Kertben kutyát tartani állatkínzás!

Ugye, mindig is mondtam, hogy szegény lakótelepi kutyusok… na de várjunk csak, elírta, LAKÁSBAN tartani állatkínzás, nem KERTBEN! 

Nem írtam el. 

Rég beidegződött marhaság ez a “kutya csak a kertbe való”*. Mert ott jó neki, ott boldog.

*Oda-vissza működik amúgy ez a kertesházas agyrém; ha kert van, akkor kutya kell. Nem foglalkozunk vele, nem is szeretjük különösebben, de kell.

Aha. 

A lusta gazdinak jó ez, nem a szerencsétlen, emberi társaságtól megfosztott, magányos, dologtalan, sétálni soha nem vitt, agyát szétunó kutyának. Most komolyan, mi a bánatért lenne boldog?!

Mert szaladgálhat sokat? Figyeld meg, mennyit szaladgál valójában: ha valaki elmegy a kerítés előtt, ha becsöngetnek, ha valamelyik családtag hazajön vagy elmegy, ergo: történik végre valami. Alapállapotban nem szaladgál, mint ahogy te se használod a szobabiciklit (pár napig füstölősre nyúzod, aztán csak ruhát tárolsz rajta, fogadjunk).

Mert bárhova pisilhet, kakilhat, nem kell visszatartania? Hát remek, udvarnyi rötyi, ez tényleg sokkal jobb, mint egy eseménydús, ingergazdag séta közben elvégezni a dolgát, még ha cserébe néha tényleg szorítani kell egy kicsit.

Mit szeretne valójában a kutya?

Figyelj csak: a gazdájával lenni. Vagy talán azért csapódtak ősei az emberhez, alkalmazkodtak hozzá, váltak a tenyésztés során hasznos segítőkké, hogy aztán kinn unatkozzanak a kertben egyedül (pláne láncon)? Szóval szeretne az emberrel lenni, bármilyen formában, de ha hosszas sétákra viszik, szellemileg lefárasztják, és még simogatást is kap… az a Kánaán. 

Szeretne ezen kívül a lábadhoz feküdni. Húzogatóst játszani. Segíteni neked főzés közben. Veled szunyókálni a kanapén. Hatalmas sóhajjal az öledbe tenni a fejét. Csendben megnyalni a lelógó kezed. Esős időben hazateperni a száraz fekhelyére. Odanyújtani a mancsát, hogy kiszedd az ujjai közül a bogáncsot. Trükköket tanulni jutifalatért. 

Szeretné, hogy odafigyelj rá. Hogy kommunikálj vele. Hogy időben észrevedd, ha beteg.  Hogy szeresd

Kultúrkutya vs kertes házas kutya

Kertes házas környéken mindig nagyon megbámulják a népek a velem levő ebet a buszon, nekik ez csoda, hogy a kutya csendben, nyugiban fekszik a lábamnál, semmi őrjöngés, acsargás, hiszti (kötelező komment a jajjdeokos!*). És bájolognak: nekem is van ám kutyám! Aha, persze, vele küzdesz a kertkaputól az ajtóig tartó úton, hogy ne ugráljon össze, ugye? És azt tudod-e, mi a kedvenc játéka? 

*Két nénike párbeszéde, miután megcsodálták a velem levő, békésen szunyáló vakvezetőt:

– Ezek olyan okos kutyák!

– De szeretem őket! Ha lenne kertes házam, lenne kutyám, de hát így sajnos kínzás lenne neki!

Következtetés: a látássérült csak akkor kaphat vakvezető kutyát, ha kertes háza van. 

Kinn is vagyok, benn is vagyok, jaj de nagyon boldog vagyok

És végül mi a helyzet a kint is – bent is tartott kutyákkal? Szerintem nekik a legjobb, ők mindenből a javát kapják: van kert, őrjöngés a kerítés mellett, napozás, pisikaki, és van gazdi, hentergés a tévé előtt, serteperte a család körül, séta. Az ő gazdáik kutyások, nem kutyatartók; nekik a mancsokon behurcolt mocsok kevésbé fontos, mint a kutyájuk jólléte. 

