Póóóóráááz!

pf 035Megint előráncigálódott a póráztéma, pedig sokáig olyan jó nyugi volt. De most a XIII., meg aztán a IX. kerület is ráébredt, hogy rég vegzáltuk a kutyásokat, elkanászodtak a besték. Utóbbi rögtön vérszemet is kapott: ha már bírság, legyen kövér! Kissé túllőttek ugyan a célon, hisz semennyire nem életszerű 200ezerre büntetni Mari nénit, aki leugrott otthonkában megpisiltetni hordószerű Fifikét, aki a maga tízéves, totyogós valójában vajmi kevés veszélyt jelent a közre, szemben mondjuk a szomszéd utcában a szombat esti rendes késelését tartó vidám csapattal.

OFF: valahogy az egyszeri kutyással könnyebb szigorkodni. Kíváncsi lennék amúgy egy olyan statisztikára, hogy milyen arányban bírságolják a nőket, gyerekeket, illetve az intézkedő közteresnél nagyobb, életerős pasikat. Valamit hogy a megbírságolt gazdi kutyája mennyire mutat valóban veszélyeztető, renitens magatartást.

Értem én, kötelező. Sok kutyásnak ez igen kényelmes, hiszen egy csomó melót meg lehet vele spórolni; minek a kutyaiskola, az engedelmességre tanítás, ha egyszer ott a madzag. Sokszor látom, hogy még arra is lusta az egyszeri gazdi, hogy szóljon Fifinek: gyere, helyette csak ránt egyet a pórázon, mire Fifi repül egy félköríveset, aztán irányba áll. Gazdi mindeközben fel se néz a mobilfészbúkból. Csak azt tudnám, minek van kutyája, jaaa, hogy akkor jó ötletnek tűnt? Aha.

Szerintem meg nagyon szomorú dolog ez. Komolyan, egy darab textil jelenti kettőtök között a kötődést, a szeretetet, a bizalmat? És mi van, ha elszakad? Ha kirántja a kezedből? Upsz, Lulut kivasalta a villamos, majd veszek vasárnap a piacon másikat? Hoppá, elszabadult Max és széttépte Morzsit, gyorsan sunnyogjunk csak el? Ugyanakkor: ott sétál egy bazi dög a gazdája lába mellett, semerre se nézve, de nincs rajta póráz, felhááááborítóóóó! Fogja meg azonnal!!

Mert ez a szabály. De mi is a szabály? Egyfelől van egy törvény, nevezetesen a 2012. évi II. (szabálysértési) törvény 193. §(1) bekezdése, miszerint

Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen …- póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

c)szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – … – szállítja,

szabálysértést követ el.

Eszerint védett- vagy vadászterületen és közlekedési eszközön kell a póráz, közterületen nem kötelező, ha a kutya amúgy felügyelet alatt van. Másfelől meg van kormányrendelet, plusz az önkormányzati rendeletek:

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Kormányrendelet 17. §-a rendelkezik arról, hogy belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49.§ (6) bekezdése felhatalmazta a fővárosi kerületi önkormányzat képviselő-testületét, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályait rendeletben határozza meg. Az ezen a felhatalmazáson alapuló helyi önkormányzati rendelet, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 7/2013. (II.26.) sz. rendelet, amely közigazgatási bírsággal fenyegeti a szabályszegés elkövetőit. 

Ezek pedig azt mondják, mindenhol kötelező a póráz. A bibi csak annyi, hogy a törvény szövegezése ütközik a rendelet(ek)ével. És a törvény a magasabb rendű. Hoppácska… persze jogászok sem tudják feloldani ezt az ellentmondást, nemhogy az egyszeri közteres, ergo nem fogsz leállni vitatkozni a bírságolni kiküldött, darabra számos, alkatra tűzoltószekrény egyenruhással, mert úgyis te húzod a rövidebbet.

Tehát mindenhol pórázon kell lennie, erdőn-mezőn, városban, csakhogy ez a szabály betarthatatlan és szar. Minden kutyának biztosítani kell a mozgást, még a basset houndnak meg a palotapincsinek is, mert különben az állatvédelmi szabályozással akasztasz bajuszt, meg ugye nem akarsz egy levezetetlen energiájú istenátkával együtt élni.  Ne gyere a kutyafuttatókkal, egész Budapesten eddig két olyan futtatót láttam, ami tényleg elég nagy a futáshoz, vidéken meg ennyi sincs, mindehhez pedig van országszerte cirka két és fél millió kutya. Minden környéken elég egy, aki neveletlen és agresszív, és a többi máris nem tudja használni a futit.

