Egy kis CsHT (Csak Hogy Tudd)

Kutyabarát lett az Allee, aminek nagyon örülünk, meg később lesz róla külön poszt is, de sok dolog felmerült az ott megjelent terápiás és segítő kutyák, illetve a Nép (az istenadta) hozzáállása kapcsán.

  • nem munyizunk kérdezés nélkül. Úgy általában nem, de azt a kutyát se, amin “Terápiás kutya” vagy “Segítő kutya” felirat van. Az a jelölés nem felhatalmazás a rajtaütésszerű bizgetésre, mondván: hiszen neki mindig, mindent kötelező elviselnie! Ő is élőlény, lehet fáradt, lehet nyűgös, éhes, bármi. Vannak szituációk, amikor a kutya számít rá, hogy idegenek fogják taperolni, például iskolában, öregek otthonában, vagy olyan helyeken, ahova dolgozni jár, de nincs 0-24-ben készültségben. Az összekötő kapocs számára a világ felé a gazdája vagy kiképzője, aki vele van. Kérj tőle engedélyt.
  • attól, hogy épp el van terülve, nem válik azonossá a funkciója a kandalló előtti medvebőrével: nem borulhatsz rá, simogathatod, piszkálhatod. Lehet, hogy épp a pihenésben zavarod, de az is simán előfordulhat, hogy a gazdája parancsolt rá: maradjon nyugton. Ilyenkor ingerelni nettó állatkínzás: tűrni fogja, mert utasítást kapott rá, hogy ne mozduljon, de hidd el: nem esik jól neki.
  • amikor dolgozik, ne is közelíts. Olyan intenzíven koncentrál, mint egy légiirányító: minden érzékszervével figyel, hogy sérült gazdája füle, szeme, hangja, keze, lába, reakcióideje legyen. A vele levő ember testi épsége múlhat azon, ellenállsz-e a hirtelen felhorgadó szétdögönyözési vágynak. Egy érintés, hang, váratlan esemény pont a legrosszabbkor zökkentheti ki, el tudsz számolni a lelkiismereteddel, ha miattad löki emberét a busz alá?! Naugye.
  • ne engedd rá a kutyád, akármilyen cuki, barátkozó, játékos is a tied. Legalábbis szerinted. Még ha tényleg, akkor is lásd mint fenn: zavar, figyelemelvon. De lehet, hogy csak tolakodó vagy szocializálatlan. Hidd el, van lehetősége a segítő kutyának is játszani, kitombolni magát, de nem akkor, amikor póráz és hám van rajta.
  • tévhit, hogy minden kutya imádja a simogatást. Nem mindegyik, nem mindig, nem mindenkitől, nem minden helyzetben. El tudod vajon dönteni, hogy az a nagyon cuki, de vadidegen kutya hogy viszonyul az idegenekhez, vagy épp milyen lelkiállapontban van? Itt válik el, tapasztalt kutyás vagy-e, vagy holmi önjelölt cesarmillan.

Ha az vagy, mindezt el se kellett olvasnod.

This entry was posted in fegyelem, felelős kutyatartás, munkakutya, segítőkutya, terápiás, város. Bookmark the permalink.

Comments are closed.