Canis Ludens

Róka?…

kanapéróka

Naponta többször lerókázzák. Nem izgatja különösebben, mondhatni lepereg róla.

Én vagyok csak, ki kiakad, hát persze hogy megint. Rávágom néha: igen, róka. Erre jönnek a csészealjszemek, téééényleg? Ha belebonyolódom: igen, tényleg. Komolyaaan? (bahh…)

Mióta nyári cuccban flangál, extrém sokra ugrott a rácsodálkozás, pláne frászt kaptam, mikor egy vadász(!) kérdezte: ugye az? Még szerencse, hogy a belvárosban találkoztak; ezek után kizárt, hogy láthatósági mellény nélkül vigyem erdőbe, mezőre, hátha számít – bár szinte tökmindegy, rókának avagy kutyának nézik-e.

Szóval van különbség. Nem sok, de van.

Vagy nem látszik?… Oké, az nem látszik, hogy az aranysakál sokkal nagyobb. A sivatagi róka meg nem annyira honos errefelé.

                       

De a rókának például fekete a lába, a shetlandiaké meg fehér. Meg, meg… a róka vörösebb (sheltieje válogatja). Lomposabb a farka (már ha nem hagyták olyanra a kutyáét is nyíráskor). És biztos bolhásabb (legalább).

A frissen tarra nyírt sheltie viszont tényleg közeli optikai rokonságban áll a sivatagi rókával :

                      

Na jó, elismerem, jelenlegi szőrözöttségi fázisában a sakállal és a rókával is:

Full bundában pedig egyértelműen tűzróka.

Tök jó, most levezettem, hogy tulajdonképpen simán összetéveszthető egy rókával. Miért is pampogok…?!

Pics: http://kids-myshot.nationalgeographic.com http://www.pbase.com/carlogalliani http://cute-n-tiny.com/tag/fox/ www.feelthewild.com www.redbubble.com www.outdoorphoto.co.za www.theatlantic.com www.arkive.org

 

Exit mobile version