Mert azok a büdös kutyák

A sarki játszótér. Nemrég betonoztatott le és keríttetett be, mert rend a lelke mindennek. Egészen addig kissé elhagyatott, kócosan kedves terecske volt, korhadó gerendák által támasztott füves rézsűvel, repedezett felületekkel, meggyfával, falikúttal, öreg-nyűtt játékokkal. Mikor lakást keresve kóboroltam a környéken és belebotlottam alkonyattájt, azonnal kevés kedvenc verseim egyike ötlött eszembe:

fortepan_4871

a tér anno…

Mint sötétet a fény
úgy leltelek,
mint utazó a megürült padot,
és úgy szeretlek most, ahogy mély
vizeknek halai az iszapot.
Tenyeremben simogatás lapul
– így bújnak meg házak közt csöpp terek –
Elment a kedves.
Én engedtem el,
mint léggömb zsinegét a kisgyerek. (Kepes Sára)

karoli_gaspar_ter_1

…amikor rátaláltam…

A meggyfa beszántatott, a térből lett szigorúan körbekerítésezett, lakattal zárt, full beton téglatest-halmaz, csilivili játékok, lépcsőhegyek – sokan hatolnának be babakocsival, na nekik körbe kell evickélniük az egyetlen lejtőhöz, ha meglelik egyáltalán. A tér forgalma viszont exponenciálisan megnőtt; zsivalyos gyerek-gettóvá vált, nyaranta négyzetméterenkénti minimum 3-4 lurkónyi (plusz szülők) népsűrűséggel.

Egykori keresztül és kasul útvonalú sétáink a kívülről kerülésre korlátozódtak. Így került szemem elé az alábbi iromány, mely a kerítésre volt felerősítve gondosan, több példányban, hogy minden bejáratnál olvashassák a kedves szülők és okuljanak. Ha nem látom, nem hiszem el. Íme a tacepao, minek tartalma nyilvánvalóan a fenti állapotváltozásra és népszerűsödésre vezethető vissza:

IMG_4852

Értem én, hogy Budapest hírhedetten nincs ellátva nyilvános WC-kkel, még nyamvadék Toi-Toi-k sincsenek sehol (na nem minha sokan használnák őket egy hét elteltével, ha lennének is, mert a karbantartás, tisztítás egyik üzemeltetőnek sem erőssége), na de könyörgöm némán, tényleg ez a megoldás? Játszótéren kívül már nem zavar? Ha rájön arra a nyomorult kölyökre, fel se merül, hogy hazamenjünk, elintézze, visszajöjjünk? Vagy mindenki kilométeres távolságból zarándokol a híres Harangos játszótérre?

most

… és a mostani kerítéses, gumis-betonos verzió

És halkan kérdem: vajon hány, már nem pelenkás, de hosszú távon visszatartani nem képes korú gyerek szüleinél van zacskó? Amit a kutyásoktól oly szigorúan követel mindenki, a közteres meg büntet is, ha nincs előírt számú (!) a birtokunkban?

Hányszor láttam a parkban, hogy anyuka görcs nélkül guggoltatja a gyereket a bokrok tövébe, és tisztára zavarba jön, amikor előzékenyen zacsival kínálom, ha éppen nem küld el üvöltve anyámba. Megvan persze a kutyás-gyerekes szembenállás, miért pont ez az ellentét ne létezne kies hazánkban, köpködünk egymásra és dobáljuk a sza sarat marékszám, na de pont ezért: biztos, hogy szükség van effajta munícióra?

Teljesen érthető a háborgás, hogy undorító a rengeteg kutyaszar városszerte (szerencsére egyre többen tényleg felszedik), mert pfuj belelépni, meg nagyon pfuj, ha a gyerek beletenyerel. De a kutyásoknak ugyanúgy undorító, ha Bundás emberszart talál, mert ő nem csak belelép, hanem meg is eszi. Netán belehempereg. És talál lépten und nyomon, és nekem – neki is – hóttmindegy, koszos hajléktalan termelte-e vagy a tündibündi szőke Pistike, ugyanúgy blöööee.

Amúgy pedig a játsszon imigyen írandó.

This entry was posted in kulturált, lament, város. Bookmark the permalink.

3 Responses to Mert azok a büdös kutyák

  1. Avatar says:

    Továbbra is olyan ellentét ez, ami igazából ember-ember között zajlik, mert mi is úgy lettünk nevetve, hogy ha dolgunkat végezni kellett, akkor hazaugrottunk. Hogy ezt miért olyan fájdalmasan nehéz megoldania másoknak, azt nem tudom, de rém gusztustalan!

  2. Avatar Shamandaliek says:

    Őrmezőn, a kutyasulihoz vezető úton hasonló a helyzet… Talán késő ősszel lehetett, hogy egy helyi hölgy gyermeke a szemem láttára végezte a nagydolgát az út szélén. Mikor a kutyám tőle 5 méterre nekiállt pisilni (gonosz vagyok, direkt nem hívtam be, érezzék csak kellemetlenül magukat anyukával) kaptam egy kedves szóáradatot attól, hogy milyen undorító dolog, hogy a kutyák csak úgy pisilhetnek jobbra-balra. Kérdésemre, hogy a fia miért nem undorító ebben az esetben már nem hallottam, mert megjelent a nem kis darab apuka a háttérben…

  3. Avatar Netuddki says:

    Holott kapható az eldobható bili, magyar találmány. Nálam mindig van egy, eddig még nem kellett, kibírta a gyerek hazáig.