Ccsst!

A lényeg, hogy nyugodt maradj. Meg természetes. És áramoljanak az energiák. (Meg az Erő.) Véletlenül se nézz a kutyára, és ha mindezek mellett a pórázt nem hátrafelé, hanem felfelé húzod, akkor aztán minden rendben lesz.

Az úri közönség pediglen tombol.

A fene azt a mindig elégedetlen szarkasztikus fejemet, hát nekem semmi sem elég jó? Még a nagy guru, a csodálatos kutyasuttogó Cesar sem?!…

Kezdjük az elején. Bombasztikus fények, villódzás, dübörgő zene, klipek, minden, ami az amerikai típusú show-hoz kell. Oké, helyénvaló az ingerdömping, nem adsz el semmit, ha az nem elég színes-szagos-hangos. Szinkrontolmács, mert angoltudásunk még mindig elég khm. Na de. Azért a meglehetőst borsos belépőért cserébe túl nagy elvárás lett volna, hogy legalább egy hozzávetőleges sillabuszt nyomjanak a nyomorult fordítóiparos kezébe: nagyjából erről fog dumálni a csávó, készülj fel, hogy néha mond olyanokat, hogy lhasa apso, pit bull, ne fordítsd már lasszónak meg emberek tömegének ezeket? Sőt, mi több: a walk sétát jelen? És ne felejts el közvetíteni akkor sem, ha kicsit felgyorsulnak a színpadon az események?

Igényeim aztán vannak, tudom.

Mindezzel együtt a mexikói csóka profi volt és megnyerő, magyar címeres pólóban rohangált fel-alá, derékba, mozsárba, kerékbe törte a nyelvünket, de próbálkozott feszt és vigyorgott is hozzá hatvannégy foggal, jókat sztorizott, és mondott jópár nagyon fontos dolgot. Közérthetően, kezdő kutyás számára is befogadhatón, humorosan, kedvesen. Rávilágítva, hogy a gazdának kell változni, változtatni, nem a kutya természetét megerőszakolni. Aztán mindez elhomályosult, amikor elkezdett varázsolni.

Az úri közönség ámult és alélt.

A varázslás első alanya egy kölyök golden volt, elég nyugis és amolyan goldenesen cuki, ő némi klikkertelen formálás után szépen leült. Jött egy szürke pelyhesbundás, aki kitűnően hozta a kölykök felfedező korszakát bemutatni hivatott szerepét, hemzsegett kicsit a színpad szélén, semmi különöset nem csinált, de el kellett képzelnünk róla, hogy ő egy rottweiler, és mint ilyen, mennyire veszélyes is lehetne. Következett egy felnőtt beagle, akit egy-két ccsst-tel le lehetett tiltani a kajáról, ez tényleg eléggé csodálatos volt – csakhogy aligha először találkozott a módszerrel. És végül bejött egy vérengző kutyagyilkos hírében álló vizsla, aki agresszív helyett inkább totál bizonytalannak tűnt, őt némi határozott fel-alá vonulás után el lehetett vezetni a másik kutya mellett.

Értem én, hogy az imidzs nem engedheti meg, hogy több tízezer ember előtt beégjen – vagy pláne bárkit veszélyeztessen – egy tényleg agresszív vagy felkészítetlen kutyával, és az egyszeri kutyásnak ez is hatalmas mágia, de… jó lett volna megmutatni (legalább felvételről) honnan indult a kutya, és aztán élőben azt, hova jutott. Mert ez így, ebben a formában azt hiteti el a néppel, hogy másfél órányi okosítás után vérbeli kutyássá lehet válni, és a legnagyobb problémák is öt perc alatt orvosolhatók némi pozitív energiaáramlással és csettegéssel.

Hümm. Ez azért veszélyes.

Ami nekem még külön fura volt, hogy mindegyik kutya teljesen természetesen viselkedett az ezerwattnyi reflektor, sokezernyi ember, mikrofonos hangosítás ellenére, azóta is agyalok, hogy vajon Doris, a kicsi korától ingerárasztásos-módon nevelt, abszolút városközepi kutya hogy reagált volna minderre. Aztán lehet, hogy semmi trükk nem volt ebben, csak négy jó idegrendszerű kutyát választottak ki a jelentkezőkből.

Kicsit kurtán-furcsán ért véget a show, kaptunk cserébe elbocsátó szép üzenetet: a kutyát szeressük kutyaként, goodbye Budapest.