Megint visszatérek oda, hogy pórázon tartás nem egyenlő tanítás, kutyaértés, meg kulturált kutyatartás. Hányszor látom, hogy ugyan megkötve vezeti kiskedvencét az egyszeri kutyás, de minden mozdulatából süt, hogy fogalma nincs, mi zajlik a póráz másik végén. Kábé mintha egy kiélesített bombát sétáltatna vagy minimum krokodilt. Retteg minden egyéb kutyástól, megy át az utca túloldalára, ha másik eb közelít, vagy éppen hogy lelkesen rávezeti kutyáját mindenkire: Buksi, ismerkedj, barátkozz! Mert valahol sajnálja Buksit, hogy nem játszhat, rohangálhat másokkal, elengedni meg nem meri. (Mennyire jó találmány a flexi, istenem!) Persze közben azért feszít és feszült, hiszen BÁRMI megtörténhet.

Most nem azt mondom, hogy le a pórázzal, égessük el az összeset mindörökké, ámen. Vannak szituk, amikor igenis jól jön, és kell, a gyereked kezét is megfogod a forgalmasabb utak mellett. De ne tartsuk már egyetlen megoldásnak, és ha használjuk, legyen annak is ugyanúgy kultúrája, mint a szabadon eresztésnek. Ahogy a rohangáló kutyám nem mehet oda egy megkötötthöz vagy éppen gyakorló, dolgozó kutya-gazda pároshoz (UGYE???), a pórázas kutyát sem engedem rá a másik pórázasra, de – kapaszkodj – a szabadon levőre sem. Attól, hogy a te kutyád barátságos, és csak játszani akar, a másik nem biztos, hogy ugyanezt szeretné. Tanuld meg az alapvető testjeleket, kutyakommunikációt, és nem leszel az a gazdi, aki messziről üvöltözik a szabadon sétáltatóra hogy fogja már meg, holott a saját kutyájában (és önmagában) nem bízik.

Nem kéne azokat a kutyásokat büntetni, akik sok tízezer pénzt meg rengeteg időt áldoztak kutyaiskolára, foglalkozásokra, akik vették a fáradtságot, hogy megismerjék a kutyájukat. Persze, hallom már: egy kutyában soha nem lehet megbízni, mindig történhet valami, amitől megvadul vagy kiszalad az úttestre! Igen, történhet. És elgondolkodtál már azon, ki mindenkinek van jogsija? Több tonnás vasakat vezethet nem kis sebességgel, holott bármikor kaphat szívinfarktust, megcsípheti egy darázs, felhúzhatja magát valamin az agyvérzésig… és mégis. Na? És hányszor történik baleset? A kiszámíthatatlan tényezőkhöz képest meglepően ritkán. Hányszor történik kutyás támadás? A kutyások számához képest szintén meglepően ritkán, és nem hátaznék le, ha kiderülne: nagy részük pórázon volt. Annak van egy olyan hatása, hogy esetenként növeli az agressziót. Vagy azért, mert nem hagy a kutyának menekülési lehetőséget és kvázi sarokba szorítja, vagy mert hamis önbizalmat ad; érzem a feszülő pórázból, hogy itt a gazdi mögöttem, na mivanmivanmivan, hozzám beszélsz?!

Elég gyakori kép, hogy a kutya vérben forgó szemekkel acsarog, majdnem felakasztja magát annyira húz, embere két kézzel kapaszkodik belé, de eszébe se jut tiltani vagy bevetni a tekintélyét. Mert nincs neki. Pedig nem lehet mindent fizikai erővel megoldani, egy tizenpárkilós agresszor spánielt te is meg tudsz annyira tartani, mint kigyúrt agyú izmú embertársaink a pitbullt, de mi van egy moszkvai őrkutyával?

