Canis Ludens

Ü9

réges-régen…

Ma jött a hír, hogy lesz K99-vizsga, magas szinten is, ráadásul az Azúron. Jippíí, erre várok vagy két éve, végre levizsgázunk Dorcival ügyességi 9-ből, tök jó!…

… csakhogy nincs egy egész hónapunk se felkészülni rá. Igazából nem kéne, hogy ez para legyen, mert elvileg már két éve begyakoroltuk a feladatokat, ámde a szinten tartáson annyira nagyon nem tornásztam. Szóval elő kell venni újra mindent, és kőkeményen tréningezni, mert azért nem könnyű.

Így néznek ki a feladatok:

  1. apport: 3 tárgyból kettőt kell behoznia név szerint. Nem is tűnik bonyolultnak, mi? Pláne Chaser teljesítményével összehasonlítva. És mégis, talán ez a legmacerásabb, mert a kutya marha nehezen érti meg, ha nem az a feladat, hogy hozzon (bármit), hanem hogy AZT hozza.
  2. akadály: ez nem lenne nehéz, ha vele lehetne futni, mint agilityben, de persze nem lehet. Ott állok, ahol a rajzon a vörös vonal van, és onnan irányítom a blökit, hogy menjen el balra, kerülje meg az ugróakadályt és hopp, majd szlalom, aztán tovább hopp, visszafordul, és a szlalom túloldalán még egy hopp. Fincsi.
  3. kézjel: fekszik, áll, ül, áll, hátra, fekszik, dől: 30 méterről, székben ülve, egy nyikkanás nélkül. No comment.
  4. bója: 6 bójából háromhoz kell odaküldeni, a bíró mondja meg, melyikhez. Két bójázás között nem jöhet hozzám közelebb mint 5 méter. Hümm. Ja és persze stabilan kell feküdni a bója mellett továbbküldésig, mondjuk ezzel nem lesz gond.
  5. megállítás: 40 méterről hívom az ebzetet, amikor a bíró szól behívom, majd szintén a bíró jelére ültetés – továbbhívás – állítás. Mindeközben háttal állok az egésznek, nehogy már túl könnyű legyen.
  6. szagazonosítás: na ez az egy az, amit bármikor, álmából felébresztve, gyakorlás nélkül is tud, hozsánna néked, G. Márta! Hét cipőből kell kiválasztania szag alapján a nálam tartott idegen (nem az enyém) csuka párját, kétszer egymás után, persze a cipőhalmot átrendezik az első választás után.

Gatya felköt, jutifalat betölt, holnaptól indul a tréning. Úgyis ráfér a kisasszonyra, kicsit elkanászodott mostanság.

Közben a sheltiebogyeszt is fel kéne készíteni valamelyik alacsonyabb szintre, azért ez mégsem állapot, hogy itt van egy világokos kiskutya tök babértalanul. Először Ü4-re gondoltam, de az imént néztem meg Dorci idevágó videóját a témáról 4 évvel ezelőttről, ehhez az egy hónap nagyon kevés lesz. Nem nulláról indul ugyan a kispók, mert a kézjel nagyjából megvan, akadály nem probléma, de bójából még egy is necces, nemhogy három. Apport rendben ugyan, de az ölbetevéshez fel kéne ágaskodnia (anélkül, hogy uccu neki felugrana, mert az az ő helye), a szagazonosításból pedig csak a szimatvétel megy még. Szóval max. Ü3, és tudom, hogy nem leszek túl elégedett ha sikerül is, mert szép munkához kevés az idő. Csak már nagyon kellett, hogy legyen valami cél, valami vizsga, amire készülni kell és nem csak úgy l’art pour l’art tanítok neki különféle feladatokat bele a nagyvilágba, az nekem nem megy.

Hát nesze nekem, ezt akartam. Kívánhatnék most már valami értelmeset is.

Exit mobile version