Lánc, lánc, eszter- (Bundás-, Kántor-, Néró-…) lánc

Megjelent ez a cikk, és még sok más hasontémájú is, aktualitásuk – azaz január 1-től tilos a láncontartás – közeledvén. Hát letettem a hajamat a kommentektől. Ez a sötét vadkelet, nyugatbalkán, nem is tudom, mi, semmi esetre sem Európa. Itt igenis az asszony verve, a pálinka házilag kotyvasztva, a kutya megkötve jó.

Jöjjön egy kis színes válogatás, ami messze nem fedi le a hülyeség szivárványszéles spektrumát. Csak mazsoláztam, az eredeti szövegen szemernyit sem másítva.

ahol nincsen normális kerítés azok mit csináljanak a kutyával? Engedljék szabadon hátha megtámad valakit? A vendégeket pedig marcangolja inkább szét?

Az fel se merül, hogy a kerítést megcsináltassák, netán a kutyát megneveljék; ne ő döntse már el, kit támad meg és kit nem.

Persze az nem baj hogy a cigányok viadalokra viszik a kutyájukat akik borzalmas életkörülmények között élnek egy apró ketrecben.Őket érdekes módon miért nem bünteti meg senki? Ez az büntessük meg a magyarokat akik normális körülmények között tartják a kutyájukat!

Kis szolid cigányozás ki nem maradhat. Volt persze zsidózás, buzizás, hülyeállatvédőzés, pesti-vidéki, városi-falusi ellentétek felhánytorgatása. A saját felelősségünkkel semmiképp ne kelljen foglalkozni, az a lényeg.

Ne haragudj te honnan veszed, hogy humánusabb ha megölik egy menhelyen mintha normálisan láncon tartják?

Ez a végkövetkeztetés valószínűleg a “nem tehetem láncra – elszökik – gyepire kerül” gondolatmenet eredménye. Kerítés, kutyanevelés, odafigyelés továbbra sem opció, csakis a “normálisan láncon tartás”. Ez utóbbit definiálja már nekem valaki. Mert kies hazánkban a belenő a nyakába a lánc, beköpik a legyek, konyhai szeméttel etetem és soha nem simogatom/megyünk sétálni/viszem állatorvoshoz a jelek szerint egyértelműen belefér a normálisba.

honnan tudod, hogy mondjuk egy futó láncon ami enged neki akár 6m mozgásteret is nem érzi magát jól

Akár hat méter! Tyűha! Határtalan, végtelen, felfoghatatlan szabadság!

Képzeld nálam futó láncon van a kutya és ez mellet napi 3-4 ó szabadon rohangál a kertben amit én továbbra is így fogok csinálni és hidd el jobban érzi magát mint te azt bármikor el tudnád képzelni

Hm. Elég nagy a fantáziám.

kutya neki vannak ösztönei amit nem tudsz megváltoztatni pl ivarzás idején mennyi kóbor kutya van az utcákon ha tud elszökik és nem kell a balfasz duma hogy csinálj jó kerítést elég ha kinyitod az ajtót és hopsz eltűnik még panelból is.

A nevelés mellett az ivartalanítás az, ami totál elképzelhetetlen.

Megint egy rendelet ami felülirja az évszázadok falusi életet.

Hát sírok is, mert ami hagyomány, meg régóta így van, az feltétlenül, mindig szuperjó és helyes is. Dédanyáink ne lettek volna szüfrazsettek, most én se irkálhatnék ilyen hülyeségeket, mert nem tudnék írni. Cserébe szélsebesen fejném a kecskét százon.

régen még voltak értelmes kutyák most csupa génkezelt van akár a gazdáik!!

Ööööö… no coment.

jogos a törvény.aki kutyát tart az miért köti ki.mért nem vesz helyette riasztót aztat etetni se kell.

Ezzel speciel 100%-ig egyetértek.

