Canis Ludens

Hurrá! Nyaralunk…?

Na és Bundás? Vele mi lesz?…

Opciók

Lehet rokonnál, ismerősnél parkoltatni a nyaralás idejére. Mármint ha ismerik-kedvelik egymást, és hallgat rá az eb, mert az elég nagy kitolás minden résztvevővel, ha hipp-hopp odanyomjuk Fifit pl. a nagyinak: szia nagyi, ő Fifi, Fifike, ő a nagyi, mostantól két hétig egymáséi vagytok, éljétek túl valahogy, mi leléptünk, csóóóók!

Lehet panzió. Ha ismerünk megbízhatót, meg amit meg is tudunk fizetni. Adnak kaját vagy vihetünk neki, lehet kérni kennelben, kertben, de akár benti ágyban alvást is. Jobbaknál gyakorlott kutyások vigyáznak a blökikre, sétáltatják, szórakoztatják, tanítják naphosszat.

De a legszebb élmény, ha együtt nyaralunk. Elvetemült gazda egyenesen aszerint választja ki az úticélt, hogy oda jöhet-e vele négylábú társa, mert persze nem mindenhol fogadják szívesen. Lássuk elébb, belföldön mi a helyzet.

Magyarország

Szerencsére egyre szaporodnak a kutyabarát szálláshelyek, éttermek, programlehetőségek, de azért nem árt ha előre érdeklődünk, ne érjen meglepetés. Van, ahol csak a kistestű ebeket látják szívesen (komolyan, ez még mindig szempont. Pedig nem feltétlenül járnak jobban, egy méretesebb kutya nagyobb eséllyel van megnevelve, trenírozva, mivel az ő esetében nem működik a “hónom alá kapom és elszaladok vele”-féle problémamegoldási rendszer), de belefuthatunk pont valami eseménybe is, amikor egyszerűen jobb, ha nem visszük a kutyát vagy másik vendéglátót keresünk.

Tiszánál

Szálláshelyeken számíthatunk kutyás felárra, ennek mértéke mindenütt más és más, párszáz forinttól a több ezerig terjedhet. Egyre több étterem áll nyitva egész évben a kutyások előtt, de nyáridőben a teraszokon, kerthelyiségekben szinte mindenhol szívesen látnak ebestül is. A strandok jelentik a legszűkebb keresztmetszetet, hiába gazdag Magyarország a természetes vizekben, a pár éve közzétett összesen 26 (!) kutyabarát strand térképe nem igazán bővült azóta sem. Mintha nem az ember jelentené a legnagyobb veszélyt élővizeinkre szennyezéssel, szemeteléssel, zajongással, hanem a – a vizek természetes lakóitól semmiben nem különböző, ám kitiltható – kutya.

européer kutya

Európai Unió

Külföldre utazáshoz elengedhetetlen az állatútlevél beszerzése, állatorvos állítja ki uzkve 6-7000 Ft ellenében, mindezt persze csak akkor, ha már van chip az állatkában (ami elvileg kötelező, tehát miért ne lenne?…). Ha ez, a kötelező oltások és a féreghajtás-bolhátlanítás megvannak, indulhatunk is, legalábbis EU-n belül. Kelettől Nyugat-Európa felé haladva egyre szívesebben látnak kutyástul, persze vannak eltérések, Norvégiában például az éttermekbe, kávézókba és a boltokba sem engedik be őket, Hollandiában viszont szinte mindenhová.

EU-n kívüli országok

Maki megérkezett

EU-n kívüli úticél esetén erősen ajánlott lecsekkolni a fogadó ország kritériumait; van, ahol külön laborvizsgálatokat kérnek, melyeket akár fél évvel az utazás megkezdése előtt kell megejteni, néhány országba pedig egyszerűen nem tanácsos (vallási, kulturális, egészségügyi okokból) kutyával menni. Border collie cimboránk öt hónapot kempingezett panzióban, mire az összes papírja, lelete rendben találtatott, és végre gazdái után utazhatott Fiji-re, de a biztonság kedvéért azért még egy hónapra karanténba tették. A szigetországok mindig macerásabbak az átlagnál.

Utazási módok

Autózás közben a biztonságot (és az előírásoknak való megfelelést) box vagy kutya-biztonsági öv jelenti, néhány országban a térelválasztó háló vagy rács meglétéhez ragaszkodnak. Ha kocsi helyett repülővel, hajóval vagy vonattal utazunk, még bonyolultabb – és jóval költségesebb – a helyzet, mivel a cél- és a tranzitországok előírásain kívül még az adott utasszállító cég szabályzatát is figyelembe kell vennünk. Nem egyszerű, na.

na így nem utaztatjuk autóban

De ha minket ez sem tántorít, és kutyabarát szálláshelyet is sikerült lefoglalnunk, még mindig előttünk áll a legnagyobb feladat: mindezt Blökivel megbeszélni. Neki jó lesz-e? Nem fog kiborulni az úttól? Az idegen helyektől, emberektől? Várható-e szeparációs stressz? A szobatisztasága megbízható? Lesz vajon olyan zöldterület, ahova ki lehet vinni dolgát intézni? Van-e bármilyen allergiája, kajaérzékenysége, megoldható-e ennek fényében az ellátása? Tud megfelelően viselkedni? Egyáltalán, hogy áll a pórázhoz, szájkosárhoz?

Úticsomag

Sokat segít, ha magunkkal visszük a megszokott fekhelyét, pár játékát, pokrócát. Még jobb, ha boxba van szoktatva, így bárhol tudjuk biztosítani számára a nyugodt pihenést, elvonulást, biztonságot (persze a szoktatást nem az utazás hetében kéne elkezdeni). Nem árt pár napnyi szárazkaját vinni a megszokottból akkor is, ha helyben akarjuk megoldani az etetését, hogy fokozatosan tudjon átállni az újra. Jól jöhet egy praktikusan összeállított elsősegélycsomag, bolha elleni szer, kefe, pár régi törülköző. Útlevél, oltási könyv, kakiszacsik.

Készen állunk mi erre?

Végül, de nem utolsósorban: tartsunk némi önvizsgálatot, hogy nem pont mi leszünk-e a leggyengébb láncszem. Tisztában vagyunk-e az alapelvekkel, melyeket ha betartunk, bármikor szívesen visszavárnak; például hogy feltakarítjuk a kutyapiszkot. Tekintettel vagyunk a nem-kutyaimádó vendégekre. Étteremben, szálláshelyen nem engedjük szabadon kóborolni, kunyerálni, láb alatt lenni. Kerüljük a bajt, például nem engedjük koszosan a kanapéra, vagy zárjuk be idegen helyen egyedül. Biztosítást kötünk rá és az általa esetlegesen okozott károkra.

Ha valóban jól ismerjük kutyánkat, nyugodt szívvel vághatunk a közös kalandba. Több lenne a stressz, mint az élvezet? Halasszuk későbbre a közös nyaralást, addig meg dolgozzunk a kapcsolatunkon egy keveset.

Az sose árthat.

Ugye?

Pár honlap a tájékozódáshoz kutyás utazás témakörben:

Kutyabarát

Utazási checklist

Utazz kutyáddal 

Állatútlevél

Repülés

EU-n kívülre légiszállítás

Vonaton

Rob repülés előtt

 

Exit mobile version