Ave Cesar.

This entry was posted in összefoglaló. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ccsst!

 1. Avatar Kiss k. Sara says:

  Szia!
  Szorakoztatoan irsz, tetszett a bejegyzesed 🙂 ennek ellenere felmerult bennem nehany dolog. Nem tudom mennyire lattad Cesar Millan Csodalatos kutyadoki sorozatat (stb…. csinalt millio fele showmusort, de a legkorabbiak a legjobbak szerintem) szoval nem tudom ezeket mennyire nezted kritikus szemmel, hat en elegge. Es amit csinalt tetszett, ugy maga a lenyeg, de valamin mindig bukott nekem ugy egeszeben. Aztan rajottem, hogy ezek az amerikai showk nem nekem valok, mert ezt is konkretan azza tettek. Fogfeherites es dizajn (csak meg kell nezni egy negyedik evados reszt meg egy mostanit es kiderul hogy elkorcsositotta a penz szegenyt….legalabbis kulsore pumped gabo). Szoval, ha jol ertelmeztem lenyegeben neked is ez volt a bajod vele, amit ezer szazalekban megertek. Minden a kulcsinyre ment.
  Amikor en erre raeszmeltem egy jo idore kiabrandultam magabol a”cesars way”-bol is, mert, hogy teheti ezt ezzel az alapvetoen ujito modszerrel, meg ilyenek… Es teged is tokre megertelek, meg igazad is van, hogy cinikus vagy es azt mondod hogy te valami Valosagosat akarsz ltni, hogy mit tud ez a hires – neves ugy igazan. En is el akartam amugy menni erre az eloadasra. De lassuk be mar egy ideje ez a cesar millan csak a penzert ismetli onmagat es parasztvakitassal, showmusorokkal turnezik meg franc tudja mit ad el . Es ez nem tetszik, de rajottem, hogy, ha lekaparom a “sminket” a dologrol egy rendkivul hasznos es termeszetesen logikus modszert kapok eredmenyul. Talan ehhez a legjobb csak egy konyvet olvasni tole.
  Bocs, ez eleg hosszura sikerult. Szoval engem csak az erdekelne a show jo kis kritikaja utan, hogy ugy onmagaban a modszerrol mi a velemenyed? Alapvetoen hasznosnak talalod?

  Regota erdeklodom a kutyak irant, de a vsielkedesuk alapvetoen csak par eve szivta be a figyelmemet. Ez eleg fura… Kb amiota cesar millant meg victoria stilwellt lattam a tvben. Azota tobb nevesebb kutyaviselkedessel foglalkozo embert is probalok tanulmanyozni, meg gyurogatni ossze a modszereket (egyenlore meg tojashej van a fenekemen gyakorlati teren sajnos). Szerintem egeszen kritikus vagyok ezen a teren is, de mostanaban gondolkodtam el, hogy itt, magyarorszagon vajon kiket kap el ugyanugy ez az egesz 🙂 mert szerintem megoszto tema a kutyaneveles…

  Valaszodat elore is koszonom
  (Bocs az ekezethianyokert meg a nagybetu hasznalatert:D)

  Sara

  • Ági Ági says:

   Szia!
   Ezek szerint nagyjából átment, amit gondolok róla… 🙂 Igen, láttam műsorait, alapvetően az a fő bajom, hogy hiába mondja, hogy a gazdát kell nevelni, alapvetően nem úgy tűnik, mintha azt tenné. Ő megoldja ott és akkor a problémát a kutyával, aztán elsétál, a gazda meg ott marad kvázi eszköztelenül. Kutyássá válni hosszú évek munkája, nem pár alkalmas varázslásé.
   Alapnak viszont mindenképp hasznos, és az egész munkája is az, mert ha csak az 1%-a marad meg az emberekben az egésznek, már jót tett. Az biztos, hogy abba a hibába nem esik, amibe én szoktam: túl sok információt akar átadni. 😀
   Viszont én nagyon hiányolom a munkájából a tanítást, ami pl. Victoriánál megvan. Nem elég a “falkasorrendet” rendezni, valami célt is kell adni annak a kutyának.
   Nem is hinnéd, mennyire megosztó téma ez! De itthon mi nem az…
   Ági

 2. Avatar Andi says:

  Ismét nagyon jó írás Ági, nekem annyira Cesar módszer nem jött le, inkább alapvető dolgokat mond el nagyon amcsis csomagolásban, de ha ez jobban átmegy, mint a sima kutyaoktatói monológok, akkor ez jó. Egyébként akit érdekel, meg
  vannak a jegyzeteim, és szerintem így visszaolvasva teljesen jókat mondott. 🙂

 3. Avatar Orsi says:

  Tudom, már nem mai posz, csak ma akadt utamba, így bocsi a kései hozzászólásért.