This entry was posted in ápolás, felelős kutyatartás, séta, stressz, szociális jutalom, szocializáció. Bookmark the permalink.

37 Responses to Kertben kutyát tartani állatkínzás!

 1. Avatar Andras Szito says:

  Egyetertek, a kutyanak szabad bejarasanak kell lennie a hazba. Ket labradorom van, jonnek, mennek, amikor jolesik. Ha esik az eso, akkor is kimennek a szukseguket vegezni es mindig kinn kapnak enni a szarnyek alatt. “Szolnak” ha be akarnak jonni, s mielott beengedem oket, megtorlom a tappancsukat es ledorgolom oket frottir torolkozovel. Ott alszanak ejszaka mellettem, vagy ha akarnak, a tarsalgoban, esetleg kint, ha meleg van – de akkor mindig nyitva az ajto. A kutya az tarsasag – jobb, mint a legtobb ember, – es nem targy.

  • Avatar Kovács Ildikó says:

   Igazad van, Többségében egyetértek a cikk irójával, de azért ( sok vizsla gazdájaként) azt vallom, hogy a forró panelpokolba napi 8 órát bezárva lenni – bizony nem ideãlis egyetlen kutyának sem.

 2. Avatar Hot Ten Dog says:

  A hatalmas nagy kutyaszeretet közben esetleg jut még valami energia az emberekre is? Pl. azokra akik – ó borzalom! – mégis csak kertben tartanak kutyát. Vagy ezeket az elmeroggyant gazembereket legszívesebben kiirtanák a kedves állatvédők? Szinte minden ilyen nagy “állatbarát” cikkből fröcsög az embergyűlölet, vagy minimum a megvetés.

  • Avatar Dé666 says:

   Persze, jut rájuk energia. Mi van velük?
   Egyébként meg nem az embergyűlölet fröcsög belőle, hanem az állatszeretet. A kettő nem zárja ki egymást.

  • Avatar Lejka says:

   ???????? Kit akarnak kiírtani az állatvédők? Milyen embergyűlölet?
   Én szeretem az embereket,bár igaz hogy inkább barátokat,családtagot!!!
   Így vagyok az állatokkal is ! Szeretem őket/ de azért ha lehet a saját kutyámat jobban!!!
   De kiírtani nem szeretnék senkit sem!!!!!!!

  • Avatar mucus says:

   ezt azok mondják, akik próbálnak valahogy menekülni a saját lelkiismeretük elől, mert kertben tartanak kutyát és leszarják. a lényeg: mindegy, hol a kutya, mindennapi foglalkozásra van szüksége, és ez nem azt jelenti, hogy naponta egyszer kimegyek megsimogatni, hanem napi minimum 2-3 óra séta, játék, tanulás, kapcsolatfejlesztés. és ja. nem kell neked a kutya, ha ezt nem akarod bevállalni. mért is kéne? kinek lesz jó, ha lesz? neki tuti nem, mert nem elégíted ki a minimum szükségeleteit se, és neked se, mert ha ilyet olvasol egyből megszólal a lelkiismereted. jutna ám energia az emberekre is, ha mindenki felelősen döntene kutyatarzás ügyben: ha nem akarod vállalni a melót, ne vállad a kutyát. nem kötelező és mindkettőtöknek jobb lesz. ha vállaltad, vállald a felelsőséget is, vagy keress neki olyan gazdát, aki képes megfelelően gondoskodni róla.

   • Avatar Hot Ten Dog says:

    Melléfogtál. Van kertes házam és nincs kutyám. De az ilyen hatásvadász címekkel, mint a posztolóé, nem értek egyet, mert ez így egyszerűen nem igaz. Olvasd el, hogy pl. a buszon beszélgető ‘”nénikékről” (már ez a kifejezés is sokatmondó) milyen lesajnáló stílusban ír a szerző. Emberek iránti intoleranciával és lenézéssel sajnos sokszor találkozni az állatvédők megnyilatkozásaiban, szerintem ez kontraproduktív, mert átesnek a ló (kutya 🙂 túloldalára.