Persze, tiltsunk be adott fajtákat. Legyen Dánia a jó példa, ahol kapásból 13 tiltott kutyafajta van. Igaz, amióta kitalálták ezt az agyrémet, nemhogy csökkent, de nőtt a kutyaharapások száma, de ez a legkevésbé sem zavarja őket. Ja, és agarat sem tarthatsz, mert annak szenvedéééés a város. Hiába habogsz, hogy viszed futni, coursingre, jól tartod, akkor is értsd meg: kutyának nem való a város, állatkínzó vagy, punktum. Talán kiskutyád lehet, annak jó lakásban is. Mert annyira kicsi a mozgásigénye egy jack russel terriernek vagy egy mudinak, mi? És a tacskó cukiii, az jól elvan az ágy alatt és kicsit sem tépi szét a párnákat a levezetetlen vadászösztönétől, ugyi?

Nem a fajtán múlik (és ne feledjük persze a keverékeket se, mert hova sorolsz egy 36% malinois, 22% uszkár, 14% bulldog és a maradékban még öt fajtából álló mixet?), és nem is a méreten, nem a városon vagy vidéken. Felülök újra a vesszőlovamra: ne tartson kutyát az, aki valójában nem szereti, akit nem érdekel, aki nem veszi a fáradságot a megismerésére. Így pont azok a kutyások tűnnének el, akik a többi rossz hírét is keltik, akik miatt tele vagyunk idióta tilalomfákkal, betarthatatlan rendeletekkel. Jóval kisebbé válna a kutyás társadalom, de a kutyatartás minősége, kultúrája és így véleményformáló ereje is nagyot ugrana. Nem övezné hisztérikus közutálat a kutyásokat. Ki tudnám bírni, ha csilliószorosan megosztott társadalmunkban legalább ez az egy ellentét eltűnne.

“Budapesten a felnőtt lakosságnak több mint 25 százaléka kutyatartó. Kisebbségről van szó tehát, de akkora kisebbségről, amelyet illene végre emberszámba venni, partnerként kezelni, amelyet megillet az ártatlanság vélelme, s amelynek jogait nem lehet keresztülhúzni reális érveket nélkülöző, alaptalan félelmekre, idejétmúlt berögződésekre és rosszhiszeműségre alapozott tilalomfákkal.”- Mirtse Àron: Minden negyedik ember kutyatartó , kutya.hu 2006 július

Források:
This entry was posted in fajta, fegyelem, felelős kutyatartás, kulturált, kutyaiskola, mozgás, póráz, séta, szocializáció, város. Bookmark the permalink.

10 Responses to Póóóóráááz!

 1. Avatar Cintia says:

  Hülyék az emberek . . . sálálálálá . . . de tényleg. Én most egy kuytusboltban dolgozom és az csak egy dolog, hogy a póráz azon részét ahol a kezed bebújtatod arra ők azt hiszik, h azt rakod a kutya nyakára, nade, hogy minden második vevő úgy jön be, hogy valami szétszedhetetlen játékot keres, mert az ő kutyája folyton rág és mindent szétszed. Legyen szó Tacskó, Jack Russel, Labrador, Golden retriever akármilyen fajtáról. Van egy olyan vevőnk akihez nem lehet közel menni, mert a Csivavája rádtámad, ő meg csak nyünyörgeti és simogatja. ( Gratulálok, te sem érted, hogy a rossz magatartását jutalmazod ). Múltkor bejött egy nő, hogy valami pici nasit szeretne, mert Pomerániai kutyája van és folyton ugat ha utaznak, így arra gondolt, hogy amikor elkezd ugatni a kutya a kocsiban akkor kap egy jutifalatot. Felvilágosítottam, hogy ezt talán nem így kéne.
  Látszik, hogy szeretik a kutyáikat, csak éppen rohadtul nem értenek hozzá. Esküszöm én vizsgához kötném a kutyatartást.

