Canis Ludens

Kullancsszezon

… kezdődik megint. Bár a kullancsnak igazából nincs szezonja, egész évben ott lapulnak a kis dögök fűben, gazban, szalmában, deszkarepedésben. Lehetnek bokrokon, fákon is, de messze nem olyan mértékben potyognak felülről a nyakunkba, mint azt sokan hiszik, inkább alulról támadnak, ennek megfelelően érdemes magunkon először a bokatájékon keresgélni, onnan menni feljebb.

A kutya átnézésekor pedig gondoljuk végig, hogy is közlekedik a jószág; csörtet a fűben, szimatol, vizslat – tehát a legsűrűbb kullancslelőhely a szügy, a lábak elülső felülete, a pofa. Onnan szeretnek átmászni a fül mögötti vékony bőrű részre, a könyök mögé (“hónalj”), a hastájékra.

Némi szezonalitás azért persze van, egy országos felmérés szerint (Földvári és munkatársai, Parasitology Research, 2007) március-áprilisban meredeken megnő a kutyákon történő előfordulási esély, egy másik csúcsidőszak pedig szeptember-október folyamán figyelhető meg. A vérszívás melléktevékenységként betegségeket terjesztenek, Közép-Európában a fő veszélyt a Lyme-kór baktériuma és a Babesia canis canis nevű egysejtű jelenti, közismertebb nevén babesiosis vagy babézia.

A Lyme-kór ellen létezik védőoltás, érdemes évente beadatni. Részemről összekapcsolom a veszettség elleni oltással, így biztos nem felejtem el.
Megelőzésénél sokkal problémásabb a gyógyítása. Ha időben elkapják, adható rá antibiotikum-kúra, a tünetek: láz, levertség, étvágytalanság, ízületi fájdalmak, megduzzadt nyirokcsomók, szőrhullás. Kezelés nélkül károsíthatja később az ízületeket, a szívet, a vesét, az idegrendszert.

Még ennél is szemetebb betegség a babézia. Nálunk a kórokozót főleg a Dermacentor reticulatus kullancsfaj hordozza, de nem kizárólagosan; az Ixodes ricinus (közönséges kullancs) ugyanúgy vektora lehet. Magyarország déli határvidéken előfordul még a Riphicephalus sanguineus is, de a másik kettőhöz képest elég ritka.

Dermacentor reticulatus
pöttyös vagy csíkos rajzolat

Ixodes ricinus
sima barna vagy szürke


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A kis genya egysejtű károsítja a vörösvérsejteket, szaporodik és nasizik bennük, a szétesett sejtek festékanyaga pedig eltömíti a vesék finom szűrőrendszerét, a vese leáll és a kutya pár napon belül elpusztul. Mire a vizeletben megjelenik a vérfesték (sötétbarnát pisil az állat) és a nyálkahártyák észrevehetően besárgulnak, lehet, hogy késő. A kezdeti tüneteket viszont piszok nehéz észrevenni; olyan levert is a kutya meg nem is, eszik is meg nem is (inkább nem is)… láza lehet, de nem biztos, hányhat néha, de ez náluk nem mindig feltűnő viselkedés.*
Vérkenetből általában kimutatható a kórokozó, de volt már olyan eset, hogy a laborvizsgálat negatív lett, holott megfertőződött a kutty. A lép megnagyobbodik, minden tiszteletem az állatorvosoké, akik ezt ki tudják tapintani. Részemről a sajátomat se tudom, hol van.

*Dorka például olyan tempóban habzsolja a reggelijét, hogy ha nem osztom szét kisebb porciókra, tízperces szünetet tartva a macskatálnyi falatok adagolásában, akkor kirakja az egészet.

Ha időben észreveszi a gazda, hogy valami nem stimmel és eltép állatorvoshoz, jó esélyei vannak az ebnek. Az egysejtű elpusztítására létezik hatékony injekció (ismételni kell!), viszont a vesék károsodásával nem nagyon lehet mit kezdeni, úgyhogy iszonyú fontos, hogy idejekorán megkapja a kezelést az állat. Sok esetben ez infúzióval is jár, a veséket átmosandó, meg persze ha csóré blöki az étvágytalanságtól már totál legyengült.

egyetlen zalai nap termése

A fertőzött kullancsban vérszívás hatására a nyálmirigyében található egysejtűek csak érést követően válnak fertőzőképessé, ennek időtartama a kullancs és a kórokozó fajától is függ, általában 1-3 nap. Ergo baromi fontos minél sűrűbben átnézni a kutyát, és azonnal kiszedni belőle a kullancsot. Nem kell tekergetni, csavargatni, pláne nem szabad mindenfélét – olajat, ecetet, alkoholt, stb. – rácseppenteni, ugyanis ettől a kullancs csak fuldokolni kezd és jól belehányja a kutyába az összes cuccot. Ha nincs kéznél kullancskiszedő kanál, egy határozott mozdulattal ki kell tépni és kész. Az se nagy tragédia, ha beszakad a feje, előbb-utóbb kilökődik.
Ebben az esetben is érdemesebb megpróbálni megelőzni a bajt. Sajnos 100%-os védekezés nincs, de ha rendszeresen használunk kullancs-és bolhanyakörvet, és/vagy spot-on készítményt, jóval kevesebb ízeltlábú fogja kedvelni a kutyát.

Péntek reggel találtam meg az idei első kullancsot Dorkában, a méretéből ítélve kb. egy napja lehetett benne. Délután elindultunk egy nagyobb sétára, fura volt, hogy csak úgy bocog mellettem, semmi előrerohangálás, rosszalkodás. Kicsit később aludnunk kellett az ELTÉn röpke három órát, előtte – a teszthez kapcsolódón – jól teletömték kajával, szóval még akkor sem rántottam állatorvost, amikor a vacsorája egy részét otthagyta.
Másnap annál inkább, mikor a reggelije első részletébe is csak beleturkált. Láza nem volt ugyan, és normális színűt pisilt, de a doki szerint duzzadt volt a lépe, ezért inkább megkapta az első szurit. Ma pedig a második felét.
Még mindig nem teljesen önmaga, a sulin is feltűnt sokaknak, hogy túl nyugodt és szinte egyáltalán nem szenyózik a többiekkel. De már jobb kedve van és – ha nem is a szokott tempójában zabál – legalább eszik.

Főbb források:
http://kullancsok.parazitak.hu
http://www.haziallat.hu/allati-trendi/gyogyszer/babesiosis-tenyek-es-tevhitek
http://en.wikipedia.org/wiki
http://commons.wikimedia.org/wiki

Exit mobile version