    • Ági Ági says:

     Ne érts egyet, nem is kell. A “lakásban kutyát tartani állatkínzás!” dumát viszont annyiszor hallottam az elmúlt 25 évben, hogy kicsit teleszaladt a cipedlim. A hatást akkor vadásznám, ha közmédiumba írnék, pénzért, és érdekem fűződne a minél több olvasóhoz. Eleve a blog.hu-t használnám, mert az kerül ki az indexre, nem a wordpress. De ez az én privát blogom, fizetek a tárhelyért és a domainért, talán írhatok azt és olyan formában, ahogy nekem tetszik.
     Mit kellett volna írnom a “nénikék” helyett (már ha hagynám, hogy bárki beleszóljon, hogy is írok, lásd fenn), tán “idős hölgyeket”? Akkor meg a modoros blog szólna meg. Nem lehetek mindenki kedvence, ez van.
     Aki kicsit is foglalkozik állatvédelemmel, jó eséllyel rühelleni kezdi az embereket, annyi ocsmánysággal találkozik. És ilyen ellenszél mellett, ami a honi állatvédelmi viszonyokat jellemzi, nem lehet eredményt elérni szép szóval, kérleléssel. Ami azt illeti üvöltéssel és csapkodással se.
     Szeretik az embereket elegen, ők olyanok, én meg ilyen vagyok.

     • Avatar Hot Ten Dog says:

      Ne kapd fel a vizet, te azt írsz ami neked tetszik, én meg kommentelem (vagy tilts le, ha nem tetszik). Egyébként én pont ugyanezt mondtam, csak más szavakkal: “Aki kicsit is foglalkozik állatvédelemmel, jó eséllyel rühelleni kezdi az embereket”. Na, pont ez érződik az írásodon.

      • Ági Ági says:

       Igen, igazad van, ugyanaz a lényeg. Nyilván érződik, mert tényleg nem rajongok a legtöbb emberért. Nem kell egyformának lennünk, jó is, hogy vannak filatrópok, nem csak ilyen morózusak, mint én.

      • Avatar Kollár Anna says:

       Teljesen egyet értek Veled… Pont annyi jogunk van egyet érteni/vagy nem egyet érteni a cikkel mint Neked megírni.Ha publikálsz valamit akkor viseld el az ellenszelet is…

       • Ági Ági says:

        Nem egészen így van, mert mi van akkor, ha nincs kommentszekció, vagy nem engedem ki a kommentet (visszautalok az előbbiekre: ez az én játszóterem, én fizetek a felületért, én rendeztem be, nem kötelességem eltűrni, ha valaki bele akar brunyálni a homokozómba)? Más szemszögből: ha nem tetszik a blog, nem kötelező olvasni. Én pl. nem megyek babamama blogokra, mert tökre nem érdekel. És vadászos blogokra se, hogy odaírjam, le a vadászattal.

  • Avatar lukács lászló says:

   Üdv. Teljesen egyet értek. Hétvégenként megőrülök a kutyasétáltatásoktól.Vesztemre itt Csömörön minden idióta , aki szocializálni akarja a kutyáját, a mi utcánkban sétáltatja a patkány-méretű görcstől kezdve a borjúig.Zeng az egész utca és az enyémmel együtt őrjöngenek a kutyák. Amúgy az enyém meg csendes “Goldi”.Ez kész téboly.

  • Avatar Anikó Mátyás says:

   Hát az igazság az, hogy ha végig nézzük a történelmet és a környezetünket akkor azt kell, hogy mondjam, az embernél még ezen a csodálatos Földön nem volt és azt hiszem nem is lesz ilyen kártékony élőlény, mint az ember. Mi a Földön olyanok vagyunk, mint a sáskák, sőt még rosszabbak, mert ahol végig vonulunk és megvetjük a lábunkat ott kő kövön nem marad sem szárazon, sem levegőben, sem vízen. Talán csak egy dolog van pusztítóbb nálunk, az pedig az atom. Mi nem tanultunk a történelem során saját hibáinkból, azt képzeljük, hogy kiemelkedtünk a mindenségből, pedig sajnos nem. Tehát nem az emberi gyűlölet fröcsög minden, úgy mond állatbarát cikkből, hanem a valóság akár tetszik, akár nem. Csak körül kell nézni, behatóbban tanulmányozni az emberi tevékenység eredményét, nyitott könyv az ember. Ha valaki nem szűk látókörű akkor sajnos a valóság szinte fáj. Nos sok ember ezért szereti inkább az állatokat, én is.