 2. Avatar doromb says:

  Szia!
  Én nagyrészt egyetértek veled, tényleg szüksége van a kutyáknak mozgástérre. De még emellett is úgy gondolom, hogy nagyon elfogultan gondolkodsz. Csak képzeld magadat egy olyan ember helyébe, aki fél a kutyáktól. Rá nem fognak hatni az érveid, hogy mennyire kevés az esélye egy megvadult kutyának, mert csak azt fogja hallani, hogy bizony VAN esélye. És ennyi elég is neki. Persze van egy csomó dolog a világban ami veszélyesebb, mint póráz nélkül sétáltatott kutyák között élni, de naés? Attól még hogy ezer másik dologban megsérülhetek, miért kéne meghagyni a lehetőségét annak, hogy ebben sérülök meg?
  Ha én egy hatalmas tigrist sétáltatnék, és esküdöznék, hogy szelíd, sokat foglalkozom vele és tanítom elhinnéd? Nem hiszem. Hiszen objektíven látnád, hogy ez egy vadállat és bizony nem lehet tökéletesen megszelidíteni és nem bízhatsz meg bene. Aki fél a kutyáktól pontosan ugyanezt látja!
  A dohányzást betiltották, helyesen, hisz a nemdohányosokat zavarja. Miért szenvedjen valaki más rossz szokásától. És miért szenvedjenek a kutyáktól rettegő emberek a Te, ne haragudj, hobbidtól?
  Hiába mondod, hogy nevelés kérdése a dolog (ami nyilvánvalóan igaz egy bizonyos fokig), nem tagadhatod, hogy a kutya bizony egy ösztönlény. Szeret téged persze, de nem biztos, hogy szeret engem! Nem biztos, hogy az utcán sétálva nem fogja el őt hirtelen az az érzés, hogy én veszélyt jelentek rá, vagy mondjuk rád, a gazdájára, akit szeret. És ekkor támad. Mert ez az ösztöne!
  Lehet, hogy Te az a fajta kutyatartó vagy, aki iskolába jár vele, szereti, tanítgatja és lehet, hogy neked van annyi tekintélyed, hogy féken tartsad, ha ez megesik (bár én ezt, ne haragudj, senkinek nem hiszem el saját véleménye alapján), de a többiek? Honan tudod, hogy ez így van minden, póráz nélkül sétáltatott kutya gazdájával? És akkor nekik hogy tiltsuk meg a póráz nélkül sétáltatlást? Hogy működjön? Te megígéred, hogy hatsz a kutyádra és akkor neked nem kell a póráz? És ha ők is megígérik? És a kutyája aztán leharapja egy kisfiú kezét?
  Pár éve ahol laktam, lakott egy hatalmas németjuhász. Okos volt, idomított, a gazdája időt és energiát ölt bele. Tudom, mert ismertem őket. Aztán egy szép napon Totó széttépett egy palotapicsit az utcán. Hirtelen történt, nem volt előtte acsarkodás, ugatás. Csak Totó valamiért úgy gondolta, ez lesz a legjobb megoldás. Nem volt rajta póráz, hisz egészen addig okosan csak a gazdája mellett sétált. És tessék. Ez ellen hogy lehet védekezni? Totó gazdája megígérte volna, hogy a kutyája okos és időmított. Sőt sok-sok másik ember megígérte volna, köztük én is. Totót el kellett altatni.
  Szóval én csak részben értek egyet veled, hogy az ne tartson kutyát aki nem szereti és nem törődik vele. Mert történnek balesetek. Mert a kutya mégiscsak egy állat, állatias ösztönökkel, amit a legnagyobb szeretet sem fog kiölni belőle. És erre való a póráz, hogy ha ez megtörténik, a palotapincsi, vagy neadjisten egy kisgyerek ne legyen megsebesítve.
  Nekem hiába ígérné meg mindenki, hogy a kutyája jólnevelt, mégsem engedném a gyerekemet szaladgálni köztük. És akkor én fogjam meg a gyerekemet, vagy a kutyás kössön pórázt a kutyájára.
  Szerintem a kutyás kössön pórázt a kutyájára, ne nekem legyen végig kézben a gyerek.
  Mindig, csak képzeld magadat az ellenkező álláspontra. Mert azon az oldalon is vannak észérvek, nem is kevés.
  Bizony igaz, hogy ilyen szigoró szabályozás mellett (aminek véleményem szerint maradnia kell), szükség van több olyan területre, ahol a kutyák szabadon szaladgálhatnak. Igen, ez tökéletesen igaz. De ez a terület nem a városokban van, az emberek, a gyerekek között.

  • Avatar Ágnes says:

   És, ha én félek a piros pólós emberektől, mert egyszer belém kötött egy, akkor majd államilag betiltjuk a piros pólós embereket is? Elvégre egyszer az egyik már támadt emberre. Bármikor újra megtörténhet…
   Na pont ilyen logikátlan ez is.
   Nem azt mondom, hogy nem kell szabályozás. Mert kell. De az ésszerű szabályozás nem egyenlő az eszetlen elnyomással.

