… ne lőjetek!

*update*

 “Teérted hajtok, hogy mindened meglegyen…”

Iszonyúan felb…ta az agyamat egy közlemény:

Tisztelt Budakesziek!
A Pilis Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete bejelentési kötelezettségének eleget téve arról tájékoztatta a Polgármesteri Hivatalt, hogy hajtóvadászatot rendez az 5719-es kódszámú „Budapest-Budakeszi” vadászterületen.

A vadászat pontos helyszíne: Budakeszi, Solymár, Nagykovácsi valamint Budapest II, III. XII. kerületei.

A vadászat időpontja: 2014. november 6. napjától kezdődően 2015. február 26. napjáig, hetente egy alkalommal.

Javasoljuk, hogy a szabadtéri programok tervezése, szervezése előtt (pl. kirándulás, erdei futás, stb..), amennyiben az a fenti területeket érinti – a Pilis Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet telefonos elérhetőségén a 06-1-391-0540-es telefonszámon minden esetben tájékozódjanak!
Dr. Remete Sándor sk.
jegyző

Na tehát. Négy hónapon keresztül nem mehetsz egy közterületre, ami ugye a “városi lakosság rekreációját” szolgálandó vagyon, meg a zénadómból, meg ki a természetbe, és inkább kiránduljanak a családok vasárnap teszkózás helyett.
Persze előtte telefonáljanak (már amennyiben egyáltalán tudnak a felhívásról) (hétvégén, azaz szokványos kirándulóidőben a szám nem elérhető), böngésszenek honlapokat, hogy vajon merre nem lövik seggbe őket. Az, hogy csak úgy ad hoc nekiinduljanak az erdőnek, az súlyos felelőtlenség, abszolúte méltatlan a jó illiberális állampolgárhoz, továbba sallert és kokit érdemel.

Korlátozd magad, maradj otthon, légy belátó. Az uracsok vadászgatnak.*

Többek között a főváros területén, bazdmeg!

Amolyan középkoriasan, hajtókkal, seggrészegen. Mert az elburjánzott vadállományt aztat kordában kell tartani!

Hogy mitől burjánzott el? Ja, hogy legelső dolgotok volt a természetes ragadozóikat kiirtani, nehogy már veszélyeztessék a rendes karámot felhúzni spúr gazdák haszonállatait, az aranyáron mért zöldövezeti négyzetmétereket?** Meg nehogy ők vigyék a húst, a gereznát, az értékes trófeát? Pedig ők tényleg egészséges szelekciót végeztek, ergo a beteget, gyengét pusztították, hogy az életrevaló szaporodjon, javuljon az állomány. Ti pedig pont a legszebbet, legerősebbet lövitek ki, mert az a dicsőség?Emellett hagytátok jól felhízni a populációkat, nehogy már túl sokat kelljen várnotok – pláne a pénzes külföldi vendégnek – , amíg valamelyik elétek szédeleg? Mindeközben a vaddisznók baromian elszaporodtak? Előbb kellett volna gondolkozni, kicsirigó, a vadgazdálkodásnak nem az eszetlen tűzoltásról kéne szólnia.
Hogy az értékes rőtvad miatt az erdőgazdálkodást is tönkrevágjátok, kit érdekel, abból nem dől a lé. Hiába sopánkodik az erdész lerágott újulatról, ledörzsölt kérgű fahullákról. A mezőgazdász száját is betömitek gyorsan, mikor az erdő eltartóképességét túlnövő vadak felzabálják a vetést.

Tudom, ne picsogjak bele, a vadászat mekkora egy férfias sport, én ezt nem érthetem. Sokszorosan nem, hiszen nemcsak állatvédő, méregzöld és halmozottan kutyás vagyok, de még nő is.

Tudtommal a sportban önként vesznek részt, ez annyira nem mondható el az áldozatokról. Esélyegyenlőségnek is kéne lennie, tehát vagy te is csupán a fogaiddal, karmaiddal és gyorsaságoddal vagy felfegyverkezve, vagy a vad is kap puskát. Azt meg ne próbáld meg nekem bemagyarázni, hogy az férfias továbbá sportos, hogy kimész a dzsippel a magaslesig, ott előveszed a már jócskán megkezdett demizsont meg az elemózsiáskosarat, szuszogva felmászol mindezekkel meg a puskáiddal a lesre, unalmadban homályra iszod magad, és ha előjön az egész nyáron át kukoricával, almával, nyalósóval odaszoktatott vad, azt kényelmesen lepuffantod. És aztán vered a hájas melled, mekkora férfi vagy. Tiszta bergrillz. (Aki ugyan minden elé kerülő szerencsétlen állatot lemészárol, vagy mert veszélyes, vagy mert kaja, de valahogy ő mégis tökösebben csinálja.)

pvasara_04

van itt kérem szépérzék. Művészien elrendezve, fenyőgallyakkal körberakva.