A kutya sokkal jobban érzi magát falun megkötve,mint a panelban bezárva egész nap! Normális ember,ha megköti a kutyáját hosszú láncon és futóra köti,a nyakához forgót tesz és ha teheti elengedi,többször,mint városban sétálni viszik és akkor szabadon futhat,nem méteres pórázon! Meg akkor állítsanak rendőrt minden házhoz a kutya helyett,vagy az állatvédők álljanak be,hogy a cigányok ne tudják megmérgezni a kutyát a kerítés mellett utána meg kirabolják a házat!!

Nem ragozom különösebben, ez az egész blog arról szól, mi a véleményem lakás vs. kert, tartalmas együttlét vs. kertbe kicsapás témában, csak az utolsó mondaton értetlenkednék kicsit: tehát ha meg van kötve a kutya, nem tudják megmérgezni a cigányok??

sok láncra verős vidéki gondolkodásútol megkérdezném,ha csak úgy tud kutyát tartnai hogy lánra köti,és a megmaradt házi kosztot adja neki,minek eggyálltalán kutya abba a családba..??eggy kutyát nem kell láncra kötni,ha helyesen van nevelve.aki meg nem tud különbséget tenni kutya és kerités között,az inkább NE tartson kutyát,mert a kutya nem eszköz,az ember meg nem isten…

Ha a helyesírással nem is, a mondanivalóval újfent mélységesen egyetértek.

Lesz ebből sok sok KUTYAHARAPÁS !!!!!!!!!!!!!!!!!! Sőt, emberhalál is!

Meg szaftos Blikk-címlap, csámcsognivaló. Nem lehet mindig Éjjel-Nappal Budapest.

A láncról levett kutya tönkreteszi a kertet, nincs pénzük kenelt csináltatni a szegény vidéki nyugdíjasoknak és a kerítés kutyabiztossá tétele is komoly anyagi ráfordítást igényel.

Mert kutyát tartani amúgy nem. Pl. etetni is kell. Ennen szájától vonná meg csirkefarhátat? A Távfelügyelet sokkal olcsóbb – és hatékonyabb – mint a kutya.

Kutyát tartani nen kötelező! Akinek nincsenek megfelelő körülményei, az ne is tartson. Feltűnő, hogy a kutyák láncon tartása mellett mindíg van bőven érv. Vajon milyen lelkű emberek, akik így képesek egy állatot egész életében tartani?
Egyébként kutyát nem “tartani” kell, hanem nevelni, szeretettel vele élni. Amelyik kutya szereti a gazdáját és a helyét, az nem akar elszökni. Az pedig, hogy mennyire támadó, az jórészt a nevelésen múlik (nem akarom megint a szeretetteljes és felelős állattartást említeni). Bőven elég a normális kerítés, ami egyéb okból, vagyonvédelmileg is szükséges (lenne). Azt pedig el lehet dönteni, hogy a kert érdekében legyen a háznál kutya, vagy sem. A kutya futóláncon, vagy anélkül sem elég a házőrzésre. Ha meg nincs kerítés, akkor a kutya sem ér semmit. Egy (vagy több) kutyára bízni a vagyonvédelmet botorság. Aki akar, bármilyen kutya ellenére is bemegy, hallottunk már ilyet, ugye? Bármilyen indok, ami a bármilyen láncon tartást felmentené, nem elfogadható.

Nos, ezt egy nő írta, ráadásul fővárosi. Nagyjából ez volt a főbűne, de ezért kapásból lehülyézték a tanult, már-a-nagyapám-is-láncon-tartotta-bundást típusú kutyatartók. Érveik ugyan nem voltak, de ők jobban tudják.

Vérliberális vagyok, szerintem mindenki azt csinál, amit akar, amíg másnak nem árt vele. A láncon tartás, odanemfigyelés, erőfölénnyel visszaélés igenis árt. Azt mondod, de hát csak egy állat? Én meg azt mondom, hogy szerencsére sokan nem így gondolják, ezért is létezik állatvédelmi törvény. A betartatásába – kikerülésébe ne menjünk bele, de a láncon tartás megtiltása pont jó kezdő lépés az előbbi irányába.

És nem győzöm elégszer papagájozni: nem kötelező kutyát tartani.

