Canis Ludens

Kariaji

Aki ismer valamennyire, nem tőlem kezd el tudakozódni, hogy milyen kutyát kellene vennie. Ha mégis, kap egy alig leplezett szánakozó pillantást, aztán feltűröm az ingujjam, és nekiállok lebeszélni a kutyatartásról amúgy úthenger-stílusban, és addig nem eresztem, míg hebegve egyet nem ért: ennél hülyébb ötlete akkor sem támadhatott volna, ha ezer évig él.

Na de vannak, akik nem ismernek. Csak azt látják, hogy körülöttem valahogy mindig egész jófej kutyák fordulnak elő, nem kell velük nagyon ordibálni, visszajönnek hívásra, tudnak nyugton maradni, etcetera, tehát biztos szerencsésen tudok választani. Szóval segítsek már, milyen kutya lenne jó karácsonyra a gyereknek.

(ez itt a lehiggadást, tízezerig számolást, lila fej visszafakulását hivatott jelezni)

Kihasználom, hogy nem ismer a jóember, nem kezd tehát gyanakodni, mikor szokatlanul visszafogottan megérdeklődöm, mennyi idős a gyerek, milyen jellegű kutyára gondoltak, kik vannak a családban, mennyi szabadidejük van, mennyit szánnak rá, tudnak-e a kutyákról bármit azon kívül, hogy milyen okos volt az a zsemleszínű a filmben. Látom a delikvensen, hogy nem tetszik a vallatósdi, mit akadékoskodom már, mondjam meg, mi való gyerek mellé és kész, majd ő megoldja a többit.

Vagy épp hogy belemegy, demonstrálandó, milyen komolyan gondolja:

És így tovább. Azt már nem is kérdezem, mi lesz vele, ha megunja a gyerek. Butus vagyok, hát erre valók a menhelyek.

Na akkor figyeljen ide mindenki, aki a jövőben a témában megszólítani szándékozik.

Ha valóban kutyát akarsz, magadnak akarod. Nyúzhat érte a gyerek, de ha van egy csepp eszed, tudod, hogy a tied lesz úgyis. Ha nem akarod, nemet mondasz, punktum, ezt több purdé túlélte már, szemben rengeteg kariaji kiskutyával. Szóval ne legyél puhapöcs, mert magaddal cseszel ki – meg a kutyával – ; hosszú évekre szól a projekt.

Groenendaeli rénszarvaskutya

Tehát ha kutyát akarsz, nem egy kvázi idegentől kérdezed meg, milyen legyen, mert már rég tudod. Valószínűleg a konkrét fajtát is, de legalább fajtajelleget, tisztában vagy vele, az adott típust mire tenyésztették, hogyan kell tartani, mennyi a várható élettartama, hol tudsz konkrét szakmai tanácsot kérni. Tudod, mennyi mozgásra van szüksége, milyen elfoglaltság való neki, benne vagy az idevágó facebook-csoportokban, választottál kutyaiskolát. Rég utánanéztél, hogy honnan, melyik menhelyről / tenyésztőtől fogod beszerezni: jártál is már ott, körülnézni, sétáltatni, ismerkedni. Tájékozott vagy a különféle etetési módokban, ismered összetételre és árra a tápmárkákat vagy tudod, honnan lehet minőségi húst beszerezni. Néztél már neki kutyakozmetikust, állatorvost, kened-vágod, hova viheted magaddal és hova nem.

Így felkészülve pedig nem engem cincálsz, én meg nem szánakozom. Mármint a leendő kutyádon, mert sajnos eddig csak egy esetben sikerült lebeszélnem valakit a kutyatartásról, mindenki más elszántan végigvitte.

De van egy jó hírem azoknak is, akik nem őrült kutyabolondok, mégis kutyát szeretnének tartani, mindenáron. Nekik összegyűjtöttem pár fajtát, lehet válogatni.

Bolyhos pormacskavadász
Kékfogú bulldog
Nemes porceláneb
Szakállas sövénykutya
Ablakdakszli
Techno inu
Képek forrásai:  https://www.emag.hu/pluss-kutya-25-cm-mtoys-5061958/pd/DGWRHVBBM/;  http://www.addressdesign.it/prodotto/aerobull-xs1-by-jarre-technologies/;  https://antikpiac.com/hirdetes/nemet-porcelan-kutya-figura/;  https://knottytoysforgooddogs.blog/2017/10/06/good-dog-topiaries/;  https://www.meska.hu/t822725-lamancha-reszere-lefoglalva-meteres-kutyus-nem-csak-kutya-baratoknak-huzatfogo;  https://www.presztizs.com/tudomany/ujra-hodit-sony-robotkutyaja 

Exit mobile version