   Egyébként ne is engedd a gyereket vadidegen kutyák közé rohangászni. A száguldó kocsik közé sem engeded be, nem igaz? De attól még nincsenek betiltva a kocsik. Szépen megtanítod neki, hogyan kell egy olyan világban élni, ahol lépten-nyomon kocsikkal találkozik az ember. Hogyan élhet közöttük biztonságosan. És igen, arra is, hogy vannak felelőtlen sofőrök, akiknek nem való a jogsi, mégis valahogy a kormány mögé keveredtek. Szóval nem árt az óvatosság, de azért nem kell minden sofőrt kapásból ámokfutónak nézni.

 3. Avatar Mustang says:

  A szabályoknak sajnos a leggyengébb láncszemhez kell alkalmazkodnia. Hiába jól nevelt egy kutya, ha Fifike a 3/C-ből nem az és megpróbálna minden kutyát bokán támadni póráz nélkül, vagy világkörüli útra indulna nélküle.
  Jelenleg nincs kutyám, de majd ha a körülmények engedik, lesz. Egy amstaff. 🙂 Természetes, hogy fogom kutyasuliba vinni, de póráz nélküli sétába nem mennék bele, max valami teljesen elhagyatott helyen. Sőt, ő valószínűleg szájkosárban fog sétálni. Nem azért mert “harcikutya”, hanem azért, mert ha Fifike a 3/C-ből nekimegy ő meg fél szempillantás alatt szétkapja, akkor én leszek a hülye harcikutyás bunkó és meg nem magyarázom a kétkilós Fifike gazdájának, hogy ő a hibás, amiért nem nevelte meg a cukimuki zsebszörnyét.

  • Ági Ági says:

   visszatérve az autós példámra: ezek szerint még 50-nel se engedjünk autót vezetni, hisz ilyen sebességnél is történnek halálos balesetek. Ajánlom figyelmedbe a nem sokkal ezelőtti angol kutyás posztot, miszerint ha gazdi elengedett kutyája bárkiben-bármiben kárt tesz, rommá bírságolják. De hagyják elengedni, mert feltételezik róla: felnőtt ember, tud döntést hozni, felelősséget vállani. Az itthoni gyakorlatban az megy az agyamra, hogy infantilis gyerekként kezelik a polgárt MINDEN területen, és megpróbálják eszetlenül agyonszabályozni az életét. És rásózzák a büntetést, gúzsbakötést, felelősséget egy egész embercsoportra csak azért, mert 2%-uk gyökkettő agyilag.
   Szíved joga, hogy tartod majd a kutyád, de az energiáit le kell valahogy neked is vezetned.

  • Avatar Edina says:

