Canis Ludens

Kiskutyavásárlás okosan!

Kata – kedves kolleganőm, barinőm, kutyázós lelkitársam – posztja. Szívemből szól, lopom szavait. 

Kiskutyavásárlás okosan! Több helyről felmerült a napokban a kérdés, ezért összeírtam azokat az irányelveket, amiket betartanék, ha magamnak vennék kutyát.

1. A túl olcsó kölyökre később a megspórolt összeg sokszorosát fogod elkölteni állatorvosnál! Egy 2x oltott, chippezett, fajta jellegzetes betegségeire szűrt szülőkkel rendelkező, jól szocializált, minőségi táppal etetett kiskutya 8 hetes korára sok pénzbe kerül. Tehát ha ezt a pénzt nem költik el rá, az a kutya nem kapta meg az egészséges felnőtt kutyaléthez az indítást! Ha nem tudod rászánni a minőségi kutyára a vásárláskor a vételárat, gondold át újra, hogy bele fér-e a költségvetésedbe egy kutya felelős tartása?

2. Ha nem láthatod az anyát és a helyet ahol tartják őket, akkor ne vedd meg. Mert a csomagtartóból árult kölyök valószínűleg olyan mocsokból jön, amit nem mutogatnak a baleknak (aki ne te legyél). Ha nem láthatod az anyát akkor jó esély van rá, hogy egy gondozatlan, férges, csipás szemű nyomorult, jobb sorsra érdemes szülőgép, akivel a felelőtlen tulajdonos szakajtószám gyártatja a kölyköket, amik gyengék, betegesek, idegileg terheltek.

3. Legyen két oltása! Lesz majd mindenféle duma, hogy majd a vevő beadatja, stb. Oké, ha nem szeretnéd hogy az “occsón” vásárolt kis jószág parvóban a szemed láttára szó szerint halálra fossa magát a konyhád kövén, akkor ne vedd meg oltás nélkül!!! Általánosságban az egészséges kiskutya élénk, a szeme fényes, a tekintete érdeklődő. Izeg mozog, felfedez. Ne vedd meg, ha gubbaszt, tekintete fénytelen, szőre fakó, szeme nagyon csipás. Ha azt mondják, hogy azért nem élénk mert most evett, ez lehet igaz, de akkor szánj rá néhány órát, hogy később is megnézd a kölyköt.

4. 6 hetesen ne vedd meg! Az az ember, aki 6 hetesen kilöki a kiskölyköket az alomból, gyorsan akarja a lóvét, csökkenteni a saját kiadásait és minimalizálni a belefektetett melót. Azért ilyenkor, mert ekkor már az anyára nincs akkora szükségük, önállóan tudnak enni. Viszont fontos hogy még együtt maradjanak, ilyenkor tanulják meg a kutya-kutya kommunikáció alapszabályait. A túl korán elhozott kölyöknél nagyobb az esély a későbbi viselkedésproblémákra, fajtársakkal való helytelen magatartásra.
Ha nincs alomtestvére, különösen nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy jól kommunikáló, kiegyensúlyozott kutyák társaságában nevelkedjen. Ha nagyon sokan voltak az alomban, az szintén lehet problémás viselkedés alapja, mivel mindenért küzdeni kell. Itt nagyon kell figyelni a helyes etetésre, mert könnyen lehet a kiskutya később ételféltő.

5. Gyanús az a hirdetés, ahol egy ember sok sok fajtát árul… ilyenkor gyanakodni kell arra, hogy egy kutyagyárra bukkantunk, lásd 2. pont.

6. Szerződés! Egy gondos tenyésztő garanciát vállal a kölyökre, érdekli a sorsa. Megkérdezi, hová viszed, milyen környezetbe, és nyomon követi, amennyire lehet a kutyái sorsát, szeretne hozzád elérhetőséget. Ha ilyen hozzáállást tapasztalsz, jó helyen jársz!
Ha veszel egy mobilt, 6 tonna papírt írtok alá az eladóval. Egy mobilt 2-3 évig használsz. Egy kutyát 8-15 évre választasz, és még csak azt sem tudod, ki volt a Gipsz Jakab, aki a kezedbe nyomta a Tesco parkolóban?

7. Hátha szerencsénk lesz. Mert a szomszéd Mari nénje is 20-ért vette a Fifit a netten, aztán nincsen annak semmi baja. Igaz kicsit nagyobb mint az átlag Yorkie, és a feje is fura, de hát cuki. Mi bajunk lehet?
Hát, ha szerencséd van, és valami csoda folytán normális kutyát sikerül egy ilyen helyről szerezned, és kifürdetted a mocsokból, bolhákból, kiféregtelenítetted, és még mindig boldog vagy a választásoddal, amit jó áron okosba sikerült szerezni, akkor még egy szempontot mérlegelj.
Mit támogatsz ezzel a vásárlással? Egy olyan ördögi “ipar” fennmaradását, ahol a kutya nem lélek, hanem árucikk.

Kérlek, ne legyél Te a balek!!!

Eredeti poszt

Exit mobile version