Vendégposzt Katától ﹟2

Mostanában sűrűn eszembe jutott, hogy kedves barátnőm és ex-kolleganőm, Kata milyen jól összefoglalta anno egy posztban az eredménytelen gazdi-kutya eszmecserék okait. Feltúrtam érte a netet, a levelezésemet, de sehol se leltem, aztán eszembe jutott(heuréka!), hogy talán elkérhetném Katától.

Íme:

6 alap gazdi-kutya kommunikációs baki

(amit életében legalább egyszer mindenki elkövetett)

1. Beszélgetés

A kutya összezavarodik, amikor a sok számára értelmetlen bla-blából kell kiválogatnia a számára jelentéssel bíró szavakat. Ő nem egy kis ember, nem érti a hosszas monológokat.

Hiba: Kiskutyám, gyere beszéljük ezt meg. Ne menjél le az útra, mert elüt az autó. Ha jó leszel, kapsz finomat és nem kell bemenni utána a doktor bácsi rendelőjébe.

Kutya bábelhal 1.0:

Gyere -> nekem szól?

Ne -> Akkor most ne menjek?

Autó -> juhú utazunk!

Kapsz / finom -> Jutiii nem tudom miért de jöhet

Doktor -> na léptem, oda én nem megyek

Megoldás: Egyszerűsítsük a mondandónkat, hogy megkönnyítsük a kutyának megérteni, mit is szeretnénk tőle.

Címzés, vezényszó, visszajelzés.

Morzsa! Gyere hozzám! Ügyes vagy!

Morzsa! -> Ez én vagyok

Gyere hozzám! -> Mennem kell

Ügyes vagy! -> Jól csináltam jön a jutim.

2. Koptatás avagy szól a rádió

Morzsi, mooooorzsi, morzsika, figyelj, morzsimorzsimorzsimorzsi……..

Miért hiba ez? Azt eredményezi, hogy a kutya figyelmen kívül hagyja a nevének ismértelgetését, mint mi a háttérzajnak használt rádiót.

Ahhoz lehet még hasonlítani, mint amikor a gyerek anyaanyaanyaanyázik a plázában. Mindenkinek idegesítő, anya meg már rég megtanulta kizárni, nem is hallja.

Megoldás: Morzsi! Ülj le!

Ne mondogassuk úgy a nevet, hogy utána nem mondjuk meg, mit várunk. A Morzsi a címzés, majd jöjjön egy vezényszó. Érjük el hogy amit kértünk, az történjen is meg. A vezényszót is el lehet koptatni, igyekezzünk minél kevesebb vezényszóval elérni, amit szeretnénk.

3. Elmaradt pozitív visszajelzés

Ha kiadtunk egy vezényszót és megtörtént, amit szeretnénk, dicsérjünk! Dicséret lehet, jó szó, simogatás, jutalomfalat is.

Ugyanez érvényes tiltás után is, ha a kutya befejezte a helytelen viselkedést, dicsérjük meg!!! Hiszen a tiltás célja, hogy abba maradjon egy viselkedés. És amikor ez megtörténik, a dicsérettel megjelöljük a kutya számára, hogy mit is várunk el. Így egyértelmű a kommunikációnk és ez motiválja a kutyát arra, hogy legközelebb is megtegye amit kérünk.

4. Hiba: nem töltjük meg a vezényszavakat értelemmel.

Úgy teszünk, mint az egyszeri ember a külföldi turistával. Ha nem érti amit mondunk, újra fogalmazzuk más szavakkal és hangosabban beszélünk.

De attól még hogy üvöltünk, az “ül” helyett azt mondjuk, hogy tedd már le a feneked, a kutya nem fogja érteni mit szeretnénk, csak azt látja hogy a gazdi ideges.

Megoldás: Ne várjunk el olyat a kutyánktól, amit nem tanítottunk meg neki. Továbbá ne várjuk, hogy amit megtanítottunk otthon, nyugodt körülmények között, az gyakorlás nélkül zavaró tényezők mellett is egyből működik.

5. Nincs kapcsolat a vevővel

Úgy tanítunk/adunk ki vezényszavakat, hogy a kutyánk nem is figyel ránk. Hiába mondjuk, hogy Morzsi, ül! ha Morzsi közben el van foglalva azzal, hogy épp egy velős csontot kotorjon elő a szemétből, vagy óriás kergetőzésben van a kutyahaverokkal.

Megoldás: A kölyök kutya figyelme még csekély és hamar elkalandozik, de ez fejleszthető. Ha tanítani szeretnénk valamit a kutyánknak igyekezzünk ezt egy nyugodt, ismert, ingerszegény környezetben kezdeni és egyre nehezíteni a feladat helyszínét. Legyünk érdekesek, játsszunk a hangunkkal, jutalmazzunk sűrűn és rövid gyakorlásokat váltogassuk játékkal.

6. Nincs összhangban a szó és a látvány

Mást mondunk, és mást üzenünk az arcunnkal, hangszínünkkel, testbeszédünkkel.

“Ejnye Morzsika, hát nem szabad rágcsálni azt a papucsot” – mondjuk mosolyogva, ellágyult magas hangon, mert hát olyan cuki. Ezzel tulajdonképp megdícsértük és megerősítettük a tettet, így ne csodálkozunk, ha a szidás hatástalan.

A másik véglet, amikor felindultak vagyunk és hívjuk a kutyát: GYERE CSAK IDE! de a hangunk, az arcunk és az egész testtartásunk azt üzeni, amint közelebb jössz, szíjat hasítok a hátadból és persze a kutya nem jön.

Megoldás: Ilyenkor vagy tegyük félre a dühünket és úgy hívjuk, vagy mi menjünk inkább a gaztett helyszínére és ott büntessük meg. SZIGORÚAN TILOS kedvesen hívni a kutyát és aztán megbüntetni! Ezzel olyan bizalmatlanságot okozunk, ami a behívásunkat tönkreteheti.

This entry was posted in kiképzés, Sulis dolgok, tanulás. Bookmark the permalink.

Comments are closed.