 3. Avatar Klein Lisa says:

  Szerintem is jobb a kutyának a gazdi mellet de a kert az nagyon nagy boldogság végül is állatok, szeret a levegőn a szabadban lenni. Így a mi kutyáink kerti kutyák, DE napközben többször bejönnek, a lábunkhoz fekszenek, vagy mi megyünk ki hozzájuk dögönyözni őket :))) Velük élünk, nem mellettük.

 4. Avatar Matus says:

  Persze, van benne igazság. Akkor mondjuk a malac is szeretne a szobában, az ágyban dagonyászni. Az pedig hogy a végén levágjuk és megesszük………….. . Na de tényleg, a kutya őrzi a házat. Mármint a házőrző. Az öleb, az meg öleb. Persze ez mellett reggelenként elviszem sétálni, ha a kertben vagyok akkor odajön,megsimizem,megvakargatom a hasát, dumcsizunk. De azért egy kutya nem egy ember.

  • Avatar Helga says:

   Meg sok ember sem ember…

  • Avatar KnitaNita says:

   De azért egy kutya nem egy ember.
   Nem.
   Több annál.
   Tiszta szívű, önzetlen érző lény.
   Sok humanoiddal ellentétben.

  • Avatar Béla says:

   Itt az igazság, a kutya házőrző vagy öleb, te döntöd el minek neveled, ugyanakkor bármelyik szituációt nézzük ne felejtsük el, hogy az imént említett történelmi múltból is kiderül, az állat, jelenetben a kutya, van az emberért és nem az ember a kutyáért.

 5. Avatar Erzsi says:

  Én szerettem az összes kutyánkat már az 5-ik van az életembe.Kertes házban lakom a mostani Labrador igen valóban be be szökik a többi nem igényelte. Én nem szeretem ha az állat bent van vagyis aludni, élni állandóan azt nem.Alkalmanként jöhet de a szőrtengert nem viselem el.Én sétálok vele a fiam viszi magával futni vagy biciklivel a Tisza közel van rengeteget úszhat külön medencéje van akkor fürdik amikor akar persze a kert locsolásnál is tevékenyen kiveszi a részét.Kell ennél több. A lakásba ne éljen velem folyamatosan azt nem viselem el.

 6. Avatar Kurucz Zsuzsanna says:

  Nálam kora tavasztól késő őszig nyitva a bejárati ajtó, ki is mehet, ha akar, de általában csak akkor megy ki, ha dolgát végzi,, vagy én is kinn vagyok.Jó, hogy van kert, de igazából nem az kell neki, hanem én.Combig begipszelt lábbal is viszem sétálni, mert beépített vekkere van. Hálistennek nem szereti az esőt, akkor megmenekülök a sétától. Általában nem fekszik az ágyra, csak ha én is odafekszem.Kora reggel is kivinném, de nem akarom magamra haragítani az egész utcát, mert ha meglátja kezemben a pórázt, visít. Akkor csunyákat mondok neki, amiért aztán bocsánatot kérek. Még a mellékhelységben sincs magánéletem, eddig ki tudtam zárni, de a mostani lakásomban harmonikaajtó van, símán rámtöri. Már van utánpótlás is. A macska is jár utánam a wc-re. Az idén nem utazom el miattuk,pedig nagyon szeretnék kimenni Hollandiába a gyerekeimhez. Eddig nagy nehezen el tudtam intézni, hogy valaki vigyázzon rá, de már a reptéren lelkiismeret furdalásom volt. Kellettek nekem dögök? .. Kellettek.

