K99

Négy irány; engedelmesség, ügyesség, őrző-védő és nyomkövető témák.

Az engedelmességi tulajdonképpen obedience light, az elején tök alap kulturáltkutya-feladatokkal: ül, fekszik, marad, lábhoz, hozd, ilyesmik, aztán a szintek emelésével persze egyre nehezebb. Jutalom nincs, csak a végén.

Az ügyességi nagyon vegyes, szerintem ez a feladatcsoport a legszórakoztatóbb: van benne akadályugrós, apportozós, csak kézjellel vagy csak hanggal irányítós, szimatolós meg agyat használós is. Itt lehet jutalmazni a feladatok után is.

Az őrző-védő célja végig kontroll alatt tartani a kutyát, soha nem engedve, hogy elboruljon az agya. Családi kutyák esetében inkább játékos önbizalom-növelés, semmiképp sem Buksi vérengző fenevaddá transzformálása. A kutya eljátszhatja, hogy félelmetes, a segéd meg eljátssza, hogy jól megijed tőle. Egészen más a cél persze az “igazi” munkakutyáknál. Önjutalmazó: tépheti a pórázt, ordibálhat, nekironthat a segédnek, rácsimpaszkodhat a karra.

A nyomkövetőben tárgyat kell keresni, nem embert, bár nyilvánvalóan a nyomfektető saját szaga is beszáll a játékba, nemcsak a – alacsonyabb szinteken még használható – jutalomfalaté.

K99

Comments are closed.