Canis Ludens

Pucérkodás

Gyönyörű, feketével sávozott, helyenként aranyszőke, máshol sötétvörös bundát növesztett a sheltie-fiú kilenc hónapos korára, igazán impozáns látvány. Nincs akkora szőre, mint egy show-sheltie-nek, de még így is hajlamos összefilcesedni a gatyája, a fésülés persze hatalmas hisztikkel és sértődésekkel jár. A sz*rba fetrengés utáni zuhany pláne. Sőt fetrengeni se kell, csak egy kis füvet zabálni és saját termésből is megoldja a farszőrzeti összekenőcsözést. Komolyan, ezek a kutyatartás legszebb pillanatai.

Jön a nyár, a meleg. Agility- és flyball-edzések 32 fokban. Érik a toklász, persze nem divat kalászérés előtt lekaszálni, így évről-évre nő a populáció. Kegyetlen mértékben elszaporodtak a kullancsok, és hiába kurkászom utánuk naponta a kutyákat, ügyesen elsunnyognak a nagy bozontban.

Nő mostanában ráadásul valami növény, fogalmam nincs, mi lehet, de apró, drótszerűen kemény darabkák esnek le belőle és mind a fincsi bolyhos sheltie-kre vadásznak. Szedegetem szorgalmasan, de így is sokszor beleáll a végük a bőrébe, és ehhez jön majd az egy-két hét múlva beérő egérárpa.

A nagy elhatározáshoz kellett még egy kirándulás, mikoron vagy negyedórán át kerestem a kiskutyát, majd egy rózsabokorba gabalyodva találtam rá. Moccanni se tudott szerencsétlen.

Kutyakozmetikusért kiáltottam.

Eredetileg csak némi rövidítés, frizurázás volt a terv, de kiderült, ehhez nincs elég bundája. Maradt a nudista fazon. Letisztáztuk: őszre kinő. Mégis majdnem elsírtuk magunkat KK-val látván, hogy hullnak egymás után a gyönyörű vörösarany tincsek.

Előkerült alóluk egy főként homokszínű, csinos és formás ebállat. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszú lábai vannak! Az új külseje sokkal inkább tükrözi a valódi természetét, mint az eddigi édes-bolyhos vattacukor-álca; valójában egy egy izmos, nyúlánk, izgő-mozgó igazi ördögfióka kiskamasz. Nagyon vájtszeműnek kell lenni, hogy valaki felismerje benne a sheltie-t, inkább csivava-whippet keverék. Vagyis csipet.

Szoknunk kell még a fazont, bár őt szemmel láthatóan abszolút nem zavarja, sőt. Emlékszem, milyen érzés volt megszabadulni a rasztámtól, na neki is ilyesmi lehet. Dorka se csodálkozik, mondjuk ő végignézte, Shianne viszont gyanakodón szaglászta: ez ki? Kíváncsi leszek, a többi haver mit szól hozzá.

Itt még teljes tollazatban rosszalkodik egy haverral:

A humán reakciókat nagyjából sejtem: a sportkutyások imádni fogják, a show-kutyások beszólnak. Nehogymár magyarázkodnom kelljen, bár most is azt teszem…

Fotó egyelőre nincs. Még túlzottan szégyellem magam.

Exit mobile version