 7. Avatar Czikkely László says:

  Mélyen tisztelt “cikkíró”!
  Ön ezzel az írással és az abban állított sorozatos valótlanságokkal, melyek a kertes házakban tartott kutyák gazdáiról állít, semmi mást nem ért el, mint az egyébként, összetartó, kutyatartó társadalmat egymás ellen hergeli!! Nem hiszem, hogy a lakásban kutyákat tartókat bárki támadta, kritizálta volna és róluk valótlan állításokkal kísérve, őket állatkinzóknak nevezte volna! Szégyellje magát és kérem kövesse meg a kijelentése miatt a kutyabarátok megsértett részét!
  Üdvözlettel Czikkely László kutyatartó és kutyabarát

  • Ági Ági says:

   Kedves László, szerintem inkább a tisztelt-et akarta idézőjelbe tenni (cikkírói mivoltom a saját blogomon nem kétséges), nemde?
   Posztomat több mint húsz évi kutyázás, továbbá a munkám során és a mindennapokban – kutyakiképző vagyok, napi 8 órában, a maradék 16-ban pedig két saját kutya gazdája – szerzett tapasztalatok ihlették. Ki kell, hogy ábrándítsam: a kutyás társadalom – is – végtelenül megosztott, és nem csak a lakásban illetve kertben tartott vonalon, hanem ezer más vonatkozásban is. Higgye el, én sem örülök neki.

  • Avatar cicamica says:

   Kedves László! Kertes házban lakom Budapesten, rajtunk kívül mindenkinek van kutyája. Német juhász, labrador, bullterrier, nagy és közepes termetű kerti keverék, puli, vizsla, mindenféle. Csak a mi tömbünkben legalább húsz kutya él. Ezekből kettőt (2!) sétáltatnak rendszeresen, egyet (1!) visznek kutyaiskolába. A többi csak van.
   Legjobban azt a labit sajnálom, amelyiket egész napra bezárják a kennelbe, naponta néhány órára engedik ki. Amikor kölyök volt, szinte egész nap vonyított és esténként is, amikor a család otthon volt, ő meg a kennelben sínylődött. Már megnőtt, nem ugat, nem vonyít. Beletörődött.
   Vannak felelős kutyatartók, ebben igazad van: a mi tömbünkben a kutyatartók egytizede. Tartok tőle, hogy a városi kertes házas övezetekben hasonló az arány. Falun csak rosszabb.

 8. Avatar selyemzsinór says:

  Árnyalnám. Kutyát elhanyagolni kertben IS és lakásban IS kínzás. Csak lakásban sokkal inkább. A lakás teljesen ingerszegény környezet, se hang, se kép,csak a nagy üres semmi, amiben a dolgozó ember kutyája elvegetálja azt a 8-10 órát, amíg a gazdi hazajön. Igen, igen, a kutya a nap nagy részét alvással tölti. De mondjuk ha most kitekintek a két német juhászra a kertben, azt látom, hogy leginkább nyitott szemmel alszanak. Figyelik a járókelőket, madarakat, rovarokat, a távoli kutyaugatást. Néha felkelnek, játszanak egymással, elmennek a dolgukat végezni, stb. Ha valaki az indokoltnál tovább időzik a kapu előtt, kimennek megnézni. Csupa kaland és izgalom. (Félreértések elkerülése végett: NINCS kerítés mellett rohangálva üvöltés álló nap (: ) Bejöhetnek, nyitva az ajtó, de semmi kedvük.
  Természetesen lehet lakásban tartani kutyát, de csakis annak, aki tudja biztosítja nekik – nem a 30 kilométer futást, hanem a testi ÉS szellemi elfoglaltságot, minimum egy-másfél (munkakutya esetében inkább kettő…) órában. Ha beesik egy olyan nap, hogy a kerti kutyáimmal nem tudok érdemben foglalkozni (nagyon ritkán, de azért előfordul), nem szakad le az ég, nem kapnak idegrohamot, megvárják a másnapot. A lakásban tartás másik hátránya, hogy a kutyák sokkal érzékenyebbek lesznek a melegre, hidegre, rossz minőségű járófelületre, mindenre.
  Attól meg egy kutya sem lesz jól nevelt, hogy lakásban tartják – meg attól se, ha kertben tartják. A jólneveltség a rááldozott munka, idő, szeretet kérdése.

 9. Avatar Székely Veronika says:

  Ott a pont. Abszolut igaz!

