Canis Ludens

Toklász

Mióta sheltie van a családban, újra meggyűlt a bajom az egérárpa termésével, vagyis toklásszal. A gröninél nincs gond, valahogy kifordul a szőréből, vagy legalábbis nem nagyon vándorol benne.

Nem így a shetlandinál, meg valószínűleg a legtöbb szőrös kutyafajtánál.* Legalábbis akiknek kicsit is göndör vagy gyapjasodásra hajlamos a bundájuk. De nincsenek védve a rövid fazonúak sem, ujjak közé, szembe, orrba vígan beleáll a kis genya. Csak előrefelé halad, tehát ha egyszer bement valahol, nem nagyon jön ki. Áprilistól július-augusztusig támad, mostanra az erősebb záporok már leverték a nagyját, de még mindig bőven találni.

*A spánielem füléből minden nyáron cirka kéthetente szedett ki mélyen befúródott növénydarabokat az állatorvos, persze a gyakori kurkászás nem tett jót az érzékeny hallójáratnak, hegnyomokkal járt minden beavatkozás. Dolly imádott úszni, gyakran tette is, a fülébe jutott víztől azonban feláztak ezek a sebhelyek, könnyű táptalajként mindenféle fertőzésnek… csúf vége lett sajnos.

Tele a net csodás fotókkal ilyen esetekről, nézni is brrr, hát ha még a saját kutyád jár így. Amit tehetsz:

Hiú ábránd, hogy egyszerűen nem mész toklászos területre sétálni, mert mindenütt ott van, ahol kicsit is elhanyagolt a flóra. Útszélen, mezőperemen, város közepén akár. Tipikus ruderális növény, tehát időnként bolygatott területek, romtalajok főszereplője, ahol folyamatosan vegzálják (kert, ápolt park), vagy ahol soha (erdő, mező), ott nem fordul elő.

Sajnos mivel szinte csak a kutyásoknak okoz gondot (na meg néha beleakad a járókelők zoknijába, na bumm), nem várható akkora hiszti és ellenkampány, mint a másik útszéli csavargónál, a parlagfűnél. Értem én, hogy az egyik csak esztétikai probléma, a másik egészségügyi (az állati jóllét nem bír számítani, na), de például remekül mutatna a (sokszor hájpolt) közmunkás-foglalkoztatási statisztikákban némi kertészkedés, nem? Nem?…

Vagy csak nekem kellemetlen, ha ilyen látvány fogad egy ország repülőteréről a parkolóba kilépve? (A városba vezető út már csak a ráadás.)

Exit mobile version