Canis Ludens

AGILITY

Kontrollált ugrabugra, kúszás, mászókázás kizárólag hang- kéz- és testjelekkel irányítva. Kb. 20 különböző akadályból álló pályán, időre. Kutyától és gazdájától is erős egymásra hangolódást, figyelmet kíván, ezen kívül mindkettőtől remek kondit. Kajával vagy játékkal jutalmazás a futam közben nem alkalmazható.

Egy kis kitérő az agility szabályairól. Ugye ez a sport dióhéjban arról szól, hogy egy kb. 17-20 akadályból álló pályán kell végigrohanni a kutyával, minél rövidebb idő alatt. Az időnél is fontosabb azonban a hibák elkerülése. Ezek lehetnek pl. az ugróakadály rúdjának leverése, a zónák átlépése (palló, palánk, hinta elején-végén felfestett sávok), szlalomrontás (rossz helyen megy be, kihagy rudat, stb.), kikerüli az akadályt (megtagadás). Ezekért csak hibapontot adnak, javítani lehet, természetesen általában időveszteséggel jár. Kizárnak viszont azért, ha nem a soron következő akadályt vagy rossz irányból teljesíti a kutya (ez lehet amiatt is persze, hogy a gazda elfelejti a sorrendet), vagy veszi a kalapját és otthagyja az egész hacacárét. Diszkvalifikáció van akkor is, ha a gazda megérinti, pláne ha agresszorkodik vele.

Több szinten zajlik a megmérettetés, a kezdőben még nincs tét, 1-es szintről három hibátlan futammal lehet átjutni a kettesbe, majd onnan a hármasba. Általában agility és jumping futamok is vannak egy versenyen, előbbiben minden fajta akadály szerepelhet, a jumpingban nincsenek zónások (a mászókás fajta). A szinteseken kívül be szoktak rakni ún. open futamokat, itt mindhárom szint egyszerre versenyez, a nehézségi fok kb. 2-esnek felel meg. Részemről utálom, mert nekünk ez még elég nehéz, és ott futnak a 3-asok, akik között már vérprofik is vannak, ergo nem sok az esélyünk.

A futamok előtt derül csak ki, milyen pályát kaptunk – mindig a bíró rakja ki – , és kb. 5 percet adnak a sorrend memorizálására. Természetesen ehhez nem elég nézni, be is kell járni, közben eltervezve, hol milyen technikákat, fordulókat fogunk alkalmazni, hol kell belehúzni, hol visszafogni. Kívülről ez elég viccesen néz ki, magában mormoló, merev tekintetű zombihadsereg forgolódik az akadályok között. (Akit a gépszíj elkapott)

Ugrabugra-verseny

Tegnapi hepaj

Első hivatalos megmérettetés

Akit a gépszíj elkapott

Lassú víz és társai

Ardbeg első

Exit mobile version