Canis Ludens

Légy izgalmas!

Annyi minden van, ami elvonhatja egy kezdő kutya figyelmét, lehetetlen úgy tanítani, hogy közben ő a.) szüntelen orrporszívózik b.) a kollegákkal kvaterkázik c.) pillangókat kerget. Hm. Kemény versenytársak mind.

Tiszta sor, ha nem éppen ideális a kapcsolatunk az ebbel – folyton hülyére vesz, szívat, semennyire nem tisztel, lázadozik – , először ezen kell dolgoznunk. Türelemmel, következetességgel, egyszerű szabályok betartatásával (nem húzod a pórázt; arra megyünk, amerre én mondom; akkor eszel ha megengedem, stb.), semmi ordibálás meg felesleges feszültség. Elindult ugyan ezektől a változás az eb viselkedésében, de mégis inkább a fenti programokat választja pórázlevételkor, és magasról bagózik a fejünkre?

Na itt kell bevetni a tudományt.

Ami rém egyszerűen megfogalmazható: legyünk érdekesebbek mindennél. A szagoknál, a többi kutyánál, a pillangóknál. Sima ügy.

Aha.

Lássuk, mit tehetünk:

Suliban hallom néha a berzenkedést, amikor arra kérem a gazdikat, hogy hozzanak finom, érdekes, változatos – és főleg sok – jutifalatot: de hát ne a kajáért szeressen!* Ha megtanulsz izgalmassá válni, nem azért fog.

*pedig a kezdetekkor ez a legegyszerűbben beszerezhető valuta, amivel a figyelmét megvásárolhatjuk. Mint ahogy az alsó tagozatos nebuló még a piros pontért, ötösért kepeszt, csak később lehet neki beadni az “életnek tanulsz”, meg a “lifetime learning” dumákat.

Exit mobile version