Nagytestű kutyával egy lakóparkban

20140220_Vendel

Vendégposzt Zsuzsitól

Az élet úgy hozta, hogy Vendel újra hozzánk került, aki a – öt évet apukámnál töltött – tíz éves fekete belga juhász kutyánk. Egy budai lakóparkban lakunk és érdekes volt megtapasztalni az emberek reakcióit egy ilyen nagy kutya láttán.

Volt, aki keserű mosollyal a szája szélén csak a fejét csóválta, nyilván azt próbálta a tudomásomra hozni, hogy nem vagyok normális. Volt olyan kistestű kutya tulajdonos, aki meglátva minket visszaszaladt a lépcsőházba és megvárta, míg elmúlik a “légi veszély”. Vele később sikerült beszélnem és bevallotta, hogy nem csak a kutyáját félti, hanem ő maga is fél a kutyáktól.* Megnyugtattam, hogy nem fogom közel engedni az enyémet sem hozzá, sem pedig a kutyájához.

* Ági hozzáfűzése: miaf…??? Akkor miért is tart kutyát? Ja, hogy terápiás célzattal? Ezek szerint nemigen vált be.

A lépcsőházunkban lakik egy fiatal pár, akiknek két francia buldogjuk van, egyiken sincs se nyakörv, se póráz, viszont teljesen szófogadatlanok. A lány mindig nevüket kiabálva próbál utánuk szaladni, persze nem túl sok sikerrel. Mielőtt Vendel idekerült, szóltam neki, hogy itt fog lakni egy nagytestű kutya és esetleg a lépcsőházban érdemes lenne a buldogokra nyakörvet tenni. A tekintetéből láttam, hogy hiába is próbálkoztam. Majd egy esti séta során hallom, ahogy a lány a kutyái nevét kiáltozza, mire én gyorsan kapun belül kerültem Vendellel és a kerítésnél bevártam a kutyái után nem sokkal megérkező lányt. Vendel leszegett fejjel stírölte a két izgága kan kutyát és még oda is röffentett nekik. Mondtam a lánynak, hogy erről a helyzetről beszéltem, mire ő kedvesen biztosított, az ő kutyái nem fogják bántani Vendelt. Ugyan én nem Vendelt féltettem, de jó.

Minap pedig egy két gyerekes család jött felénk és láttam, hogy az egyik kisfiú félve közeledik. Leültettem a kutyát és félre is húzódtunk, hogy aggodalomra ne legyen oka. A kutya szépségétől elámult apuka a következőképp bátorította félszeg csemetéjét: “Ne félj tőle kisfiam, ez a kutya okosabb mint te”. Gondolom nem lettünk a kisfiú kedvencei.

A lépcsőházakat tisztán tartó takarítónő volt az első, aki meg is akarta simogatni és hát persze, miért ne.

Most, hogy már a harmadik hét telik el, egyre többen látják, hogy a kutya jól nevelt, higgadt és egyre többen mondogatják félig maguknak, félig nekem, hogy DE GYÖNYÖRŰ! Én meg csak kedvesen mosolygok. Minden csoda három napig hétig tart…

This entry was posted in felelős kutyatartás, groenendael, kulturált, Miau, város. Bookmark the permalink.

Comments are closed.