Na és a hajtóvadászat, az ám a fincsi. Még csak azt se kell megvárnod, hogy odaszédelegjen a vad, mert odahajtják neked, neked csak nyomogatni kell az elsütőbillentyűt. Lövöldözgetnél agyaggalambot, ha a célzástudásodra lennél kíváncsi, de nem, az nem olyan vicces, nem vérzik meg szenved. Nincs benne hatalom élet-halál felett. Nem érzed a bizsergést a cserepek láttán, bezzeg ezer fácán! Vagy szalonka, vadmacska, igaz, ezek védettek, tökmindegy, csak mozogjon. Amúgy leszarod, mi lesz velük, neked nem kell. Csak az ölés kéje kell.

És ti jöttök nekem – nekünk, kutyásoknak – azzal a dumával, hogy azért kell kilőni a kutyát (azon gyorsan átsiklotok, hogy ha

 1. nincs a gazdája a közelben,
 2. ha egyértelműen veszélyezteti a vadat és
 3. nem lehet megfogni,
 4. behívni vagy
 5. elriasztani,

nektek ellenállhatatlanul viszket az ujjatok és azonnal tüzeltek bazdmeg, lásd Zorka és rengeteg más családtag esete), mert a vad menekül mindentől nyakra-főre és közben lábát töri a hülyéje (mert nincs ám alkalma egy életen át gyakorolni az erdőben futást), aztán ott haldoklik szegényke napokig.

Mert a hajtástól nem???

Attól csak a vaddisznó menekül, a többi erdőlakó meg unottan felnéz: á, már megint a röfiket zargatják, és nyugodtan molyol tovább? Ilyenkor nem féltitek az őzeket, szarvasokat, nyulakat, satöbbit? A pont ebben az időszakban vemhes teheneket, sutákat?

Egy az üzenet: a közpénzen ápolt, fenntartott erdő a ti játszóteretek. Ha más is használná, elveszitek a vödrét és fejbeveritek.

Sokunknak viszont az a véleménye, hogy a horgász cimboráitokkal kézen fogva elhúzhatnátok a vérbe. Keressetek emberhez méltóbb szórakozást.

*wikipédia: (…) szintén vadásznak nevezik a vadakat kikapcsolódásból, szórakozásból kilővő azon civil személyt is, aki rendelkezik hivatalos vadászengedéllyel – a poszt elsősorban róluk szól, nem a tényleges, átgondolt, szakértő vadgazdálkodást végzőkről.

**Nagy kedvem lenne külön posztot írni az eszméletlen túlnépesedésről, élőhelyek harácsolásáról, fajok kipusztításáról, de ez már végképp nem kutyás téma.

Mielőtt klaviatúrát ragadnál, olvasd el ezt is. 

This entry was posted in offtopic, séta, túra, vadászat, város. Bookmark the permalink.

13 Responses to … ne lőjetek!

 1. Avatar Dorothy says:

  Nagyon jó cikk! Minden szavával egyet értek! Rövid, tömör, lényegretörő! Nagyon jól meg van fogalmazva! Elismerésem.

 2. Beleborzongtam…. Klassz írás!!!

 3. Avatar Attila Hun says:

  Tömören, lényegretöröen!!! Nagyon ott van! Lopom és mindenhova közzéteszem!!! Lassan ideje lenne komolyabban összefognunk ez ellen!! Magyarország nem a vadászoké !!! A természetböl nekünk magyaroknak is kijár , ehhez képest az egész ország területét vadászterületnek nyilvánították!!!! A külföldi vadásznak több joga van, mint nekünk!!! Lassan elég!!

 4. Avatar pepe says:

  nagyon jó, csak egy baj van vele. az erdő nem közterület. 🙁 Mint ahogyan a termőföld, úgy az erdő sem közterület, van tulajdonosa. Az erdőtörvény alapján az erdőtulajdonos tűrni köteles, hogy bizonyos, kijelölt útvonalon túristák, stb. közlekedjenek, sőt, egy éjszakát ott töltsenek. De ettől még magántulajdon, nem köztulajdon, tisztelt felháborodók! Egy erdőtulajdonosnak pedig kötelezettségei is vannak. nem is kevés. olyan sokan nem is akarnak erdőtulajdonosok lenni.
  Hangulatkeltésnek -természetesen- kiváló a cikk.

 5. Sajnos csak sírni tudok, de ha menni kell szóljatok ki az erdőbe kordonba családdal gyerekkel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Vadgazdálkodásról hallottatok e, esetleg arról, miért is kell időnként ritkítani a vadállományt, magyarul kilőni őket? Ha nem lennének vadászatok, elgondolkoztatok már azon mi történne????? Picikét gondolkodni kellene, és belátni hogy vannak dolgok amiket meg kell tenni! Irgalmatlan nagy áldozat ugye, hogy azon a pár napon ne mászkáljak pont arra, hanem mondjuk más felé? De annyira megnézném azokat az embereket akik itt olyan okosakat írtak,. vajon hány erdőn jártak már és vajon minden hétvégén kirándulnak e hogy ennyire fel vannak háborodva! Szerintem is menjetek a gyerekkel de ne kordonként, hanem azért hogy megismerjétek az erdő-mező vadjait, fáit, virágait, a csendet,vagyis inkább az erdő hangjait, a jó levegőt, és még sorolhatnám!

