lehetett látni ugyan, hogy vannak benn fürdőzők, de rejtély maradt, ők hogy jutottak át sorompón, kerítésen, horgász-őrbódén.

Volt, aki tudta. Felkerekedtünk kutyástul, sokan: let’s go füüürcsiiii! És lőn.

Mire kipancsoltuk magunkat, fény derült az egyre néptelenebb part titkára: az autó szélvédőjére tűzött csekken szabad szemmel is jól látható összeg virított. Gyanús volt ugyan az út elején kitett tábla a piros körrel, de mi határozottan úgy gondoltuk, célforgalom vagyunk. Csak épp nem volt ilyen kiegészítés.

Mint utóbb kiderült, az egész tórendszer magánterület és ivóvízbázis, csak épp lehetetlen feladatnak tűnik 90 hektárt tisztességesen körbekeríteni és aztán a kordon épségét is folyamatosan fenntartani, ezért kénytelenek egyenként elkedvetleníteni a renitenseket.* Minket sikerült, az biztos. Mondjuk tíz-húsz év alatt talán lett volna mód, hogy ez máshogy is elterjedjen a köztudatban (média, egy-két őr, húszméterenként tiltó táblák…).

* volt olyan eset, hogy a tulajok hónapok múltán szembesülnek a csúf ténnyel, hogy szemfüles horgászok napijegyet árulnak a tavukon.**

**Lásd még: az ajtód elé szarnak, majd becsengetnek papírért.

Kénytelenek leszünk a továbbiakban beérni a 26 hely valamelyikével, csak a Kopaszi van közel, ott meg a nagy hohohók randalíroznak. Ideje szétcsapnom köztük (sátáni kacaj).

Exit mobile version