Plázacica

Dorci végre kiteljesedhet (ex)női mivoltában, jöhet velem shoppingolni az Allee-ba, juhúúú! Végigszaglászhatjuk együtt az illatszerüzlet legújabb parfümtrendjeit (auuu…), belenyalhatunk a borbolt legtanninosabb cabernet sauvignon-ába, vehetünk vitamintablettát és jutalomfalatot, felpróbálhatjuk az őszi ruhamodelleket, és mindezen fáradalmak után habos Oreo Latte-t szürcsölhetünk a kávézóban. Trendi csaj lett a kutyám!

piktogramUgyan nem mindenhova jöhet be, “csak” a közösségi terekbe és a külön piktogrammal jelölt boltokba (meg amúgy Dorist csak a kajaudvar környéki lehullott morzsák érdeklik az egészből), de végre megvalósult valami, ami fontos lépés lehet a kutyás*-nemkutyás társadalom között: eggyel kevesebb hely, ahol a kutyás automatice persona non grata. Persze ezzel a hatalmas, megelőlegezett bizalommal nem kellene visszaélni, azért engednek be minket, mert feltételezik, hogy tudunk viselkedni. Mutassuk meg, hogy valóban.

*ez esetben macskás, nyulas, görényes, stb. gazdik dettó ideértendők.

A változást beharangozó sajtótájékoztató is erre épült: vénróka kutyások tartottak előadásokat a felelős és kulturált kutyatartásról, a kutyás-nemkutyás együttélésről, egymás tiszteletben tartásáról. Felmerült többek között a szoba(pláza)tisztaság kérdése, a kutyafób vásárlók, az elviselhető szőrszál/négyzetméter arány, a bökdösési/mancsolási/kunyerálási együtthatók, ugatási tűréshatár. Hogy a nevelési hiátust nem a helyszínen kell orvosolni, hanem jóval előtte. Hogy a mozgólépcsőn akkor is emeljük fel, ha böhömke, vagy menjünk lifttel/lépcsőn. Hogy ne egy pláza forgataga legyen az első színes-szagos-zajos helyszín, amivel kutyánk életében először találkozik, tartsuk be (mint mindig) a fokozatosságot.

12006592_866663356720728_4696173000847326840_oÉs szó esett arról is, hogy az Allee hozzájárul: a környező segítőkutya-képző központok ebtanoncai gyakorolhatnak és vizsgázhatnak itt. Szép gesztus! (A már vizsgázott kutyák ugyebár bárhova bemehetnek, ahova gazdájuk, de a még plecsnitlen nebulók esetében ez macerás kicsit.)

Amiért pedig nekünk jó ez az egész, az a határtalan kényelem. Egysaroknyira lakunk az Allee-tól, és hányszor volt, hogy kutyaséta közben jutott eszembe valami fontos beszereznivaló, vagy nem volt otthon semmi kaja és be akartunk kapni valamit, de haza kellett vinni előbb a blökiket és utána mászhattunk le újra, vagy – ami gyakrabban megesett – hagytuk a fenébe az egészet.

A kutyabaráttá válásról szóló hírek kommentelői között persze rögtön megjelentek a savanyújóskák12017544_948973591830622_3551667349367955317_o, akiknek semmi se lehet elég jó: “soha nem vinném a kutyámat shoppingolni”, “miért nem lehet otthon hagyni a kutyát”, “biztos le fogja pisilni a virágládákat”… most komolyan, mit lehet az ilyen hozzáállással kezdeni?! Ne vidd shoppingolni, otthon lehet hagyni, és induljunk már ki abból, hogy nem fogja lepisilni. Ez egy LEHETŐSÉG, végre, üdítő kivétel a kategorikus tiltások földjén. Szabad vele élni, de nem muszáj, vili?

És remélhetőleg a partnernek tekintés, megengedő bizalom hozományaként még jobban terjed majd a felelős kutyatartás, az egymásra odafigyelés, ciki lesz a neveletlen kutya és maga a kutyás társadalom fogja kivetni gazdáját.** Sokkal inkább hiszek a civil önszabályozásban, mint a felülről jövő törvénydörgedelmes megmondásban.

** Vagy legalábbis szól neki: Gizi néni, Fifike annyira nem cuki, amikor mindenkire felugrál az ételudvarban és kaját lop, miután hörögve megvédte a világot egy óriás plüss-miniontól, igaz, a játékboltban az összes hatéves sírógörcsöt kapott. Adjuk meg az esélyt a Gizi néniknek is.

12046766_866662726720791_8566029606765794033_nDe minden netes utánaolvasás, háziszabályzat-böngészés és trollvihar-tanulmány előtt tárgyaljuk meg a főilletékessel: Bundás, akarsz-e te egyáltalán plázacica lenni? Tudod, ott sok ember van, meg zajok, meg fények, nagyon intenzív szagok, esetleg a lábadra lépnek, pórázon leszel, viselkedned kell.

Viszont velem lehetsz.

hazirend

Elismerés és köszönet – a teljesség igénye nélkül – az alábbi szervezeteknek:

Allee

Azúr Segítőkutyás Egyesület

EB OVO

GKSK

Kutyabarát

Kutyatár

MVGYOSZ

Neo Segítőkutya Egyesület

Noé

Vigyél Haza Alapítvány 

This entry was posted in felelős kutyatartás, kulturált, segítőkutya, stressz, szocializáció, város. Bookmark the permalink.

One Response to Plázacica