Ezúttal mellékelnék egy kis kiegészítést a lenti kommentszekcióhoz: ha troll vagy, nem érdekel a véleményed. Akárhogy cizellálod, nem fogsz tudni eltéríteni az itt évek óta hangoztatott sajátométól. Ha meg csak az a célod, hogy kutyajólét-ellenes nézeteid kifejtsd és engem hülyézz az oldalamon, menj máshová.
This entry was posted in etetés, fegyelem, felelős kutyatartás, ivartalanítás, kiképzés. Bookmark the permalink.

3 Responses to Lánc, lánc, eszter- (Bundás-, Kántor-, Néró-…) lánc

 1. Avatar Cintia says:

  Sajnos van egy olyan erzesem, hogy az ilyen tipusu embereket soha nem lehet megyozni. Hiaba bizonyitott eszervekkel, hogy egy panelkutyanak akivel foglalkoznak sokkal jobb elete van mint a lancra kotott Buksival. “Az csak egy kutya” mentalitas van kb az orszag 3/4-ben.
  Hihetetlen, hogy mekkora a kulonbseg az itteni es az otthoni kutyatartas kozott. Egy ujabb indok a maradas mellett. Csak rossz latni,hogy a legtobb probalkozast csirajaban folytjak el es mindentol felnek ami uj. nem erdekli oket mi az. Uj = rossz. Jo volt az ahogy volt,minek valtoztatni. Mert NEM VOLT JO, ami volt.

 2. Avatar Franky says:

  Nekem mar az is erthetetlen, aki kicsapja a kutyat a kertbe. Egy valamit fel kellene mar fogni, a kutya nem hazorzesre valo. Regen igy volt, mert nem volt jobb, de ma mar millio mas es jobb megoldas van. Riasztok, kamerak, mozgaserzekelok, nem kell sorolni. Valoszinuleg a biztositok sem veletlen ezekre adnak nagyobb bonuszt, nem pedig a futora kotott Buksira. Aki meg azt hiszi egy kutya boldogabb lancon tartva, napi 4-5-6 ora szabadon enegedessel, azt kossuk ki a bortonudvarra egy hat meters futolancra, de napi 4-5-6 orat akar korbe is setalhat a bortonudvarban. Esik, fuj, van -10 fok, nem gond, van egy szigeteles es futes nelkuli fakucko, ahova behuzodhat, es egyedul megprbalhatja melegen tartani magat. Nyilvan az illeto igy sokkal boldogabb lenne mint az embertarsa, akinek csak egy meleg, futott panellakas jut, ahol tarsasagban szeretteivel toltheti el a napjat. Igen vannak kutyak, akiknek hatalmas a mozgasigenyuk, vannak olyanok, akiket eszem agaban nem lenne lakasban tartani, de ezek a kutyak a 6 meteres futolancon sem lesznek boldogok, es attol sem lesznek lemozgatva, hogy naponta otszor korbefuthatjak a kertet. Azok a kutyak, amelyek meg nem rendelkeznek ekkora mozgasigennyel, azok eleg jol ellesznek a lakasban napi 2-3-4 setaval.

 3. Avatar Bakos Anikó says:

  A kutyánk elsősorban velünk szeretne lenni, mindegy hogy hol. Párom vizslája azonnal felpattan az íróasztalom alól ahol édesdeden horkol amint kimegyek a mosdóig. Öreg, menhelyről befogadott Kormink rekedt hangján veszekszik velem, ahányszor csak hazaérek akár egy rövid bevásárló útról is. Mintha csak azt mondaná : ” hol voltál már megint? engem miért nem vittél ? “. De ha csak teheti, bepattan ő is a kocsiba és úgy ül a hátsó ülésen, mintha mindig ezt csinálta volna . Tehát én azt gondolom, ha mi láncra kötve tengetnénk az életünket mert mondjuk így szeretnénk elérni szentté avatásunkat hát kutyánk is szívesen megosztja velünk ezt a sorsot, de nem hiszem hogy földi boldogságunkat így szeretnénk elherdálni – ahogyan hűséges ebünk sem…….:-)