Bolhacirkusz

Ha összeszámolom, 25 éve tartok kutyát, de ilyen bolhainvázióval még soha nem találkoztam, mint az idei. Az eddig maximálisan bevált védekezésmódokon csak röhögtek, és vígan rohangáltak a méregdrága bolhanyakörv alatt akár, szegény blökik meg hülyére kaparták magukat. Valahogy ez a meleg-párás nyár nagyon nagy szaporulatot hozott, a hideg hónapokra is maradt bőven. Még jó, hogy nem macskabolhát szedtek össze, mert akkor mi is vakarózhattunk volna.

Ha csak a folyamatos viszketést nézzük, az is elég kellemetlen csóri ebeknek, de a lajcsikák vérszegénységet okozhatnak, terjeszthetnek kórokozókat, élősködőket (pl. galandférget), és ha allergiás a bolhanyálra nyomorult blöki, akkor megjárja a poklok poklát.

o 001

punksérós kisállat. Alig gyűlöl.

Körbekérdezgettem szőrmentén a parkban, és kicsit megkönnyebbültem, hogy nem a mi lakásunk vált bolhatanyává, mások is küzdenek. A sheltie-cimboránál például a samponos-illóolajos fürdetés, vadiúj Foresto nyakörv plusz csepp vált be. Francba, nem ússzuk meg: hiába pipa nálunk a nyakörv és a (háromféle) csepp, még mindig csípnek, jöjjön tehát a fürcsi. Nem rajongtak az ötletért az ebzetek, de legalább abbahagyták a vakarózást.

Két napra.

Újra fürcsi. Megint pár nap szünet. A harmadik samponozásnál már szívtam a fogam, mert bár jóillatúvá és selymessé varázsolódtak, nagyon nem jó a bőrüknek, tökre kiszáradhat tőle. Főleg a hamvas-rózsaszín sheltiepocok. Ráadásul a fürdetés csak az aktuálisan rajtuk lakó vérszívókat nyírja ki, megelőzésre nem jó, cseppenteni viszont nem szabad a minimális zsírréteg visszaépüléséig, és a nyakörv sem rakható fel pár napig.

o 010

ugyanaz Dorkában, bár ő inkább szerencsétlen pofát vág

Mindenki javallotta, de kivitelezhetetlennek tartottam (és nemnemnemakartam, nagyon nem!) a mi repedésekkel, drapériákkal, zegekkel és zugokkal teli lakásunkban a fullos fertőtlenítést, irtást. Merthogy a peték, lárvák, bábok a környezetben lapulnak, és hiába ölöm a kifejlett bolhákat, ha folyton jön az utánpótlás. Szóval nekigyürkőztem: kutyarongyok, lepedők, takarók, párnák 90°C-os mosása (nem mind maradt felismerhető…), atomporszívózás, forró vizes felmosás, bolhairtós felmosás, kanapék, székek lepermetezése. Kutyakosár leforrázása. Még egy fürdetés.

Majd pár nap múlva, mikor épp agilityedzés közben felkaptam a kisebbik jószágot és némi kényeztetés-pocizás céljából hanyatt fektettem a karomban, megszemlélhettem a hasán vígan átszambázó bolhákat. Nem ám döglődő, életunt, hanem nagyon is virgonc példányokat.

Jöjjön hát a a nehéztüzérség: ismerős ajánlotta a legújabb, szájon át adható csodaszert, ami három hónapra rezisztenssé tesz, szívnak ugyan ha rákerülnek, de aztán jól fel is deglenek legott. Jöjjön hát, kerül, amibe kerül. (Márpedig nem kevésbe.)

Eldzsaltunk a dokihoz, be is adtuk helyben (Maffia óta kicsit félek az új szerektől), azt hittem, le kell majd nyomni a torkukon, de annál rafkósabb a cucc. Rágótabletta formátum, és valami csokis-ízes izével lehet bevonva, mert mindkettő extra hamar eltüntette, aztán néztek, hogy adjálmég.

Azóta nyugi van, határozottan szűnőben a vakaródzás, néha találok egy-egy döglött szopacsot, de ennyi. Azért a nyakörv rajtuk van, megfelelően szorosra húzva persze. Ezt se tudtam példul évekig, hogy ha több mint két ujjad aláfér, akár rá se add.

Amiket eddig használtam, de most csődöt mondtak (nálunk legalábbis):

Kiltix, Foresto (nyakörv), Advantix, Frontline, Pestigon (spot-on), Bolfo sampon, Insecticide 2000 spray
És ami bevált: Bravecto rágótabletta.

Ti hogy vészeltétek át?

This entry was posted in állatorvos, ápolás, fürdés. Bookmark the permalink.

Comments are closed.