Megint jönnek, durrogtatnak…

Lebeszélhetetlenek a népek a szilveszteri petárdázásról, és mivel idén sem valószínű, hogy a durrogásmánoknak hirtelen megnő a az IQ-ja (vagy a pöcse), jobb előre felkészülni, hogyan csökkenthetjük kutyánk rettegését. 

  • Engedd be. Ez a minimum. (Mondjuk szerintem alap, de most kivételesen ne menjünk bele.) Mert a kertben sokkal hangosabb a zaj meg a fény, meg rá is dobhatják a petárdát holmi humorherold egysejtűek, meg el is szökhet nyomorult félelmében, aztán ilyenkor nem nézi, őzcsapáson vág át vagy az M7-esen. Azt meg ki ne találd már, hogy akkor jól láncra kötöd, mert menten kiszaggatom a hajamat… frászt, a tiedet. Majd ha te is félőrült vagy épp a félelemtől, jól láncra kötlek, hátha felakasztod magad vergődés közben, jó? Szóval legalább a garázsba vagy az előszobába ereszd be szegény párát, egy éjszakára te is kibírod.
  • Sokat segít, ha napközben lefárasztod. Egy kiadós séta, sok játék, netán feladatok, gyakorlás, hatalmasat fog aludni utána, és talán kevésbé riasztja fel a hangoskodás.
  • Este 8 után már ne nagyon vidd ki sétálni, akkor is csak pórázon. Legyen szökésbiztos a nyakörve, hámja, utóbbit is ellenőrizd, láttam már riadalmában hámból kicsusszanó kutyát. 
  • Legyen rajta nyakörv, azon biléta a telefonszámoddal vagy egyéb elérhetőséggel. Hiába van benne chip (mert ugye van?!), chipleolvasót nem olyan könnyű keríteni, pláne január 1-jén.
  • Séta alatt a pórázt tekerd a csuklódra, vagy csatold magadra. 
  • Ne feledd: a hallása mintegy 16-szor érzékenyebb, mint a mienk (mintha feltennél egy csúcsminőségű fülest, és véletlenül csutkára tekernéd a hangerőt, na, neki ilyen a petárdázás). Ha tudod, hogy nyugtalan, érzékeny, kérj az állatorvosodtól valami enyhe nyugtatót.
  • Az is segíthet, ha hangosabbra tekered a tévét, zenét, hogy elnyomja a kinti csujjogatást. Nem fog imádni érte (lásd fenn, éles hallás), de a rettegésnél ez is jobb.
  • Tudom, hogy mennél bulizni, de ha lehet, inkább ne hagyd egyedül. 
  • Haladók készülhetnek előre. Trenírozhatsz a hozzászoktatásra; napokkal előtte játssz le eleinte halkan, majd egyre hangosabban tűzijáték- és mennydörgéshangokat (hozsánna néked, youtube), és közben csináljatok valami olyan tevékenységet, amit szeret. Ha a húzogatós játékot imádja, akkor azt. Ha dolgokat visszahozni, akkor dobálj neki mindenfélét. Ha haspók, akkor kérj tőle egyszerű feladatokat, amiknek a teljesítéséért jutalmazhatod. Vigyázz az inger erősségével: ha inkább a hangokra figyel, mint rád, vedd lejjebb a hangerőt, és csak nagyon fokozatosan emeld. 

Kívánom mindenkinek, hogy ép elmével, ép kutyával megússza a szilvesztert. És hogy legyen nagyon boldog, kiegyensúlyozott, egymásra-figyelős, rengeteg énidővel és nyálas kutyacsókkal teli az új éve!

This entry was posted in felelős kutyatartás, séta, stressz, ünnepek, város. Bookmark the permalink.

Comments are closed.