Kistesó, nagytesó

kdbenpros

bundások a ködben

Mikor a kiskutya megérkezett, aggódva lestem Dorka reakcióit (Ardbeget nem féltettem, ő már a kiválasztáskor egyértelműen fülig szerelmes lett, nem belém), reméltem megismétlődik, ami Shianne-nel; a kelpiebabát anno azonnal szárnyai alá vette, pátyogatta, játszani tanította, óvónéniskedett vele és abszolút imádta.

Hát nem így lett, erre a kotnyeles szőrgombócra kezdetektől gyanakodott. Aki adott is rá okot bőven: feszt a fejére mászott, utánament a kuckójába, lopott a tányérjából, elvette a kedvenc játékát. Dorc nagyon lemorogni nem merte a kis pelyhest, de azért szemmel láthatóan tele volt a töke mamusza, folyamatosan menekült és gyökeresen utálta az egész szitut. Az más, ha néha átmehet játszani valakihez, de utána hazajön és itt nyugi van meg privátszféra, ha Shi-t ideköltöztettük volna, őt sem szeretné annyira.

P1130951

mindenlébenkanál

Egészen morózus lett, úgy kezdett viselkedni, mintha a saját öreganyja lenne, néha véletlenül még le is Timbereztem. Eltűnt az önfeledt, eszement, kiakasztó mértékű játékossága, engedetlensége, az összes köcsögsége.

És örültem legalább? Frászt. Pedig végre kezelhető lett, amikor kimentünk a TopMancsra dolgozni, úgy követett és figyelt rám, mint egy igazi munkakutya. Nem rohangált el a feladatok között, inkább jött velem bóját szedni.
Kezdtem igazán aggódni.

1509997_723608347656826_2022766585_n

all we need is love
photo © Edit Sós

Csináltam “csajos napokat”: csak kettesben mentünk sétálni vagy sulizni, és lassanként visszatért egy-egy szikra a régi Dorkából. Aztán ahogy elkezdtük a flyballt, kioldódott igazán, ma már nem bánja, ha Csupafog is jön. Ugyanígy agilityn, K99-en és még az sem zavarja, hogy a kis hülye lelkesülten végig üvöltözik.
Felfedezte a sheltie élvezeti értékét, például hogy lehet nyúzni. Meg végre van, aki bármikor hajlandó egy kis kötélhúzásra. Ha Ardit tanítom, valahogy mindig leesik Dorcinak is némi jutifalat, a rágcsálnivalók szintén duplázódnak.

Kifelé mutatott viszonyuk azon múlik, itthon vagyunk-e, vagy máshol. Kinn Dorka eljátssza a dominát, csendőrt és békebírót egy személyben; mikor lecseszem a pöcsöst valamiért, rohan és ő is fenékbe csípi. Ha nincs más a közelünkben, a shetlandin éli ki genyózási hajlamait, piszkálja, bökdösi, kergeti, felborítja, legyilkolja és persze mindeközben belehempergeti az összes pocsolyába.

P1140123

Keresik a balhét…

P1130965

… megtalálták.

Itthon viszont mindent eltűr tőle, átenged neki kaját, játékot, simogatást, Ardi a fejére mászhat, áteshet rajta, szájába nyalhat úgy torokig, kitúrhatja kedvenc fekhelyeiről. Maximum este ereszt el ezekért némi fogmutogatást, hörrmorrt, mikor már fellőtték a pizsijét.

Időnként elmerengek, jó ötlet volt-e tulajdonképpen még egy kutyát beszerezni. Oké, akadémikus, nem fogom visszavinni Jutkának, már tán a lelencbe se, túl sok munkám és még több drága kutyatáp van benne.
pf 083Nem bánom, hogy elszórakoztatják egymást, Dorkának már nem csak a napi séták vagy az edzések jelentik a változatosságot, kevésbé unatkozik. Sétánál ugyan kétfelé kell figyelni *, de mondjuk behívásnál könnyebb dolgom van, ha az egyik jön, követi a másik is. Működik a rivális tréning, igaz, fordítva képzeltem el; a leülést Ardi pedánsan végrehajtja, Dorc meg csak áll és várja a jutifalatot. Mert neki az jár.

*eleinte úgy elfáradtam ettől, mint akit megvertek. És hol vagyok Zsófitól, aki ötfelé tud.

pf 105

A pékség előtt: Dorkához kötve tutira nem kóricál el + tapizásrepellens

A két kutya remekül kiegészíti egymást, ha valaki munyizná Ardit, nem mer közelíteni Dorka miatt, aki meg tart a nagy feketétől, a mellette bocogó szöszitől ellágyul. A féltékenység soha nem fog megszűnni, de kezelhetővé csökkent, Ardi eddig se sértődött meg amikor Dorist szeretgettem, a nagylány viszont már nem akad ki, ha a kicsit cummogtatom.**

**cummogás definíciója: amikor felemelem és nyögdécsel.

És kva aranyosak, amikor reggel egymással versengve smúzolnak, aztán menetrendszerűen műbalhéznak egy jót.

This entry was posted in falka, groenendael, játék, sheltie, stressz, szocializáció, tanulás. Bookmark the permalink.

Comments are closed.