   Én a legkomolyabban kérlek, ezzel a hozzáállással és gondolkodással ne legyen kutyád. Félre ne értsd, pontosan értem, hogy mikre alapozod ezeket a gondolatokat, milyen tapasztalatok miatt alakulhattak ki ezek a nézeteid. Azért ne tarts kutyát, mert már most süt a hozzáállásodból, hogy mindig minden helyzetben a társadalmi elvárások alá fogod helyezni az ő érdekeit és ezt a fenti írásoddal gyakorlatilag ki is jelentetted, csak ezzel egy olyan szinten elnyomott és frusztrált kutyád lesz, amilyenből már így is túl sok van. Természetesen én is próbálok megfelelni a társadalmi elvárásoknak, de sosem helyezném ezt a kutyám fölé. Ha Fifike nekünk támad a kutyám nem azért nem szedi ketté, mert rátettem a szájkosarat, hanem mert Fifikét én repítem arrébb azelőtt, hogy a hülyeségével elszakítaná a cérnát a kutyámnál. Persze hozzád hasonló gondolkodással erre lehet mondani, hogy nem lehet minden szitut kivédeni. Nem is lehet, de az összes kutyás ismerős meglepődik rajta mennyire könnyen és reflexesen tudom bevédeni a kutyámat… pedig egy kulcsa van: ismerem őt és figyelek rá. Nem, nem beszélgetek, nem a tájban gyönyörködöm, nem a facebookon chatelek, hanem RÁ figyelek. És ezzel a legtöbb problema meg is előzhető. Vagy pl a kutyám nem szereti az idegenek érintését. Ezért aki kérdez, annak szépen elmagyarázom miért ne nyúljon hozzá, aki oda akar nyúlni azt szépen kérem, hogy ne, de aki oldalról, hátulról, minden kapcsolatfelvétel nélkül csak hozzá akar nyúlni, annak kőkeményen odaszólok, hogy mit képzel és nem fog érdekelni mi lenne a társadalmi elvárás.
   A gyereked ne engedd idegen kutyák között rohangálni, ok, de én fogjam meg a kutyám, hogy neked ne kelljen fogni a gyereked kezét??? Egyébként pedig nagyon egyszerűen meg kell tanítani egy gyereknek, hogy nem minden kutya cuki, ölelgetni való plüss állat, hanem érző gondolkodó lény. A kutyásokat pedig nagyon egyszerűen ahogy fentebb írták kőkeményen bírságolnám, a támadásokért, az ott hagyot kutyaszarért és minden kellemetlenségért. Ennek így már lehetne visszatartó ereje, hogy ne engedje el boldog boldogtalan a kutyáját. De én még egyszerűbben vizsgához kötném az elengedést, de nem a kutyasulik rendszerében műkődő vizsgához, hanem teljesen egyedihez, ahol azt néznék, hogy a kutya visszahívható, megállítható-e erős ingerek mellett (másik kutya, macska, vad, stb) és kellően közömbös-e idegen emberek, futók, biciklisek, babakocsik, stb. között. Ha pedig ezt teljesíti hagy engedje már el szerencsétlen gazdi nyugodt lélekkel.
   Az olyan gondolatokra meg, mint hogy a kutya egy kiszámíthatatlan ösztönlény csak azt tudom mondani, hogy abszolút nem ismered a kutyákat, ami nem is lenne baj, csak így tényleg ne vállalj kutyát, főleg ne egy bull típusút, és ez abszolút jó tanács a kutya érdekében.

 4. Avatar Cintia says:

  Nem artana mar vegre partnerkent kezelni a kutyasokat es nem ellensegkent. Az egesz hozaallast kene megvatoztatni ami sajna nem egyszeru, mert mindket felnek alkalmazkodnia kene es hat tudjuk az mennyire megy manapsag. Igen kellenek a szabalyok, de azokat esszeruen kell betartatni es nem bosszubol birsagolni. Multkor eleg nagy felhaborodast keltett mikor szobakerult,hogy a kutyak utan majd adot kell fizetni. En egyetertettem vele, DE . . . es itt jon a nagy DE . . . ha mar adot fizetnek a kutyasok akkor azt forditsak is rajuk. Legyen szo a parkok tisztan tartasarol ( habar illene felszedni az uruleket, itt £80-£1000 kozotti birsagot szabhatnak ki arra aki ezt nem teszi ), illetve normalis kutyafuttatok letrehozasara. Nem kell minden lakotelepre egy, de szerintem keruletenkent egy megvalosithato lenne. Mert igenis rohej, hogy minden egyses zold teruletet kikialtanak termeszetvedelni teruletnek es sehol nem lehet oket elengedni. Igazan megszunhetne vegre az a mentalitas, hogy a kutyanak a kertben a helye. Semmivel sem mozog tobbet egy kerti kutya mint egy rendesen tartott varosi. Arrol nem is beszelve, hogy a kertben sokszor meg ma is lancon vannak. na de kicsit ekanyarodtam. kell a poraz? Kell, de ne bilincskent kelljen hasznalni, hanem segedeszkozkent.

 5. Avatar danoanna@gmail.com says:

  Sokáig pórázellenes voltam, volt hogy három briarddal róttuk az erdőt és soha nem volt ebből gond, míg nem lett egy kutyám, akit hiába hordok iskolába, töltöm vele az összes időmet, sétálunk naponta 5 kilométert, időnként úgy gondolja, hogy belekóstol egy-egy kutyába. Tehát mi szigorúan pórázzal sétálunk, de ha szembe jön egy póráznélküli, akit a gazdája nem tud visszahívni és makacsul barátkozni is akar, azt könnyen megeszi. Gyakran hiába kiabálok kétségbeesve, hogy hívja vissza, kösse meg, amíg elhaladunk egymás mellett, sokszor azt kiabálják vissza, az ővé barátságos, nem bánt…Értem én, csak így nagyon nehéz megelőzni a bajt…Arra szavazok, ha belátható terep, ha biztonsággal visszahívható, akkor ne legyen póráz, de ha mi jövünk, néhány perce mindenki kösse meg…

