Szedd már össze, az istenért!

Tudom, undorító. Meg büdös. És különben is blöee.

Na most képzeld, ha neked ilyen a saját kutyádé, másnak milyen lehet? Léptél már bele? Netán pont akkor, mikor a saját ebedét gyűjtötted be? Próbáltad lecsiszatolni fűcsomón, pocsolyában? Vagy észre sem vetted, csak otthon, miután beletiportad a szőnyegbe jó alaposan?

“Ugyan, legalább trágyázza a talajt!” Hát a fenéket, nagyon nem tesz neki jót. Még a talajszerkezetre és -életre remek hatású ló- és szarvasmarhatrágyát is érlelni kell, hónapokig, mert csak úgy nyersen kiszórva hipp-hopp kiéget mindent. Most akkor képzeld, a messze nem növényevő kutya ürüléke – teljesen más szén-nitrogén aránnyal – mennyire letális. A benne hemzsegő kórokozókról nem is szólva. Anita kitett erről egy remek kis ábrát:

10917448_774963762591092_6276373919173561702_n

forrás: Kurys Anita

Egyéb infók találhatók a témáról itt, itt és itt, ha már ilyen kis kertészkedő hajlamú vagy.

Nincs nálad zacskó? Legyen. Drága? Nem kell a Fresiben, egyéb kisállatboltban venni, ezresért 60 darabját. Igaz, az szép színes, meg csontocskamintás, vagy tappancsos. Te figyelj, a szarnak nem hóttmindegy miben lakik, míg összeszeded és uzkve 10 métert sétálsz vele a legközelebbi kukáig? Erre tökéletesen megfelel a legolcsóbb mélyhűtőtasak, 200 Ft/100 db. De ha még ezt is sokallod, kérd meg a rokonságot, barátokat, a zsömlének-gyümölcsnek vett zacsikat ne dobják ki, gyűjtsék neked. Pillanatok alatt összegyűlik több kazalnyi, még Ardi sem tudja rövid időn belül telerakni mind, pedig ő minden sétánál tojik. Akár kétszer is.

Pár kutyás már kidolgozott egy nem sértő, de mégis nevelő hatású módszert rajtakapás esetére, ugyanis ha csak simán szólsz a kedvence potyadékát otthagyó gazdinak, képes kikérni magának és leüvölteni a fejedet, esetleg meg is ver. Viszont ha kinyújtott kezedben zacskót lobogtatva sietsz felé, arcodon aggódó kifejezéssel, mondván: jajj, látom, nincs nálad zacsi, tessék! – akkor zavartan motyog valamit arról, hogy “épp elfogyott” vagy “elfelejtettem”, és összeszedi. Öreg nénik persze reménytelen esetek, de a többségnél beválik.

Ha megkérdezed az átlag polgárt, mi a baj a kutyásokkal, 90% azt mondja: a temérdek kutyagumi. És tök igaza van. Ha te is otthagyod: fegyvert adsz a kutyát a városból kitiltani óhajtók, az ebadót szorgalmazók, a kutyások életét agyonszabályozni vágyók, vagy azok kezébe, akik szimplán csak gyűlölik a kutyákat. Ne tedd már meg nekik ezt a szívességet.

És mélázz egy kicsit el ezen is: a mostanában fenemód megszaporodott – nyilvánvalóan kutyáknak készült – mérgezett falatkás esetek vajon hányadrészét indikálta a járdaszélen lenyomott váratlan kűr, vagy a cipőtalpon hazavitt mindennapi fertelem?…

This entry was posted in felelős kutyatartás, kulturált, város. Bookmark the permalink.

Comments are closed.