Canis Ludens

Öreg kutya és az új trükkök esete

Vén a Bundás, már nem tud újat tanulni – ismerős szöveg? Általában az a gazdi takarózik ezzel a kifogással, aki

Mandula (8)

a.) lusta foglalkozni vele

b.) soha nem is tanította a kutyát

c.) vagy nem tudja, hogyan kellene hozzáfogni, és nem meri megkérdezni.

Pedig a kutyán nem múlik. Persze egészen más egy olyan példánynak bármit tanítani, aki egész életében trenírozva volt, mint annak aki soha, vagy alig. De az idős sem csekélyértelmű, a csinálok valamit – hullik a kaja összefüggést rettentő hamar felismeri.

Egyáltalán: mikortól öreg? Főleg mérettől függ. Minél nagyobb testű, a várható élettartam annál alacsonyabb. Egy nyolcéves ír farkas vagy német dog matuzsálemnek számít, ugyanilyen idős malinois még vígan ugrál az agility-versenyeken, egy westie pedig akár kölykösen virgonc is lehet.

Bármilyen ebről is van szó, ha csak természetesen öregszik (nincs szervi baja, ami akadályozná a tanulásban, pl. süketség, hályog, kognitív diszfunkció szindróma),  a pálya szabad, semmi nem tiltja, hogy próbálkozzunk. Persze türelem kell hozzá. Semmiképp nem olyan gyorsak a reflexei, mint egy kölyöknek, az agya sem olyan nyitott már, a változást is nehezebben bírja, kevésbé aktív, kevésbé figyelmes, több pihenésre van szüksége.

Timber ősz pofival is nagyon figyel

De attól még hálás lesz érte. Hisz együtt lehet imádott gazdájával, aki figyel rá, foglalkozik és játszik vele, sőt még jutifalatokat is potyogtat. Ha csak idős korában (például menhelyről kikerülve) részesül ingergazdag környezetben, kap egészséges kajákat, foglalkoztatják fizikailag-szellemileg, akkor is javulnak a kognitív képességei, de ha egész addigi életében ilyen életet élt, mindezt el is várja.

Na meg az öregség első jelei is később köszönnek be.

Exit mobile version