Canis Ludens

Ne legyen kutyád

Ne legyen kutyád, ha nincs időd foglalkozni vele. Vagy sajnálod rá. Mit jelent az idő?… Még egy tunya, apró kutyánál is naponta minimum nettó egy-másfél óra. Normál aktivitásnál két-három. Élénk vérmérsékletnél meg határ a… mondjuk az éjfél. Minden nap. Karácsonykor is.

Ne legyen kutyád, ha szerinted egy kutyát lehet moslékkal, maradékkal, olcsógazdaságos kutyatáppal etetni.

Ne legyen kutyád, ha nem vagy hajlandó legalább hetente egyszer átfésülni, átkurkászni a bundáját összefilcesedések, rejtőzködő bogáncsok, élősködők, apró sebek után kutatva.

Ne legyen kutyád, ha sajnálod a pénzt állatorvosra, kutyaiskolára, ápolási szerekre, kutyajátékokra, esetenként panzióra.

Ne legyen kutyád, ha nem szereted rajongva, bolondul a kutyákat. Ha csak úgy elvagy velük, meg néha jó ötletnek tűnik, az édeskevés.

Ne legyen kutyád, ha tisztaságmániás vagy, utálod a kutyaszőrt és a sáros tappancsnyomokat.

Ne legyen kutyád, ha undorodsz a kaki összeszedésétől. Vagy hogy lemosd a fartájéki szőrzetről. A lesből támadó büdös-nyálas kutyacsókoktól és a kullancskiszedéstől se fintorogj, előfordulnak a kutya közelében ilyen dolgok.

Ne legyen kutyád, ha nem vagy hajlandó valamennyire köré szervezni az életed. A mindennapi rutintól kezdve (hogy ne legyen egyedül rendszeresen 8-9 óránál többet), a hétvégi pihenéseken át a nyaralásokig, telelésekig.

Ne legyen kutyád, ha utálod a felelősséget.

Ne legyen kutyád, ha nem szeretsz sétálni, kirándulni. És ha szeretsz is, kutyával sokszor külön feladat megszervezni.

Ne legyen kutyád, ha nem tudsz 10-15 évre előre tervezni. Persze senki nem tud, de a kutya ott lesz veled, bármi történik. És számít rád.

Ne legyen kutyád, ha elfutsz a nehézségek elől és nem vagy egy kitartó, makacs állat.

Ne legyen kutyád, ha azt hiszed, a menhelyek a hülye döntéseid következményeinek felvállalása céljából léteznek. Mint egy B terv.

Ne legyen kutyád, ha azt hiszed, a póráz meg a szájkosár mindent megold, nevelni nem kell.

Ne legyen kutyád csak azért, mert a gyerek annyit nyúz már érte.

Ne legyen kutyád, ha te vagy az a gyerek.

Ne legyen kutyád, ha az ivartalanítást az ördögtől valónak tartod és szerinted “legalább egyszer ellenie kell a szukának”.

Ne legyen kutyád, ha fogalmad sincs fajtákról, típusokról (nem érv, hogy úgyis menhelyi keveréket szeretnél, annak is van valamilyen jellege), de még arról se, hogy egyáltalán mit vársz el egy kutyától, csak annyit tudsz, hogy akarsz egy kutyát, bármilyet, szőröset, cukit, most.

Ne legyen kutyád, ha szerinted a kutya csak kertbe való és soha nem is engednéd be a házba.

Ne legyen kutyád csak azért, mert mindenki másnak van.

Ne legyen kutyád, ha nem vagy képes felfogni, hogy ő egy élő, érző, ráadásul rettenetesen kiszolgáltatott lény.

Ha nem neked való mindez – inkább ne legyen kutyád.

Exit mobile version