Canis Ludens

Miért nem járok kutyafuttatóba?

Mivel tényleg nem járok, fel sem merült bennem, hogy ezen a kérdésen elgondolkodjak, na de munka közben, ha csóri vakvezető eb már egymáshoz fenegeti a combjait és nagyon nem tud koncentrálni, kapóra jön a Boráros téri kutyafuti egy kis gőz- és fáradtolaj-leeresztésre. És ott óhatatlanul szembesülök vele, miért is utálom én annyira ezt az intézményt. 

Jelesül a fenti futiban például nem először fordult elő, hogy a benti padon ücsörgő mopszos bácsinak eszébe sem jut visszahívni turcsi orrú cuncimókusait, amíg mi beevickélünk. Küldöm be a kutyát – még rajta a hám, ergo dolgozik -, mopszi pedig ezerrel túrja az orrát a fenekébe, ugrál a nyakába, állja el az utat és nyomul kifelé, mindezt egyszerre. Én meg figyeljek arra, hogy valahogy bejussunk, a kutyám ne tépje le (amúgy jogosan) a dugódani fejét, és az se slisszoljon ki. Hogy miért nem szólok gazdinak? Egyszer megpróbáltam, valahogy így zajlott:

– Legyen szíves kicsit elhívni!

– (bamba szájtátás)

– Bocsánat, odahívná, amíg bejövünk?

– (némi nyálcsorgatás után) Öööö… hadd játsszanak!

– Rendben, játszhatnak, de most egy kicsit elhívná?

– (száj továbbra is tátva, gazdi nem mozdul) Csak játszanak!

 

Na itt feladtam. És nem sokkal jobb a kevésbé IQ-fighter gazdi se, aki némileg több (látszat)energiát fektet a behívásba, de hasonló az eredmény. Szóval ez az egyik első az okok sorozatában:

Mindezek mellé még én is halálra unom magam, ha egy helyben kell ácsorognom, szóval inkább megyek világgá, Gellért-hegyre, Sasadra, Infoparkba, Hajógyárira, akárhová. Persze tudom, folyamatosan szabályt sértek, mert nem pórázon rángatom eme túrákon az ebzeteimet, hagyom őket szaladgálni, szaglászni (bár Ardit csak mértékkel, időnként szájkosárban), sőt, még vadászterületre is tévedünk olykor.* De amíg nincsenek hektáros méretű, füves kutyaparkok, mint Európában, addig hagyjon engem mindenki lógva a kutyafutik felemlegetésével. Így is többször kell mennem, mint szeretném. 

*Ezen esetekben különösen nehéz lenne megoldanom a pórázon tartást, lóhátról. Mondjuk aki a lótól 10 méternél messzebb el nem távolodó, világító mellényes shetlandit kilőné “vadat űzött!” felkiáltással, annak vágtatva erednék a nyomába, aztán nőietlenül feldugnám a flintáját a büdösebbik felébe, majd a keletkezett aranyerét is kiperelném becses éltem veszélyeztetése miatt. Bár a szőrmókot ez nem hozná vissza, tudom.

Exit mobile version