Nem aggódhatod túl

Pierrot-nak

P1070463Talán foxi-németjuhász keverék lehetett, ismertem vagy 9 éve. Vakargattam drótszőrét, derültem jókat lesből-odacsipkedős természetén, kaján vigyorán. Nem sokszor vétette észre magát, csak jött a nyomunkban, haladt a bandával, őrizte a házat. Na jó, néha rájött a vadászhatnék, a csirkék reszkettek ilyenkor, aztán némi intenzív papucsdobálás, ordibálás hatására visszazökkent jókutyába.

 A kezeim között halt meg.

 Babézia.

Már megint az alattomos, szemét, vértestzabáló kórság. Pár nap alatt szétterjed a szervezetben, kinyírja az oxigénszállító sejteket, tönkreteszi a veséket, lépet. A kutya vagy veseelégtelenségben pusztul el, vagy megfullad, vagy a lépe reped fel a halott vérsejtektől.

És nincs sok idő lépni, rettentő gyorsan elérkezik a point of no return. Idejekorán beadott imizollal, infúzióval talán megmenthető a kutya.

Talán.

Megelőzés, időben reagálás az egyetlen hatékony gyógymód. Úgyhogy figyelj:

  • kullancsvédő spray, spot-on, nyakörv. Ha lejár a hatóideje, vegyél újat. És ne az olcsó, gagyi gazdaságos márkát, mert az túrót sem ér. Minimum Advantix, Scalibor, Kiltix. A nyakörvet húzd szorosra, max. két ujjad férjen alá, lötyögősen akár fel se tedd. Nyugodtan kombináld spot-onnal a legfertőzöttebb helyeken, időszakokban. És még ezek sem jelentenek 100%-os védelmet, simán belemehet a kullancs így is. Csak esetleg nem szív, vagy rövid ideig szív aztán feldeglik.
  • ha kullancsot találsz benne, azonnal szedd ki. Ne szöszölj steril gumikesztyű, kullancskiszedő kanál vagy csipesz beszerzésével, az erdő közepén nem találsz patikát. Kapd elő a két ujjad, töltsd csőre a körmeid, ragadd meg a bőrhöz közel és tépd ki a nyavalyást. Ne rinyálj, ha beszakad a feje, majd kilökődik. Csak ne nyomkodd, tekergesd, nyiszatold hosszan, mert akkor jól belepasszírozod a béltartalmát a kutyádba, a babéziát okozó egysejtűekkel együtt. 
  • tényleg fontos, hogy ne aszald napokig – “majd ha megszívta magát, magától kiesik”- , mert akkor már rég késő. A kórokozók vérszívás hatására aktivizálódnak, 1-3 nap alatt. Mire a kullancs jóllakik, lepetézik és döglötten leesik, eltelhet egy hét is. 
  •  a kiszedett pókszabásút (mert az) ne dobd csak úgy el, bármilyen undi, hanem nyírd is ki tisztességesen. Passzírozd szét két kő között, lépj rá (de minimum Martensszel), vágd elektromos kerítéshez, fojtsd akkusavba, vagy akár fel is gyújthatod. 
  • figyeld a kutyát. Ha étvágytalan, levert, nem önmaga és pláne lázas, teperj állatorvoshoz. Ha tudod, hol a lépe, annak milyen a normálállapota, és duzzadást érzel, fokozd a tempót. Ha pedig elkezd sötétsárgát, barnásat pisilni, kezdd el sűrűn hányni a kereszteket is. 

Elkaptad időben, megmenekült a blöki – nem lazíthatsz mégse. A lépbe került elhalt vértestek nagyon hosszú idő alatt bomlanak le és ürülnek ki, folyamatosan terhelve a szervezetet; ha ezalatt újrafertőződik az állat, azt már nem éli túl.

This entry was posted in állatorvos, babesiosis, babézia, kullancs, lament. Bookmark the permalink.

3 Responses to Nem aggódhatod túl