 6. Avatar Andi says:

  Nagyon egyetértek mindenkivel és szerintem alapvetően ugyanarról beszélünk. Ha szabadon sétáltatom is a kutyámat, legyen folyamatosan felügyelet alatt és bizony be is hívom, ha jön valaki szembe, pláne, ha futó vagy kisgyerekes. Mindig megköszönik és soha nem volt gond.

  Szerintem itt nem a kutyás-nem kutyás ellentétet kéne moderálni, hanem a nem kutyás – normális kutyás – idióta kutyás háromszöget kellene látni.

  A szabadon futtatott kutyázásnak is van (kéne, legyen) kultúrája. Nyilván úgy kell élnie mindenkinek, hogy a másikat ne zavarja, pláne ne félemlítse meg.

  Egyébként a fenti szabálysértési törvénynek még része (147/b ha jól emlékszem), hogy az erdőben a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételt képez a póráztörvény alól – ergo a kutyám Magyarország első szarvasgomba kereső vizsgás collieja. Mert azért a legtöbb kutyás szabálykövető és konfliktuskerülő. Éppen ezért nem szabadna kollektív büntetést alkalmazni (pl. kőbányai kitiltás), hanem igenis utána kell menni a produktum-otthagyóknak, a kutyájukat behívni képteleneknek (veszéléyeztetés) és büntetni: 200 EUR (!) az otthagyott motyó, kifizet 60ezret, legközelebb lehajol majd.

  Amíg viszont az az általános, hogy tegye pórázra (8 m-es flexit kitörő nagytestű kutyától én jobban félek, mint az elengedett, kézbentartott kutyától), addig nehezen megyünk tovább. A közteresek szintjéről nem is beszélve (tisztelet a kivételnek), akik nem tudják megkülönböztetni, hogy a kutya a nagydolgát végzi-e vagy csak egy szuka a kisdolgát (szerencsére nem velem esett meg, de akár lehetett is volna).

  A kollektív büntetésre pedig annyit, ahogy Ági is már írta, hogy néhány rendetlen miatt nem az összeset kell büntetni, hanem a néhány rendetlent, illetve a kutya igenis kiszámítható, ugyanennyi erővel az emberek sem azok….

  A média szerepéről még nem is beszéltünk, pedig óriási: annak nincs hírértéke, hogy valaki megsétáltatta a kutyáját, jól érezte magát, esetleg még szociális interakciói is voltak másokkal és hazament, csak a drámát teszik az országos híradókba. Idős korban pl. a kutya jelenti sokszor az egyetlen ajtót a külvilágra…

  Azért én optimista vagyok, folyamatosan edukálok (vagy zacskó vagy adjak?) és hiszem, hogy ha látják az emberek a tiszta,ápolt, okos kutyákat, akkor idővel megváltozik a közvélekedés.

 7. Avatar Ildiko sz says:

  Kell a póráz. Nem azért, mert a sajátomban nem bízok, hanem azért mert a 37 év kutyás tapasztalatom alapján más kutyájában nem bízok. Számtalan esetben támadtak ránk azaz a kutyámra más kutyák…másik gazdi által barátságos Fifikétől kezdve harcikutyákig minden. Nézhetjük úgy, hogy anyagi károm volt, hisz varratnom is kellett a kutyám többször. 30 kilós nj keverék volt, se azért az 50-60 kilós támadókkal szemben nem volt esélye. De volt, hogy pincsi harapta szét a nyelvét…csak odaugrott, utána lerakta a kutyám a földre, természetesen nem lett baja a kicsinek. Az én kutyám mindig mellettem volt, iskolázott, nyugodt kutya volt. Tökéletesen bíztam benne, siha senkinek nem voltunk a terhére. Nem úgy mint más a miénkre. A kutyás társadalom nagy része nem alkalmas kutyatartásra, de mivel tarthatnak idióták is, akkor legyen kötelező a póráz. Jelenleg 4 kutyám van, tehát nagyon is szeretnék a kutyások pártján állni. De nem tudok…ilii