   • Ági Ági says:

    Hallottunk, igen. Nem is az ésszerű vadgazdálkodásról szól a cikk, hanem egyrészt a bunkó hobbivadászokról, másrészt az olyan szinten elhanyagolt vadgazdálkodásról, hogy már kvázi lakott területet kell lezárni a tűzoltáshoz. És arról, hogy a tájékoztatás módja messze nem kielégítő, hisz aki nem olvasta ezt a felhívást, gyanútlan

    • Avatar Árpád says:

     Kedves Ági!
     Az alapvető problémát az jelenti, hogy az ember folyamatosan újabb és újabb területeket foglal el a vadtól.A vaddisznó nagyon jól alkalmazkodik ehhez a zavaráshoz.A nagyvárosok peremterületein sőt nagyobb parkokban is megjelenik.Itt aztán tetemes károkat is okoz.Ezért szükség van az állomány szabályozására, ami itt jelen esetben fegyverrel történik.
     Az erdő állami- vagy magántulajdon, és közjóléti szerepet is betölt.De nem összekeverendő a köztulajdonnal.A kiránduló az erdőtörvény értelmében látogathatja az erdőt, ha az erdőgazdálkodó valami okból korlátozást nem vezet be.Ez lehet fakitermelés, viharkárból eredő veszély, vagy épp vadászat miatt.Véleményem szerint a Parkerdőnél nagyobb figyelmet fordítanak a kirándulók tájékoztatására mint bárhol máshol.Biztosra veszem, hogy a vadászattal érintett területek többszörösen biztosítva vannak.(táblák, útzárak)
     Azt is biztosra veszem, hogy nem az egész területen vadásznak minden héten egyszer.
     Minden esetre tájékozódni kell, és komolyan venni a figyelmeztetést.A probléma a magyar mentalitással van…Tilos?!
     Csak nem nekem!Találkoztam már nem egy ilyennel.Ettől függetlenül felénk nem morognak a korlátozások miatt.Tudják hogy az ő testi épségüket óvjuk ezzel.

 6. Avatar loriencrow says:

  Csilla, azért lássuk be hogy a “2014. november 6. napjától kezdődően 2015. február 26. napjáig, hetente egy alkalommal.” az nem pár nap. Ráadásul, ha az lenne kiírva, hogy ebben az időszakban ninden vasárnap, akkor ehhez lehet igazodni. De ez így gyakorlatilag azt jelenti, hogy négy hónapon át bármikor. Tehát ha félted a magad, a gyereked, meg a kutyád seggét, akkor februárig nem teszed ki a lábad a lakásból olyan helyre, ahol kettőnél több fa van.

  Megoldás lehetne egy kicsit korrektebb tájékoztatás. Pl egy olyan honlap formájában ami nyilvántartaná, és bárki számára elérhetővé tenné, egyértelműen, térképpel, hogy az országban hol és mikor van erdőlátogatási tilalom. És minden vadásztársaság kiírhatná oda a dolgait.
  Pont azért, hogy ne csak koronként egyszer jussunk el az erdőbe, de közben ne kelljen attól rettegnie senkinek, hog eggyel kevesebben megyünk haza, mint ahogy elindultunk.

 7. Avatar Petya says:

  Néhány dolgot hozzátennék a tisztánlátás kedvéért. 1) A vadgazdálkodás az állattenyésztés egy formája, a lőtt vad egytől-egyig valakinek az asztalára kerül. Semmivel sem kegyetlenebb módja a hús kitermelésének mint a nagyüzemi állattartás, ami a jószágot egész életén keresztül fogságban tartja sokszor nagyon rossz körülmények között. 2) Az, hogy az erdészet kiad egy közleményt nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen óvintézkedés, amit megtesz. A hajtások területét az adott napon kitáblázzák, elkordonozzák, személyzetet állítanak azokra a pontokra, ahol túristák megközelíthetik. 3) Nem minden hobbi vadász hájas, újgazdag, bunkó köcsög. Az emberiség a történelmének 99%-ában vadászott, ez az ösztön igenis része a természetünknek. Akiben ez nincs meg, ne vadásszon, de ne ítélje meg azokat, akik teljesen törvényes és etikus módon hódolnak a szenvedélyüknek és nem mellesleg fizetnek ezért, amiből aztán lesz téli takarmány a vadnak, fizetik a vadőrök bérét, stb.

  Ajánlom a kedves kutyabarát cikkírónak, hogy egyszer nézze meg a (vadász)kutyák viselkedését egy vadászaton. Akkor meg fogja érteni, hogy mi az a vadászösztön. És ha tetszik, ha nem, ez az emberben, mint húsevő, egykor ragadozó teremtményben ugyanúgy megvan. Az, hogy korunkban lőfegyverrel vadászunk az pont olyan természetes mint ahogy busszal vagy kocsival megyünk dolgozni és nem gyalog, és pont a lőfegyver az ami leginkább biztosítja a vad legkisebb szenvedéssel járó terítékre hozását.

 8. Ági Ági says:

  Letiltottam a kommentelést ennél a posztnál. Indoklás a következő posztban, hamarost.
  Ha még akkor is lesznek kérdések, a Kapcsolat menüpont alatt lehet e-mailt küldeni.