  Kezdetekben magam is, mint minden kutyás, vagy kutyaszerető ember, nagy örömmel fogadtam Cesar műsorát, még akkor is ha sokakhoz hasonlóan éreztem a “show” hatást. Azért elolvastam egy könyvét is, mert hát olvasni jó, kutyákról olvasni még jobb. Szerencsére nem ragadott teljesen magával a dolog, talán azért mert nem nulla kutyás tapasztalattal ültem elé. Idővel a “Cesar jelenség” is bekerült az agyam “legalább erről is tudok” részébe, mígnem a kedvenc kutyafuttatónk körül fel nem tűnt egy nő két kutyával. Két közepes testű keverék ivaros!!! kan kutyáról van szó, lehet, hogy már máskor is láttam őket, de biztos, hogy nem közelről, pláne nem a kutyafuttatón, más kutyák között.

  A nő két oldalán szorosan, szigorúan egy vonalban megy a két kutya flexi pórázon, minden centi eltérést kemény rántásokkal a jól is mert hang kíséretében torol meg a gazdi. Út szélén ültetés, póráz rángatással nagyjából egy perc alatt, futi kapuban szintén. (Addig minden bent lévő kutya egy helyben van tartva, mert ki tudja mikor sikerül neki leültetni a kutyákat és akkor bizony egyből nyitja a kaput) A kapun belépve ha esetleg van olyan kutya aki odamegy az kap egy “bökést” na meg a “csst” sem marad el. Más kutyájának! A sajátjait újra leülteti a már ismert módon, aztán végre lekerül róluk a póráz, mehetnek, és végre a többi kutya is mehet. Onnantól az idősebbik kutya szigorúan mellette kell maradjon, még a fejét sem fordíthatja el (szó szerint) a fiatalabbik gyorsan szerez magának egy labdát, a gazdi pedig dobálni kezdi neki, mindegy, hogy kié a labda. Ha valamelyik kutya elvégzi a dolgát mindkettőnek a gazdi lába mellett kell ülni és nézniük kell amíg az bezacskózza a cuccot. Az idősebbik nem ihat, a fiatalabb is csak engedéllyel és csak keveset. Mindkét kutya bárminemű ismerkedését bögdöséssel és a “csst” hanggal “tiltja”. Ha esetleg valaki más kutyája megy a közelükbe ő is ugyan ezt kapja. A non-stop tiltás és az érthetetlen szabályok mindkét kutyából kész idegroncsot csináltak. Egyértelműen látszik rajtuk, hogy a leghalványabb fogalmuk sincs róla mit csinálhatnak és mi az amit nem szabad. Ilyen feszült kutyákat eddig legfeljebb a folyton kennelben élő menhelyi kutyák között láttam. Arról meg ne is beszéljük, hogy nagyobb kihágásokat állítólag hogyan torol meg a kedves gazdi (földhöz vágja, farkánál fogva rángatja a kutyái). Nem is olyan régen az egyik idegroncs kutyája kihúzta a gyufát egy bulltípusú mixnél (egyébként egész türelmes kutya) amiért ki lett lyukasztva kicsit, azóta nem járnak a futtatóra. Állítólag az említett lyukasztás után az állatorvosnál a kétségbeesett kutyáját is Ceser módon “tiltotta”.

  Ami az egész sztoriból a tanulság, hogy milyen durván torz nézet alakul ki egyesekben egy műsor alapján, amiből többek (néha nem túl finom) javaslatára sem hajlandó engedni. Számára ez a normális, ez a jó, mert ezt mondta Cesar. A két kutya pedig végigszenvedi az életét.

  • Ági Ági says:

   Szia, sajnos bármelyik módszerre igaz ez, hogy ha kiragadott elemeit alkalmazod csak, egy káosz az egész. Olyan egyszerűnek tűnik a “varázslást” alkalmazni időráfordítás és tényleges megismerés helyett… köszönöm a hozzászólásod.