FÜGGELÉK

Canicross

Kutyás terepfutás. A canicross abban különbözik a kutyánkkal való sima együtt futástól, hogy itt kutya és gazda egy rugalmas kötélzettel összekötve futnak, ahol a kutya folyamatos húzással segíti gazdáját, aminek köszönhetően olyan tempóra is képesek lehetünk, amit kutyánk segítsége nélkül soha nem tudnánk elérni. Ehhez a kutyának szüksége van megfelelő húzóhámra, nekünk pedig derék- vagy beülőövre.
A lényeg, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsük a megadott távot (a legtöbb hazai versenyen ez általában 2-6 km, egymás utáni 2 napon). Kutyánknak végig a húzásra kell koncentrálnia, akár tömegrajttal indul el a mezőny, akár egyesével 1 perces időközönként, az előzések során se a futók, se a kutyák nem akadályozhatják egymást. A pálya mindig terepen (erdő, szántóföld, stb.) kerül kijelölésre, a versenyzők tájékozódását háromféle színes tábla (kanyar a megjelölt irányba, tovább egyenesen, veszélyes útszakasz – például csúszásveszély) segíti a futás során.

Bikejöring

Mondhatni, a canicross testvérsportága, ugyanúgy terepen zajlik, ugyanúgy a kutyának kell elől mennie és húzással segítenie a mögötte haladót, aki ebben az esetben nem futó, hanem kerékpáros. A hám itt is elengedhetetlen, azonban itt a rugalmas póráz nem a gazdához, hanem a biciklihez van rögzítve, amit a kutya húz, a gazda pedig teker, kölcsönösen segítve egymást a minél nagyobb sebesség elérésében. Míg a canicrossnál általában a futó határozza meg a végsebességet, bikejöring esetében a kutya lehet a gyengébb láncszem.
A szabályok, jelölések, táv azonosak a canicrosséval. Viszont itt már érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni arra is, hogy kutyánk jól tudja az irányokat, hogy a kanyarokban se veszítsünk időt az esetleges félreértések miatt, amit bicikliről jóval nehezebb korrigálni, mint futás közben.
Mivel a 30-40 km/h-s sebesség egyáltalán nem mondható ritkának, ezért a plusz védőfelszerelés is elengedhetetlen; minimum bukósisak, védőszemüveg, védőkesztyű kötelező, illetve a biciklire egy speciálisan erre gyártott távtartó, ami megakadályozza, hogy a rugalmas kötél véletlenül is a kerék közé akadjon.

Súlyhúzás

Erő, akarat, koncentráció. A versenyeket vagy testtömegindex szerint, vagy legnagyobb elhúzott súly alapján rendezik meg. Előbbinél az a győztes, aki saját súlyának a legtöbbszörösét képes elhúzni, utóbbi esetben, pedig, aki a legnagyobb súlyt húzza el. Az igazságosabb versenyzés érdekében a kutyák előre meghirdetett – általában 4,5 kg-os váltásokkal következő – súlycsoportokba vannak sorolva, és ezeken belül kerülnek ki a győztesek, szukák és kanok külön értékelve. A verseny előtt maximum 24 órával minden kutyát ugyanazon a mérlegen mérnek le.
A súlyt egy fém kerekeken guruló kocsin, sínes pályán, 4,96 méteres távon kell elhúznia a kutyáknak 1 percen belül. A húzáshoz speciális húzóhámra van szükség. A gazda dönti el, hogy hány kg-nál szeretne beszállni a kutyájával a versenybe, de nagyobb súlyra csak akkor mehetnek, ha a bemondott súlyt sikeresen teljesítették. A húzás közben lehet motiválni a kutyát bármilyen játékkal, csalival (kivéve étel és élőállat), de dönthet úgy is a gazda, hogy csupán szóra húzatja. Viszont mindkét esetben hibának számít, ha hozzáérünk a kutyához, vagy a kutya a csalihoz/játékhoz/hozzánk. Ilyenkor a húzás sikertelen, és javításra van szükség a rontott súlyon, hogy folytathassuk a versenyt. Sikeres javítás után emelhetünk ismét súlyt. A második hiba után az adott páros számára a verseny véget ér, érvényes húzásnak az számít, ami utoljára sikeres volt.
A kutyáknak bőven van ideje a húzások között pihenni, mivel adott súlyon egymás után jön az összes kutya, aki azon szeretne húzni, és ha mindenki volt, akkor emelnek csak magasabb súlyra. Visszafelé haladni nem lehet, hiba esetén sem, ha egy kutya nem tudja elhúzni az adott súlyt (javítás során sem), akkor nem folytathatja a versenyt, de a kocsi megtolásával (segítség) lehetőség van a pozitív befejezésre, de már csak versenyen kívül.
A kiemelkedő fizikai erő mellett szükség van rendkívüli akaratra és kitartásra, ami akkor is fennmarad, ha a súly csak nagyon lassan indul meg, gördül a kutya mögött. Illetve a csalira és/vagy a gazdára irányuló koncentrációra – szóra húzó kutyák esetében ennek még nagyobb szerepe van -, valamint idővel a szép és tudatos húzás is igényel szellemi megterhelést a kutya részéről, hogy minél hatékonyabban tudjon húzni, és ha megakad a kocsi, akkor képes legyen kimozgatni azt, vagy ezt megelőzendő, folyamatosan mozgásban tudja tartani a megfelelő húzási technikával.

Állategészségügy, elsősegély

EÜ rövid

Comments are closed.