Canis Ludens

Van egy ilyen Kormányrendelet, miszerint:

5. § (2) Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Ergo só nem. Mármint NaCl. Merthogy az erőst veszélyezteti, lásd még:

http://www.koztegy.hu/files/koltayne.pdf

http://www.hogyankell.hu/H%C3%B3-_%C3%A9s_s%C3%ADkoss%C3%A1gmentes%C3%ADteni

De persze szórja a jónép, mert sokkal egyszerűbb egyszer kiszórni a havazás kezdetén, mint kimenni félóránként elsöpörni a havat, mert ez a cucc olvaszt is, szemben pl. a homokkal, ami csak csúszásgátol, de dolgozni attól még kell. Meg hát szórja a szomszéd, szórja a házmester, már a nagyapám is szórta, jó az. Franc figyel a “lehető legminimálisabb mennyiség” betartására, majd nekiállok patikamérlegen méricskélni az ítéletidőben?! Aztán még kevés lesz a végén, elcsúszik valami balfék a házam előtt aztán még engem büntetnek meg. Szórom hát két marokkal, olcsó a téma.

http://www.koztegy.hu/files/koltayne.pdf

Az a kutyát se érdekli, hogy amúgy tilos, olyan gumitilos ez is, mint a többi. Meg hogy a világ civilizáltabb felén már nem sót szórnak, hanem sokkal környezet-barátabb cuccokat, ami nem nyírja ki a fákat – a károsodás sokkal később jelentkezhet, nem könnyű észrevenni az összefüggést, ha a februárban kiszórt nátriumklorid miatt csak augusztusban perzselődnek le a levelek – , nem szennyezi a talajt, élővizet, nem segíti a kátyúsodást.

Nem marja ki a kutyatappancsokat.

http://www.koztegy.hu/files/koltayne.pdf

Onnan tudom, hogy sóznak jópár porta előtt, hogy kimarja. Sok helyen látszik, hogy valami ki van szórva, de ha a kutyák nem reagálnak rá, és szürkés a színe, az zeolit. Aztán jön egy tisztára söpört szakasz (csillagos ötös!), egy homokos-havas, majd egy fehér izével felszórt, ahol gyanakszom, jogosan: hirtelen azt se tudják, melyik lábukra sántázzanak és menekülnek a hóba, de még ott is fájdalmasan emelgetik a praclijaikat és nyomorultul pillognak rám.

Én meg letörölgetem, anyázok halkan, és sokadszorra gondolkodom el a kutyacipő beszerzésén (az első őrült rohanásnál szanaszét hagynák). Otthon lemosom a nyolc saras-jéggöröngyös-kicsípett mancsot és vékonyan bekenem Niveával.

Azt meg csak halkan kérdem: ha az utak szórásáról az Önkormányzat vagy a Főváros gondoskodik, csak a házak előtti járdáéról a lakosság, és az útszóró só alkalmazása 2010. szeptember 1-től a fent idézett Kormányrendelet szerint tilos, akkor vajon hogy lehet, hogy az a kiskereskedelemben mégis tíz kilójával vásárolható?

Exit mobile version