Behívás

pf 064Mit is jelent a behívás az átlag-gazdis kutya számára? Ha odamegy, elkapják, belecsimpaszkodnak a nyakörvébe, és onnantól vége a jókedvnek, jön a póráz. Ne csodálkozz, ha nem akar odajönni. Pláne ha jól le is teremted amikor sikerül végre levadászni, mert lila fejjel kuncsorogsz neki már vagy fél órája.

Akkor hogy is kellene ennek kinézni a gyakorlatban?

  • Kedvesen, játékos – inkább magas – hangon hívd, jobban felfigyel rá.
  • Ne hidd azt, hogy természetes neki otthagyni a bulit és hozzád szaladni, csak azért, mert ő a kutya te meg a gazda, MINDIG jutalmazd meg, ha odajön. Jutifalat, játék, később simi, dögönyözés is elég lehet, de ne maradjon el.
  • Érdemes párszor kamu behívást csinálni séta közben, vagyis amikor odajön, játszani vele egy kicsit, vagy jutifalatot adni, és azonnal újra elengedni. Kevésbé fogja akkor a behívást a buli végével összekötni.
  • Csak akkor hívd eleinte, amikor esélyes, hogy jönni fog; éppen feléd néz, vagy csak bóklászik és nincs semmiben elmerülve. Ha lépten-nyomon akkor szólongatod, amikor te is tudod, hogy esélytelen, csak a tekintélyed rombolod vele.
  • Ne kezdj utánarohangálni, amikor magasról ejt a csalogatásra, és tovább szaglászik-játszik-rosszalkodik. Számára ilyenkor átfordul a móka fogócskázásba, és ebben tutira vesztésre állsz. Lásd mint fenn, inkább bele se kezdj, de ha mégis:
  • Ha épp se lát-se hall, akkor ebből az állapotból kell előbb kizökkentened. Jól jön ilyenkor egy fejhangú sikkantás, vagy egy kisebb babzsák, pár kaviccsal töltött üdítősflakon, jobb híján az összetekert póráz – nem kell pontosan célozni, elég, ha a közelébe dobod, többnyire ennyi elég a meghökkenéshez. Amikor felfigyel (hát ez meg mi volt?), kezdheted hívogatni, integess a kedvenc játékával vagy egy szál kolbásszal, kinek mi tetszik. Legyen a hangodban ígéret, és tartsd is be; le fog esni neki, hogy mindig van nálad valami extra jó dolog, ami ellensúlyoz bármit. Ideális esetben, jó kapcsolatnál már nem kell virslivel, sajttal kompenzálni, mert egy nagy dögönyözés, simogatás, a kimutatott szeretet még annál is többet ér.
  • Ha szemmel láthatóan hallja a hívást, csak épp tojik rá, szaladj tőle elfelé, és továbbra is hívd kedvesen, csalogatón. Valamennyire kötődő kutyának ilyenkor leesik, hogy gazdi otthagyja, és az annyira nem jó. Persze ha nincs meg ez a minimális kötődés, akkor előbb azon kell dolgoznod; sok játékkal, alapvető szabályok betartatásával, kedvességgel.
  • Bármennyire is haragszol rá, ne szidd le, pláne ne üsd meg, ha odajön! Az nem nevelésértékű, csak a dühödet vezeted le rajta. Nem is érti, miért kapja, hiszen ő csak jól érezte magát, az miért baj?

Persze teljesen más a helyzet egy rommá képzett kutyánál, ő nem a parancs ismeretlensége miatt nem jön, vagy mert hirtelen sürgős vakaróznivalója-pisilhetnékje támadt, hanem csak hülyére vesz. Khm. Van tapasztalatom.

This entry was posted in behívás, fegyelem, jutifalat, póráz, séta, Sulis dolgok, szeretet, szociális jutalom, tanulás. Bookmark the permalink.

Comments are closed.