 10. Avatar Agnes says:

  Nekem a kutyam szabadon maszkalhat. Van kutya ajto felszerelve es ha szeretne kertben lenni lehet ott vagy a hazban. O jobban szeret a hazban lenni. A kertben nem futkarozik az csak van. Neha akkor van kint ha napozni van kedve vagy dolgat elintezni. Ha elviszem setalni vagy a parkba akkor rohangal. Szerintem amit irt igaz csak mert latom az en kutyamon De lehet benti kutyaval is nem torodni es kinti kutyat is nagyon szeretni.

 11. Avatar Andi says:

  Selyemzsinórral abszolút egyetértek. A mi kutyánk is kerti, az előszobába bejöhet – nagy ritkán. Ez nem miattam van, hanem a férjem nőtt fel a “kutya csak a kertbe” elv szerint. Ilyenkor sokat nem lehet tenni, már ez is haladás, hogy oda beteheti a lábát. Viszont megkap ezen kívül mindent: napi séta, játék, hétvégén kutyaiskola, jó kaja, utazás velünk a nyaralóba. Kerti kutya, de mindent megteszek érte, hogy jól érezze magát.

 12. Avatar Aha says:

  Kutyát öltöztessük,ágyban aludjak,sminkeljük…jaja..kicsit elszállnak a kutyatartók néha..imádom az állatokat,de h egy kutyának az lenne az élmény h a lakásban folyton utánam koslat..pff..megbolondult egy világ ez…

 13. Avatar Anikó Mátyás says:

  A kutya egyébként falkaállat. Nem szeret egyedül lenni, falkában érzi jól magát, a gazdi és családja is a falka tagja, tehát a külön tartás szerintem nem helyes. Aki nem képes állatot – bármilyet is tart – méltó módon tartani, az ne tartson, hiszen nem kötelező.

 14. Avatar Katalin says:

  Két talált kunyusunk van. 🙂 + 1 cica Mindhárom szőrgombócot a patak mellől szedtem össze pár hetes kölyökként. (mudi és puli) terelőkutyák révén nagy mozgásigénnyel, szerencsére van hol (1200 m2.) Intelligenciájuktól fakadóan sok törődést, játékot igényelnek. Kövezzenek meg, nem viszem őket sétálni, helyette van sok- sok játék, birkózás, simogatás, beszélgetés. Párom készített mindkettőnek hőszigetelt házat, azóta is üresen áll, mert az ajtó előtt fekszenek.
  Átlagos napon hazaérkezésemkor farokcsóválva jönnek elém. Simogatás, dögönyözés elengedhetetlen. Összekoszolnak? Na és? Pár lépés és átöltözöm.
  Ebben a nagy hőségben aki hamarabb hazaér munkából, beengedi őket, nehogy felhevüljenek. Ugyanez vonatkozik a téli mínuszokra is, éjszaka bent vannak.

  Vidéki kisvárosban lakom, sajnos sokat tapasztalom azt, hogy a kutyát pár méteres láncra kötik, friss vizet csak talán akkor kap ha kiürült a tál, vagy látom, a háza mindössze egy vashordó. 🙁

  Úgy gondolom, teljesen mindegy, hogy hol él a kutya ha szeretik, és törődnek, foglalkoznak vele akkor boldog. 🙂

 15. Avatar Éva says:

  Az én kutyám arra használta az udvart, hogy legyen honnan megszökni! . Nagy testú golden retriever, aki imádja az ember közelségét. Kiengedtem az 5000m2-es!! udvarra ,de nem ott volt, hanem kerítés alatt megszökött. Meglátogatta a családját, ahol kiskutyái születtek a szuka barátnőjének, pár óra múlva hazajött. Visszaszökött az udvarba, beült a bejárati ajtóba, és hangos farkasüvöltéssel addig vonyított, mig be nem engedtem a lakásba. Majd egész este a lábamon fekszik úgy nézzük a tévét.
  Akkor mi a jó a kutyának? Szerintem a kutyáknak is van személyisége, nem mind egyforma, úgymint az embereknél. Ki ezt szereti , ki meg azt.