Ebösszeírás

avagy: össznépi szopatás és pénzbehajtás

Elindult egy hiszti a fácsén, hogy ha nem jelenti be mindenki az eb lakhelye szerinti önkormányzatnál a jószágot, 30ezres bünti várható. Volt már pár ilyen rémhírcsárda jogosulatlan adatfelhasználásról, meg hogy támadnak a pirézek, de mivel anno ideköltözésünkkor tényleg kellett ilyen űrlapot kitölteni, inkább felcsattantam az Hivatal honlapjára, hogy mi a tényállás. 

vogon_bureaucracy_hitchhikers_guide_tile_coasterHát nem ma kezdtem a netezést, de beletelt vagy tíz percembe, mire egyáltalán találtam valamit. Jól eldugva a pincében, egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!*

De meglett az űrlap. Név, fajta, ivar, szín, chipszám, utolsó veszettség elleni oltás helye, ideje. Kitölt, kinyomtat (mert alá kell írni), aláír, lefotóz, fotót gépre feltölt, megadott két emilcímre elküld. Egyikről azonnal vissza a válasz: delivery failure, nincs ilyen cím. Vár. Másik címről semmi, még egy böff se, akkor biztos megkapta, minden oké.

Nagy lóf…t oké. Egyik parkbéli kutyás kiderítette, ki az illetékes elvtárs, akinél kopogtatni kell (amit miért is nem frissít a honlapon az önkormányzat?) (ha nincs fb-om, vagy nem vagyok benne ebben a csoportban, vagy nem nyomoz a kutyás kolléga, honnan is tudom meg? Ja tudom, talpaljak be, adjam le személyesen, vagy küldjem be postán. A XXI. században, köszi. ), nosza, forward neki is. Válasz jő sebbel-lobbal: ez így nem jó, legyek szíves a mellékelt adatlapot kitölteni. (Tehát az önkori honlapon szereplő adatlap is kuka, rég lejárt, akár ott se lenne.) Vagyok szíves, sóhaj, nekilát, elvégre ki vagyok én, hogy packázni merjek A Hivatallal.  Melléklet megnyit, kitöltés elkezd. Kisvártatva hajtépés is, sűrű anyázással karöltve. Kirakva előttem Dorka első oltási könyve, a második, az útlevele, és van kérdés, mire a választ egyikben sem lelem. Vagy mert anno nem töltötte ki az állatorvos, vagy mert nincs is olyan rovat. Vajon hány kutya oltási könyvében/útlevelében szerepel a kiállítás dátuma? A chipbeültetésé? És árulja már el valaki, hogy mi a bánatos kékeres frászért kell nekik az oltóvakcina gyártási száma? Mert ha az állatorvos nem rögzítette be az adatbázisban, majd a gazdik közvetítésével fogják azt a szorgalmas önkormányzatok pótolni? He??

Végeztem, újra: kinyomtatás, aláírás, scanner híján fotó, gépre felmásol. Jpg-ben, mert ha kell az aláírásom, ez van. Vagy szignó vagy .doc formátum, egyszerre nem megy.

article-2640802-1E3FED4200000578-14_634x482Közben jár az agyam, mire is kell ez, de nem jön ki ésszerű eredmény, csak a szívatás. Nagyhirtelen kitalálják ezt az izét, minden adat megvan ugyan a PetVetDatában, lekérdezhető, de nem, dolgoztassuk csak meg a hülye kutyásokat, ráadásul a rendesebbjét, mert aki nem viszi oltatni, chipelni a kutyáját, az bejelenteni se fogja. Önkori részéről (legalábbis a mienkéről, de sok másnál is ez a helyzet) se értesítés, se puszi se nyalom a szád, hegyezik lesben lapulva a csekkíró tömböt, milyen jó kis bevétel lesz ebből! (Érdekes módon a bírság kiküldésekor lézerélesen tisztában vannak vele, hogy van kutyám.) Hiszen megmondta állambácsi: coki nektek apanázs, találjatok ki új adókat, ügyeskedjetek, oldjátok meg!

Persze, lehet védekezni azzal, hogy az info elérhető volt. Lásd mint fenn (harapós leopárd, satöbbi), vagy csattoghatsz be az ügyfélszolgálatra hirdetőfalat olvasgatni, ez a kedvenc szabadidős elfoglaltságod, nem? Önkormányzat honlapján nincs fenn az aktualitások között. Ha sajtóból, innen-onnan nem értesülünk, csak pisloghatunk meglepetten a bünti kézbesítésekor. Kutyástárs felvetésére, hogy talán lehetne figyelmeztetni, értesíteni a gazdikat, “mint a nagyok: Opel a vizsgáról, KEKKH a jogsiról, Önkormi a parkolóengedélyről?” a válasz: “nekem nincs kapacitásom. hogy minden kutyatartónak figyeljem, hogy mikor esedékes. Az adatlapot elmenti és amikor esedékes elküldi. A kutyatartó kötelessége, hogy minden évben jelentse a változást és, hogy meg kapta a veszettség elleni oltást .

Hmmm. Nincs kapacitás. A tökfeleslegesen beérkező adatlapokat feldolgozni vajon van? Vagy csak csalódottan kukába dobják iktatják: ez a trükk nem jött be? És miért kell minden évben jelenteni az oltást, amikor azt az állatorvos amúgy is adminisztrálja és az állatvédelmi törvény csak háromévenkénti összeírásra kötelezi az önkormányzatokat?

Elvileg az LMP nyújtott be törvénymódosító javaslatot, hogy akinél van regisztrált chip, mentesüljön az adatlap benyújtása alól. Ez lenne a minimum, feleslegesen ne csesztessék már azt, aki felelős kutyatartó. Viszont továbbra is fennáll a kérdés: aki leszarja a chipelést, oltatást, azt hogy érik utol? Reménykednek, hogy jó útra tér és bejelenti? Vagy bősz közteresek fognak lesben állni a kutyafuttatóknál?… 

Addig is rakétasebességgel haladunk az ’50-es évek felé. Ami tök jó lenne, ha nem tévesztik el a századot.

*hommage á Douglas Adams

A bejelentő adatlap innen is letölthető .doc formátumban

This entry was posted in állatorvos, lament, város. Bookmark the permalink.

Comments are closed.