Canis Ludens

… ne lőjetek!

*update*

 “Teérted hajtok, hogy mindened meglegyen…”

Iszonyúan felb…ta az agyamat egy közlemény:

Tisztelt Budakesziek!
A Pilis Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete bejelentési kötelezettségének eleget téve arról tájékoztatta a Polgármesteri Hivatalt, hogy hajtóvadászatot rendez az 5719-es kódszámú „Budapest-Budakeszi” vadászterületen.

A vadászat pontos helyszíne: Budakeszi, Solymár, Nagykovácsi valamint Budapest II, III. XII. kerületei.

A vadászat időpontja: 2014. november 6. napjától kezdődően 2015. február 26. napjáig, hetente egy alkalommal.

Javasoljuk, hogy a szabadtéri programok tervezése, szervezése előtt (pl. kirándulás, erdei futás, stb..), amennyiben az a fenti területeket érinti – a Pilis Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet telefonos elérhetőségén a 06-1-391-0540-es telefonszámon minden esetben tájékozódjanak!
Dr. Remete Sándor sk.
jegyző

Na tehát. Négy hónapon keresztül nem mehetsz egy közterületre, ami ugye a “városi lakosság rekreációját” szolgálandó vagyon, meg a zénadómból, meg ki a természetbe, és inkább kiránduljanak a családok vasárnap teszkózás helyett.
Persze előtte telefonáljanak (már amennyiben egyáltalán tudnak a felhívásról) (hétvégén, azaz szokványos kirándulóidőben a szám nem elérhető), böngésszenek honlapokat, hogy vajon merre nem lövik seggbe őket. Az, hogy csak úgy ad hoc nekiinduljanak az erdőnek, az súlyos felelőtlenség, abszolúte méltatlan a jó illiberális állampolgárhoz, továbba sallert és kokit érdemel.

Korlátozd magad, maradj otthon, légy belátó. Az uracsok vadászgatnak.*

Többek között a főváros területén, bazdmeg!

Amolyan középkoriasan, hajtókkal, seggrészegen. Mert az elburjánzott vadállományt aztat kordában kell tartani!

Hogy mitől burjánzott el? Ja, hogy legelső dolgotok volt a természetes ragadozóikat kiirtani, nehogy már veszélyeztessék a rendes karámot felhúzni spúr gazdák haszonállatait, az aranyáron mért zöldövezeti négyzetmétereket?** Meg nehogy ők vigyék a húst, a gereznát, az értékes trófeát? Pedig ők tényleg egészséges szelekciót végeztek, ergo a beteget, gyengét pusztították, hogy az életrevaló szaporodjon, javuljon az állomány. Ti pedig pont a legszebbet, legerősebbet lövitek ki, mert az a dicsőség?Emellett hagytátok jól felhízni a populációkat, nehogy már túl sokat kelljen várnotok – pláne a pénzes külföldi vendégnek – , amíg valamelyik elétek szédeleg? Mindeközben a vaddisznók baromian elszaporodtak? Előbb kellett volna gondolkozni, kicsirigó, a vadgazdálkodásnak nem az eszetlen tűzoltásról kéne szólnia.
Hogy az értékes rőtvad miatt az erdőgazdálkodást is tönkrevágjátok, kit érdekel, abból nem dől a lé. Hiába sopánkodik az erdész lerágott újulatról, ledörzsölt kérgű fahullákról. A mezőgazdász száját is betömitek gyorsan, mikor az erdő eltartóképességét túlnövő vadak felzabálják a vetést.

Tudom, ne picsogjak bele, a vadászat mekkora egy férfias sport, én ezt nem érthetem. Sokszorosan nem, hiszen nemcsak állatvédő, méregzöld és halmozottan kutyás vagyok, de még nő is.

Tudtommal a sportban önként vesznek részt, ez annyira nem mondható el az áldozatokról. Esélyegyenlőségnek is kéne lennie, tehát vagy te is csupán a fogaiddal, karmaiddal és gyorsaságoddal vagy felfegyverkezve, vagy a vad is kap puskát. Azt meg ne próbáld meg nekem bemagyarázni, hogy az férfias továbbá sportos, hogy kimész a dzsippel a magaslesig, ott előveszed a már jócskán megkezdett demizsont meg az elemózsiáskosarat, szuszogva felmászol mindezekkel meg a puskáiddal a lesre, unalmadban homályra iszod magad, és ha előjön az egész nyáron át kukoricával, almával, nyalósóval odaszoktatott vad, azt kényelmesen lepuffantod. És aztán vered a hájas melled, mekkora férfi vagy. Tiszta bergrillz. (Aki ugyan minden elé kerülő szerencsétlen állatot lemészárol, vagy mert veszélyes, vagy mert kaja, de valahogy ő mégis tökösebben csinálja.)

van itt kérem szépérzék. Művészien elrendezve, fenyőgallyakkal körberakva.

Na és a hajtóvadászat, az ám a fincsi. Még csak azt se kell megvárnod, hogy odaszédelegjen a vad, mert odahajtják neked, neked csak nyomogatni kell az elsütőbillentyűt. Lövöldözgetnél agyaggalambot, ha a célzástudásodra lennél kíváncsi, de nem, az nem olyan vicces, nem vérzik meg szenved. Nincs benne hatalom élet-halál felett. Nem érzed a bizsergést a cserepek láttán, bezzeg ezer fácán! Vagy szalonka, vadmacska, igaz, ezek védettek, tökmindegy, csak mozogjon. Amúgy leszarod, mi lesz velük, neked nem kell. Csak az ölés kéje kell.

És ti jöttök nekem – nekünk, kutyásoknak – azzal a dumával, hogy azért kell kilőni a kutyát (azon gyorsan átsiklotok, hogy ha

  1. nincs a gazdája a közelben,
  2. ha egyértelműen veszélyezteti a vadat és
  3. nem lehet megfogni,
  4. behívni vagy
  5. elriasztani,

nektek ellenállhatatlanul viszket az ujjatok és azonnal tüzeltek bazdmeg, lásd Zorka és rengeteg más családtag esete), mert a vad menekül mindentől nyakra-főre és közben lábát töri a hülyéje (mert nincs ám alkalma egy életen át gyakorolni az erdőben futást), aztán ott haldoklik szegényke napokig.

Mert a hajtástól nem???

Attól csak a vaddisznó menekül, a többi erdőlakó meg unottan felnéz: á, már megint a röfiket zargatják, és nyugodtan molyol tovább? Ilyenkor nem féltitek az őzeket, szarvasokat, nyulakat, satöbbit? A pont ebben az időszakban vemhes teheneket, sutákat?

Egy az üzenet: a közpénzen ápolt, fenntartott erdő a ti játszóteretek. Ha más is használná, elveszitek a vödrét és fejbeveritek.

Sokunknak viszont az a véleménye, hogy a horgász cimboráitokkal kézen fogva elhúzhatnátok a vérbe. Keressetek emberhez méltóbb szórakozást.

*wikipédia: (…) szintén vadásznak nevezik a vadakat kikapcsolódásból, szórakozásból kilővő azon civil személyt is, aki rendelkezik hivatalos vadászengedéllyel – a poszt elsősorban róluk szól, nem a tényleges, átgondolt, szakértő vadgazdálkodást végzőkről.

**Nagy kedvem lenne külön posztot írni az eszméletlen túlnépesedésről, élőhelyek harácsolásáról, fajok kipusztításáról, de ez már végképp nem kutyás téma.

Mielőtt klaviatúrát ragadnál, olvasd el ezt is. 

Exit mobile version