Még mindig a kullancsok

November eleje, éjszakánként fagypont körül, nappal verőfény. Néhány keménytökű virág még mindig virít, napon egy szál póló elég, de azért dúsulnak már a téli bundák, winter is coming. Tudják a fák, amelyik még nem dobta le a lombját, annak is fakul rezes-sárgás koronája, a nyárfák csúcsán mulatságos bóbita zörög a megmaradt levelekből.

IMG_6124Akik nem vesznek minderről tudomást, azok a kullancsok. Két és fél órás túra után 30 darabot találtam a sheltie-ben, és mondhatom, elég virgoncak voltak. Az a mák, hogy a több mint négy hónapja beadott Bravecto még mindig dzsal, amelyik szippancsot nem találtam meg és likvidáltam rögtön, másnapra beledöglött a bundába. (De az is lehet, hogy csak simán eltévedtek és éhenhaltak, átkurkászáskor nem egy vérszívó szédülten kóválygott a dús skót szőrrengetegben és baromian látszott, hogy fogalma sincs, merre van arccal.)

És a kis nyamvadékkal még szerencsés vagyok, mert egyfelől kicsi, és viszonylag rövid idő alatt végig lehet vizsgálni, másrészt vékonyszálú a szőre és finom a bőre, tehát simán működik a tapintásos alapon keresgélés, de hogy mihez kezdenék egy újfundlandival, orosz fekete terrierrel, vagy bármelyik drótos szőrű kutyával…

IMG_5943

kullancsparadicsom

Védekezni kell, nincs mese. Igen, télen is. Az, hogy egy-két hétig fagy, és röpködnek a mínuszok, pont nem számít a kis rohadékoknak, vígan átvészelik avar alatt, korhadt deszkában, aztán ahogy enyhül az idő, előmásznak vérre éhesen. És az még hagyján, hogy szívnak, de a nagyobb baj, hogy olykor adnak is: babéziát, Lyme-kórt, utálatos kórság mindkettő, nehéz észrevenni őket időben, aztán még nehezebb sikeresen kezelni, évről évre több szomorú esetről szólnak a hírek.

Szóval védekezés. Itt már egyszer összeszedtem, de nem lehet elégszer ismételni, úgyhogy ide is bemásolom, csak kiegészítem kicsit.

  • kullancsvédő spray, spot-on, nyakörv, rágótabletta. Ha lejár a hatóideje, vegyél újat. És ne az olcsó, gagyi gazdaságos márkát, mert az túrót sem ér. Minimum Advantix, Scalibor, Kiltix, Foresto. A nyakörvet húzd szorosra, max. két ujjad férjen alá, lötyögősen akár fel se tedd. Nyugodtan kombináld spot-onnal a legfertőzöttebb helyeken, időszakokban. És még ezek sem jelentenek 100%-os védelmet, simán belemehet a kullancs így is. Csak esetleg nem szív, vagy rövid ideig szív aztán feldeglik.
  • ha kullancsot találsz benne, azonnal szedd ki. Ne szöszölj steril gumikesztyű, kullancskiszedő kanál vagy csipesz beszerzésével, az erdő közepén nem találsz patikát. Kapd elő a két ujjad, töltsd csőre a körmeid, ragadd meg a bőrhöz közel és tépd ki a nyavalyást. Ne rinyálj, ha beszakad a feje, majd kilökődik. Csak ne nyomkodd, tekergesd, nyiszatold hosszan, mert akkor jól belepasszírozod a béltartalmát a kutyádba, a babéziát okozó egysejtűekkel együtt. 
  • tényleg fontos, hogy ne aszald napokig – “majd ha megszívta magát, magától kiesik”- , mert akkor már rég késő. A kórokozók vérszívás hatására aktivizálódnak, 1-3 nap alatt. Mire a kullancs jóllakik, lepetézik és döglötten leesik, eltelhet egy hét is. 
  •  a kiszedett pókszabásút (mert az) ne dobd csak úgy el, bármilyen undi, hanem nyírd is ki tisztességesen. Passzírozd szét két kő között, lépj rá (de minimum Martensszel), vágd elektromos kerítéshez, fojtsd akkusavba, vagy akár fel is gyújthatod. 
  • figyeld a kutyát. Ha étvágytalan, levert, nem önmaga és pláne lázas, teperj állatorvoshoz. Ha tudod, hol a lépe, annak milyen a normálállapota, és duzzadást érzel, fokozd a tempót. Ha pedig elkezd sötétsárgát, barnásat pisilni, kezdd el sűrűn hányni a kereszteket is. 

Elkaptad időben, megmenekült a blöki – nem lazíthatsz mégse. A lépbe került elhalt vértestek nagyon hosszú idő alatt bomlanak le és ürülnek ki, folyamatosan terhelve a szervezetet; ha ezalatt újrafertőződik az állat, azt már nem éli túl.

This entry was posted in ápolás, babesiosis, babézia, kullancs, Lyme-kór, túra. Bookmark the permalink.

Comments are closed.