ARDBEG

ArdiMárkára sheltie / shetlandi juhászkutya, avagy egy skót single malt whisky. Neve jelentése “kis domb” gaelből ferdítve, egyelőre stimmel, valószínűleg felnőttkorában sem lesz belőle hegy.

Van neki is törzskönyvi neve, nevezetesen South’s Star Superman. (Nem röhög.) Július végén született négy tesójával és öt unokaöccsével -húgával együtt. Kicsit bonyolultnak tűnik, holott annyi történt, hogy egyszerre fialt anya és lánya. A kölyköknek mázli; dupla tejforrás, ki is használták a lehetőséget.

Egyelőre a dögönce kíváncsi, makacs, okos, haspók, akaratos, vagány, barátkozós és nagyon vokális. Ígéretes munkakutya-alapanyag: apportoz, rongyozik, extra kajás. Nyitott agyú, érzékeny, tanulékony, képzése finom módszereket kíván. Időnként hülyére vesz, ilyenkor némi keménységet muszáj bevetni, de csak pianissimo – különben lefagy, bedacul, kimenekül a helyzetből.

Egészen cicás: smúzol, tekereg a lábam körül, kedveli a radiátor közelségét, előszeretettel fészkel rongyok közé. Amikor nagyon fáradt, elájulás előtt ordítva driftelget a lakásban á la Maffia. Imád az ölünkben lakni. És macskaszerűen dögletes a lehelete is.

Idegenekkel kicsit bizalmatlan, hál’ istennek. Sokszor ez védi meg a nemkívánt munyizástól, ugyanis az emberek valahogy automatice kiborítósan közelítenek, vagyis mereven bámulva, törzsből előrehajolva, lassan, fenyegetőn. Mármint ez a kutyának kiborító, amúgy tudom, hogy mérhetetlen csodálattól csinálnak így. 

19Szereti hallatni a hangját, általában talál rá okot, például meg kell védeni a házat a folyosón járkálóktól, éjjeli séta során engem a kukáktól, ennenmagát a jajjdecukizóktól. Csak akkor csinálja l’art pour l’art, amikor a “nagyok” játszanak, aztán persze megszeppen, ha komolyan veszi valamelyik és bevonná a buliba.

Fényes jövő áll előtte, volt már velem agilityn és flyballon, erős érdeklődés kíséri a leendő sztár sorsát. Ezek jó bulik mind, de fő profilnak én inkább valami nyomkövetést, romkeresést vagy mantrailinget szánnék, mert olyan orra van, mint egy szarvasgombásznak. Edzi is napi szinten, képes az összes járdarepedést végigporszívózni pár molekulányi ehető bármiért.

Comments are closed.